Diyalog Gazetesi

Rekabet gücünü zayıflatıyor

KIBRIS

Bakü’de konuşan Oğuz, KKTC’nin ambargolar altında olmasından dolayı dış dünyaya tarımsal ürünlerin pazarlanamadığını ifade etti

 Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Bakü’de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) Tarım Bakanları Toplantısına katıldı.

Verilen bilgiye göre, Tarım Bakanı Oğuz, toplantıda yaptığı konuşmada, KKTC’nin ambargolar altında olmasından dolayı dış dünyaya tarımsal ürünlerin doğrudan pazarlanamadığını ifade etti.
Oğuz, “Direk yapılamayan pazarlama nedeniyle ihracatta yaşanan ulaşım sorunları, KKTC ürünlerinin diğer ülke ürünleri ile rekabet edebilme kabiliyetinin düşürmektedir. Ayrıca ülkedeki enerji, işgücü ve hammadde gibi girdi maliyetlerinin yüksek olması da rekabeti engelleyen etkenler arasındadır”dedi.
2018 yılında 164 bin 700 ton çiğ süt üretimi gerçekleştiğini aktaran Oğuz, “Bunun 5,200 tonu koyun keçi sütü,159,500 tonu ise inek sütüdür. Şu anda günlük ortalama 370 ton süt üretilmektedir. Toplam sütün %90’ı soğuk zincirde üretilmektedir. En önemli süt ürünü hellim olup, önemli bir ihraç ürünüdür. Türkiye ve körfez ülkelerine ihracat yapılmaktadır” dedi.
Oğuz, 1990’lı yıllardan itibaren içme suyu temini konusunda birçok sistemin denendiğini ancak başarı sağlanamadığını kaydetti. İçme suyu temini konusunda geçmişte birçok sistem denendiğini ama hiçbirinin başarılı olamadığını ifade eden Oğuz, son olarak Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın talimatı ile yaklaşık 2 Milyar TL harcanarak, Türkiye’den 75 milyon Metreküp suyun denizin 250 metre altında döşenen borularla ülkeye ulaştığını anlattı.
Öte yandan Bakan Dursun Oğuz, Bakü’de, Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım Bakanı İnam Kerimov ve Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile görüştü. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.