Diyalog Gazetesi

Şafak Öneri, anayasa değişikliğini hatırlattı

KIBRIS

İskele’deki açılışta konuşan Şafak Öneri, bin 500 dava ile boğuşan Yüksek Mahkeme’nin yargıç sayısının arttırılması gerektiğini yineledi

2007 yılında yapımına başlanan Kaza Mahkemesi binası tamamlandı. İskele Kaza Mahkemesi dün düzenlenen açılış töreniyle hizmet vermeye başladı.
İskele Kaza Mahkemesi binasının açılışı; Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, bazı bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları ve yüksek yargı mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Öneri: Meclis hayal kırıklığı yarattı
Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri açılış töreninde yaptığı konuşmada, bin 500 dava ile boğuşan Yüksek Mahkeme’nin yargıç sayısının yetersizliğine dikkat çekerek, yargıç sayısının artırılmasının Anayasa değişikliğiyle mümkün olduğunu söyledi.
Öneri, Anayasa Mahkemesi’ni ilgilendiren yargıç sayısının artırılmasını da içeren 5 madde ile ilgili değişiklik önerisini Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı ile tüm siyasi partilere sunduklarını kaydederek, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine az bir süre kalmasına karşın önerinin Meclis’e sunulabilmesi için ön görüşmesinin dahi yapılmamış olmasının hayal kırıklığı yarattığını kaydetti.


“Adaleti sağlamak devletin temel görevi…”
Öneri, bir ülkede adaleti sağlamanın devletin en başta gelen temel görevlerinden olduğunu belirterek, iyi adaletin koşullarının başında ise adaleti sağlamakla görevli olanların uygun altyapı ve iyi çalışma ortamında çalışması, maddi manevi tatmin içinde görev yapmasının geldiğini kaydetti.
Öneri, İskele uzun süre önce ilçe olmasına karşın Kaza Mahkemesi kurmanın mümkün olmadığını belirterek, “Yasal zorunluluğun da ötesinde bölge halkının adalet ihtiyacı bölgede karşılanamadı” dedi.

Gündeminde 485 hukuk ve aile davası…
Öneri, bugün için bir başkan ve bir yargıçtan oluşacak mahkemenin gündeminde 485 hukuk ve aile davası ile 330 ceza davası bulunduğunu belirtti.
Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, “geç gelen adaletin adalet olmadığını” vurgulayarak, adaletin gecikmesinin çeşitli sebepleri bulunduğunu, günümüz koşullarına uymayana yasal engeller yanında kurumsal bazı hata ve eksiklikler görüldüğünü ifade etti.

Eroğlu: Artık tam anlamıyla ilçe denilebilecek 
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da konuşmasında, yıllar önce ilçe olan İskele ve Güzelyurt’un altyapılarının da yıllar içerisinde tamamlandığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İskele’ye kaymakamlık, polis, hastane ve mahkeme binalarının tamamlanmasıyla birlikte artık tam anlamıyla ilçe denilebileceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, İskele’de Kaza Mahkemesi’nin açılmasının davaların süratlendirilmesi bakımından son derece önemli olduğunu, daha önceki davaların Gazimağusa’da görüldüğünü kaydetti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.