Aytuğ TÜRKKAN
KKTC genelinde suçların çok arttığına ilişkin toplumsal bir şikâyet olsa da Güney Kıbrıs ve yine bir ada ülkesi olan Malta ile kıyaslandığında ülkemiz hala en güvenli ülkelerin başında geliyor.
2015-2016-2017-2018 dönemlerini kapsayan araştırmada KKTC, Güney Kıbrıs ve Malta’daki suç oranları karşılaştırıldı.
4 yıllık toplamda 8 çeşit suç dikkate alındı. Toplamda 6 bin 597 kez KKTC’de işlenirken, aynı periyotta Malta’da 16 bin 585 suç kayıtlara girdi. Güney Kıbrıs’ta fiziki saldırı ve sahtekârlık başlığı altında suçlar kayda alınmamış olmasına rağmen burada kayıtlara giren toplam suç sayısı 7 bin 988.
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, “Nüfus ile kıyasladığımızda KKTC’nin dünya ortalamasında üst sıralarda olmadığını görüyoruz” diyerek Polis Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı rapordaki rakamları detaylı bir şekilde Diyalog okurları için paylaştı.
Nüfuslar ve işlenen suçlar…
Polis Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı Suçla Mücadele Çalışmaları Önemli Suçların Karşılaştırılması raporunda Avrupa Birliği üyesi bir ada olan Malta ile aynı coğrafyayı paylaştığımız bir başka AB üyesi Güney Kıbrıs’taki suç oranları karşılaştırıldı.
Söz konusu üç ülkenin nüfus sayısı da oldukça önemli. KKTC’nin nüfusu çok tartışılsa da 500 bin civarında olduğu ifade edilirken, Güney Kıbrıs’ın 1 milyon 200 bin, Malta’nın ise 433 bin nüfusa sahip olduğu ifade ediliyor.
Adı geçen üç ülkede 2015-2016-2017-2018 dönemlerini kapsayan araştırmada ortaya çıkan veriler dikkat çekici. Adam öldürme, fiziki saldırı, cinsel tecavüz, uyuşturucu, soygun, ev ve bina açma, ciddi hırsızlıklar ve sahtekârlık suçları kıyaslandı.
4 yıllık toplamda yukarıdaki 8 çeşit suç toplamda 6 bin 597 kez KKTC’de işlendi. Aynı periyotta Güney Kıbrıs’ta 7 bin 988. Malta da ise 16 bin 585.
Güney Kıbrıs’ın fiziki saldırı ve sahtekârlık istatistiki yok
Güney Kıbrıs’ta fiziki saldırı başlığı altında ise istatistiki bilgi bulunmaması Güney’deki rakamların sağlıklı olarak değerlendirilmesinin önüne geçiyor. Zira gerek KKTC’de gerekse Malta’da en çok işlenen suç fiziki saldırı. Güney Kıbrıs’ın hanesine sıfır işlenirken, KKTC’de fiziki saldırı toplamda 3 bin 71, Malta’da ise 3 bin 546 olarak kayıtlara geçti.
Güney Kıbrıs başlığı altında sahtekârlık suçu da görülmüyor. KKTC’de sahtekârlık suçundan 760 kişi kayıt altına alınırken, bu rakam Malta’da 885.
Bu iki başlığın Güney Kıbrıs’ta bulunmaması Rumlardaki rakamı düşük gösterse de özellikle ev açma ve hırsızlık başlığındaki rakamlar Güney Kıbrıs’taki suçlarla ilgili önemli bir veri veriyor.
Ev açma ve hırsızlık en az KKTC’de
Ev açma ve hırsızlık suçu 4 yılda Güney Kıbrıs’ta 2 bin 159 kez işlenirken, Malta’da ise 2 bin 294 kez bu suç işlendi. Nüfus açısından Güney Kıbrıs’a oranla çok daha az sayıda olan Malta’da bu suçun bu kadar yüksek olması dikkat çekiyor. 2015-2016-2017-2018 yıllarını kapsayan periyotta ev açma ve hırsızlık olayı KKTC’de 701 kere işlendi.
Malta hırsızlık cenneti
Ciddi hırsızlık başlığı altındaki rakamlar incelendiğinde ise Malta’daki ürkütücü tablo dikkat çekiyor. Ciddi hırsızlık suçu Malta’da 4 yılarda toplam 8 bin 348 kez kayıtlara geçerken, Güney Kıbrıs’ta bu rakam bin 665. KKTC’de de ayni periyotta ciddi hırsızlık suçu 579 kez işlendi.
Güney Kıbrıs’ta en çok işlenen suç uyuşturucu
KKTC ve Malta’da fiziki saldırı en çok işlenen suç iken, Güney Kıbrıs’ta ise en çok işlenen suç uyuşturucu. 4 yılda Güney’de 3 bin 834 uyuşturucu suçu işlenirken, bu rakam KKTC’de Bin 346. Malta’da ise Bin 32… Ülkemizdeki uyuşturucu suçlarının büyük bir bölümü zaten Güney Kıbrıs kaynaklı. Kara sınır kapılarından çok sayıda Kuzey’e uyuşturucu ticareti yapıldığı polis bültenlerine yansıyor
Adam öldürme suçu Güney’de ilk sırada
Adam öldürme suçu son 4 yıllık veriler incelendiği zaman Güney Kıbrıs’ta ilk sırada. Güney’de toplam 34 cinayet işlenirken, Malta’da bu sayı 23, KKTC’de ise 24 olarak kayıtlara geçti.
KKTC’de 2018’de suçlarda gerileme var
KKTC’de işlenen suçlar incelendiğinde 2018’de bir önceki 2017 yılına göre düşüş yaşandı. 8 kategoriye ayrılan suçların 2017 yılındaki toplamı bin 740 idi. KKTC’de 2018 yılında rakam bin 664’e geriledi. 7 kategoride rakam düşerken, sadece fiziki saldırı kategorisinde bir önceki yıla göre arttı.
Baybars: Güney’de ve Malta’da çok daha fazla suç işleniyor
Polis Genel Müdürlüğü Suçla Mücadele Çalışmaları Önemli Suçların Karşılaştırılması Raporunu Diyalog ile paylaşan İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, suçların önlenmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Baybars, “Güney Kıbrıs ve Malta ile karşılaştırma yaptık. “Adanın diğer yarasında asayiş daha iyi diyenler” var. Böyle bir araştırma yaptığımız zaman ortaya çıkan rakamlar Güney Kıbrıs’ta ve Malta’da bizden çok daha fazla suç işlendiğini gösteriyor. Ülkelerdeki nüfusa değişime ve dinamiklere baktığımız zaman suçlar tüm dünyada artıyor. Nüfus ile kıyasladığımızda KKTC’nin dünya ortalamasında üst sıralarda olmadığını görüyoruz” dedi.
Bakan Baybars “Eskiden kapılarımız açık yatardık noktasında söylenen cümleler artık 40 yılda değişen şartlarda makul kalmadığını ifade ederek, daha da az suç işlenmesi için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler paylaştı.
Polis sayısının artırılması gerektiğini, polisin örgüt şemasının yeni suçlara göre düzenlenmesi gerektiğini belirten Ayşegül Baybars, polisin teknik alt yapısının da teknolojisinin de güncellenmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.