Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Avrupa Ücretli Doktorlar Federasyonu’nun (FEMS) ilan ettiği “doktorların eylem günü” kapsamında Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde görev yapan hekimler, beyaz önlükleriyle hastane önüne çıktı. Avrupalı meslektaşları gibi sağlıktaki sorunları dile getirdi.
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) ile FEMS’in asli üyesi olan Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği eyleme destek verdi.
Hekimler, dün saat 11.00’de sağlıktaki sorunları aktarmak üzere Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi önünde toplandı.
Tıp-İş Başkanı Dr. Sıla Usar İncirli ile Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Dr. Kenan Arifoğlu burada birer konuşma yaptı.
Tıp-İş Başkanı İncirli, bugün Avrupa’nın doğusunda birçok ülkede hekimlerin maaşlarının ve çalışma koşulları giderek kötüleştiğini kaydederek, “Kıbrıs da Avrupa’nın doğusunda bir ada ve ülkemizde de hekimlerin maaşları, çalışma koşulları giderek kötüleşiyor. Bu ülkede yürek yakıcı, göz yaşartıcı boyutta hekim kaybı vardır. Bu kayıplardan en çok halk zarar görüyor” dedi.
İncirli, kamu hastanelerinde görev yapan hekimlerin istifa ettiğini, istifaların devam edeceğinin bilindiğini kaydederek, acil servislerde, bazı kritik branşlarda nöbetlerin dönmediğini ve hekimlerin insanüstü gayretle çalıştığını söyledi.
Nüfusun, hastanelerde hizmet verilen hasta sayısının arttığını, yeni hastaneler, servisler açıldığını ancak hemşire ve hekim sayısının yeterli olmadığını belirten İncirli, “Hükümetin hekimlerin tükendiğinden haberi var mı?” diye sordu.
“Hükümete karşı birlikte savaşalım…”
Hekimlerin sabırlı olduklarını, sabırlı olmayı uzun ve zor eğitimleri sırasında öğrendiklerini ifade eden Dr. Sıla Usar İncirli “Kimse bizim sabrımızın sonsuz olduğunu sanmasın, bizim de sabrımızın bir sonu vardır ve bu son çok ama çok yakındır, artık yeter” ifadelerine yer verdi.
İncirli, “Hastalarımız her gün dökülen hastanelerde hizmet almaya çalışıyor, biz sağlık çalışanları her gün dökülen hastanelerde hastalarımıza hizmet vermeye çalışıyoruz. Bin bir güçlükle, eksiklikle... Doktorların elbette işe ihtiyacı vardır. Halkın doktora daha çok ihtiyacı vardır, bu asla unutulmamalıdır” dedi.
“Sağlığı ekonomik tedbirlerin parçası yapamazsınız” da diyen İncirli, “Sağlıkta tasarruf insan yaşamından tasarruftur. Bunu yapmaya hakkınız yok” şeklinde konuştu.
Her hastanın, Dipkarpaz’dan Yeşilırmak’a kadar aynı kalitede sağlık hizmetine aynı hızda ve güvenirlikte ulaşması için kavga verdiklerini dile getiren İncirli, hekimleri, hemşireleri, sağlık çalışanlarını ve hastaları sağlıkla ilgili hükümet politikalarına karşı birlikte savaşmaya çağırdı.
Arifoğlu: Sağlık sadece bizim sorunumuz değil
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Kenan Arifoğlu ise konuşmasına Tabipler Birliği’nin önce FEMS’in gözlemci, sonra da asli üyesi olduğunu anımsatarak başladı.
Böyle uluslararası organizasyonların parçası olmanın kendileri için öneme değinen Arifoğlu, “Sağlık sadece bizim sorunumuz değil. Nice ülkelerde aynı zorluklar yaşanıyor” dedi.
Uluslararası temaslara, katıldıkları toplantılara işaret eden Arifoğlu, “Özelleştirme baskısı altında hekimlik mesleği ciddi hasar görmektedir. Hastalar düzgün şekilde yapılmadığı zaman özelleştirmenin kurbanı oluyor. Ülkemizde de özelleştirme giderek arttı. Bu alanda yeterli yasal düzenlemeler yapılmadı. Hastalar mağduriyet yaşıyor” ifadelerini kullandı.
Kenan Arifoğlu, yakın tarihe işaret ederek, anestezi bölümünde hekim eksikliği yaşandığını söyledi, “Bir hastanede anestezi uzmanlarının azalması demek o hastanenin çökmesi demektir. Böyle sorunlar da yaşıyoruz. Kendi içimizde bu sorunları çözmeye çalışıyoruz” dedi.