Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, Asrın Projesi’ne ilişkin görüşlerini açıklarkan, yaratılan bu yeni durumla Kıbrıslı Türklerin, Türkiye’ye bağımlılığının arttığını söyledi.
Suyun deniz altından borularla getirilmesinin yüksek maliyetli olduğunu iddia eden Kuyalis “denizden arıtma yöntemi uygulansaydı, maliyetler çok daha ucuz olurdu” dedi.
Güney Kıbrıs’ın, KKTC’den su alma olasılığının bulunmadığını da vurgulayan Kuyalis, “bizim ihtiyacımız, Türkiye’den gelen suyun 3-4 kat fazlasıdır” şeklinde konuştu.
Güneyden alınan haberlere göre Rum siyasi partileri de “işgal bölgeleri Türkiye’nin bünyesine dahil olmuştur” diyerek, Asrın Projesi’ne tepki gösterdiler.
AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, söz konusu gelişmenin uzantıları ve parametrelerine değinerek, “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni egemenlik haklarının ihlal edildiğini” savundu.
Çevreciler ve Ekologlar Hareketi’nden yapılan açıklamada, Rum Hükümeti’ni Türkiye’yi AB ve BM’ye şikayet etmeye çağırdı.
EVROKO Genel Sekreteri Marios Karantonas, Türkiye’den KKTC’ye su teminini yeni oldubittiler yarattığını savunarak, bunun, KKTC’nin Ankara’ya bağımlılığının artırdığını iddia etti.
Vatandaşlar İttifakı’ndan Andreas Apostolu, Rum Hükümetini, görüşmelerdeki iyi atmosferin bozulmaması için hiçbir şey yapmamakla suçladı.
EDEK Başkanı Marinos Sizopulos ise Rum Meclis’ine başkanlık eden Maria Kiriaku’ya mektup göndererek, açılışın yapıldığı sırada Rum Meclis’inde özel bir oturumun düzenlenmesi ve bir kınama kararının yayımlanması önerisinde bulundu.