Diyalog Gazetesi

Rumlardan dert yandı

KIBRIS

Brüksel’de Füle ile görüşen Nami, KKTC'nin her alanda AB üyeliğine hazır olmak için çalıştığını aktardı

Brüksel’de temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Özdil Nami, AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle ile bir araya geldi.
Görüşmenin ardından basına konuşan Nami, Füle ile Kıbrıs müzakerelerinin geleceği ve KKTC'deki AB projelerinde Rum tarafının çıkardığı engellerin nasıl aşılacağı konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Kıbrıs'ta liderlerin çözüm iradesini ortaya koydukları 11 Şubat tarihli ortak deklarasyonlarının ardından AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun Türk tarafının AB'ye hazırlığının ilerletilmesi için çalışmaların yoğunlaştırılacağını açıkladığını hatırlatan Nami, kapsamlı çözüm hedefine ulaşıldığı anda KKTC'nin altyapısından yasalarına ve bürokrasisine kadar her alanda AB üyeliğine hazır olması için çalıştıklarını kaydetti.
Nami, "Kapsamlı çözüm sonrasında hayatın normale dönmesini hızlandırmak için bugünden AB'ye uyumlu hale gelmeye çalışıyoruz. Gerek yasal hazırlık, gerek altyapıların oluşturulması ve bürokratların eğitimi için AB Komisyonu'yla birlikte çalışıyoruz. Rumların baskısından doları AB'nin gereken ilgiyi ve desteği veremediği alanlar var. Bu noktalarda AB'ye uyumu Türkiye ile birlikte gerçekleştirmeye karar verdik" şeklinde konuştu.

“KKTC’yi AB’ye hazırlıyoruz”
Özdil Nami, "İstediğimiz her konuda AB'ye uyum için önemli mesafeler katetmiş Türkiye'nin büyük tecrübelerinden faydalanmaya başladık. KKTC'yi her alanda güçlü bir şekilde AB üyeliğine hazırlıyoruz" dedi.
Rum tarafının KKTC'deki AB projelerinde engelleyici tutumunun "çağdışı bir yaklaşım olduğunu ve kapsamlı çözüm hedefine hizmet etmediğini" dile getiren Nami, KKTC'nin AB üyeliğine hazırlığını yaptığı ölçüde kapsamlı çözümün kolaylaşacağını vurguladı.
Nami, "Malesef Kıbrıs Rum tarafında çağdışı olarak nitelendirebileceğim siyasi yaklaşımların canlı olduğunu görüyoruz. AB'ye yaklaşmamızı engellerlerse sanki müzakere masasında ellerine koz geçecekmiş gibi bir değerlendirme içerisindeler. Halbuki gerçek bunun tam tersi. Bunun açılması için AB Komisyonu başta olmak üzere diğer tüm üye ülkelere büyük sorumluluk düşüyor" ifadesini kullandı.

“Köhnemiş politikalar gözden geçirilmeli” 
Rum kesiminin KKTC'yi üyeliğe hazırlayacak projeleri engellemek için AB Komisyonu'na yoğun baskı yaptığını belirten Nami, "Özellikle liderler seviyesinde yapılan ortak deklarasyondan sonra Rumların bu köhnemiş politikalarını gözden geçirip daha geleceğe odaklı politikaları uygulamaya başlamaları gerekiyor" dedi.
Enformasyon Dairesi’nden verilen bilgiye göre ise Bakan Nami görüşmede Füle’ye, Kıbrıs konusunda devam eden müzakerelerle ilgili değerlendirmelerini aktarırken, Rum tarafının geçmiş yakınlaşmalara saygı göstermediğini ve müzakerelerdeki tıkanıklığın ana sebebinin bu olduğunu ifade etti.
Dışişleri Bakanı Nami, Rum tarafına bu konuyla ilgili bir tavır değişikliği telkin etmeleri yönünde görüşlerini iletti.

“Bağlar daha da güçlenmeli”
Görüşmede, Kıbrıslı Türklerin AB kurumları ile bağlarının daha da artması gerektiğini vurgulayan Bakan Nami, hükümetin oluşturduğu AB müktesebatına uyum programında yapılan güncellemelerin ve eklenen yeni unsurların hayata geçmesine yönelik başta Komisyon olmak üzere tüm üye ülkelerden beklentilerini iletti.

AA’ya özel demeç
AA muhabirinin sorularını da yanıtlayan Nami, Türk tarafının uzun zamandır müzakerelerin ucu açık şekilde ilelebet devam edemeyeceğini söylediğini belirtti.
Özdil Nami, "Uluslararası camiadan da bu yönde cevaplar almıyor değiliz. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri de yeni başlayan müzakere sürecinin ucu açık şekilde devam etmemesi gerektiğini ve bunun nihai çaba olduğunu birkaç kez tekrarladı. Bununla tutarlı şekilde, Türk tarafı müzakere sürecinin daha iyi yapılandırılması, disiplinli bir şekilde devam etmesi için masaya bir öneri koydu" diye konuştu.
Özdil Nami, müzakerelere yönelik Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından önceki gün önerilen yol haritasına atfen, "Rum tarafının olumlu cevap vermesini ümit ediyoruz ama maalesef bize bu yönde hiçbir sinyal gelmiyor" dedi.

Biden'ın ziyareti iyi değerlendirilmeli
AB'nin daha cesaretli davranması, üye ülkelerin AB Komisyonu'na destek vermesi gerektiğini kaydeden Nami, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın adaya gerçekleştirdiği ziyaretin "iyi değerlendirilemediği ve bir fırsatın kaçtığı" görüşünde.
Biden ziyaretinde daha çok Maraş ile ilgili bir projenin ele alındığını belirten Nami, "Maraş konusu çok çetrefilli ve iki haftalık görüşmelerle çözülebilecek bir sorun değil. Maraş'a çok odaklanıldığı için kapsamlı çözümün önündeki engeller konuşulamadı, bunların aşılması için ABD'nin koyabileceği katkılar gündeme gelmedi" dedi.
Nami, planlama aşamasında olan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ziyareti için ise "Umarım bu tecrübeden istifade ederek Kerry ziyareti daha sağlıklı kurgulanır. Bunun için ABD ile yoğun şekilde konuşuyoruz. Bu tip üst düzey ziyaretlerin tali projeler üzerine değil ana konular üzerine odaklanmasını mutlaka sağlamamız lazım" ifadelerini kullandı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.