Diyalog Gazetesi

Rekabet gücü kalmaz

KIBRIS

Ticaret Odası Başkanı Deniz, hayat pahalılığı ödeneğinin dört ayda bir verilmesi kararından dönülmesi gerektiğini söyledi

Doğuş ÖZOKUTAN
Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz, maaş ve ücret artışlarının, Kuzey Kıbrıs’ta pahalılıkla mücadeleye ve alım gücünün korunmasına tek çare olarak görülmesinin yanlış olduğunu belirterek, hayat pahalılığı ödeneğinin dört ayda bir verilmesi kararından dönme çağrısı yaptı.
KTTO’da asgari ücret ve çalışanların alım gücünün korunması başlıklı basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda yaptığı konuşmada, “Maaş ve ücret artışlarının pahalılığı artıran nedenlerden biri olduğu göz ardı edilmektedir” diyen Deniz şunları kaydetti:
“KKTC Meclisi, iktidarı ve muhalefetiyle, oy birliği ile geçirdiği bir yasa ile 2024 yılında hayat pahalılığı ödeneğinin dört ayda bir verilmesini yasa hükmü haline getirmiştir. Bu kararın yanlışlığı her geçen günle birlikte biraz daha iyi anlaşılmaktadır. Kamu görevlilerinin maaşlarında bu artış, diğer maaş ve ücretlerdeki artışları da tetiklemekte ama az önce vurguladığımız gibi bu artış piyasaya büyük bir pahalılık olarak yansımaktadır.”
Deniz, bu artış için kullanılan kaynakların, piyasadaki fiyat artışlarını kontrol altına almak için kullanılması durumundan bundan hem maaş ve ücretle geçinenler kazançlı çıkacağını, hem de piyasanın rekabet gücünün artırılmış olacağını dile getirdi. Deniz, artan rekabet gücü kaynak girişini artıracağından gerçek refah artışları için de kaynak oluşturulabileceğini belirtti.
“Bu yanlıştan dönmek de bir erdemdir” diyen Deniz, Meclisi ivedi olarak toplanarak vahim hata olarak tanımladığı bu karardan dönmeye çağırdı.

“Asgari ücret bin 190 dolara yükselecek”
Hayat pahalılığının asgari ücrete olduğu gibi yansıtılması durumunda, Ocak 2024’te 915 dolar seviyesinde olan asgari ücretin Eylül 2024’te bin190 dolara yükseleceğini belirten Deniz, fiyatlardaki aynı orandaki artışın ülkenin rekabet gücüne darbe vuracağını da ifade etti. Deniz, bu durumda alışverişlerin Güney’e kaymasının hızlanacağını, KKTC’deki işletmelerin Güney Kıbrıs ile rekabet edemez duruma geleceğini kaydetti.
“Ücret seviyesindeki bu artışın, 70 bin kadar çalışma izinli çalışanımızın sayesinde yurtdışına gönderilen kaynak transferini büyüteceği de aşikardır” diyen Deniz, KKTC ekonomisinin, bu artışla güç kazanmayacağını aksine güçsüzleşeceğini söyledi.

“Kaynaklar, fiyat artışlarını kontrol altına almak için kullanılmalı”
Turgay Deniz, bu artış için kullanılan kaynakların, piyasadaki fiyat artışlarını kontrol altına almak için kullanılması durumunda hem maaş ve ücretiyle geçinenlerin kazançlı çıkacağını, hem de piyasanın rekabet gücünün artırılmış olacağını dile getirdi. Deniz, artan rekabet gücünün kaynak girişini artıracağından gerçek refah artışları için de kaynak oluşturulabileceğini belirtti.
Konuşmasında pahalılığa karşı alınabilecek önlemlere de değinen Deniz, akaryakıt ve elektrik fiyatlarını kontrol altına almak gerektiğini dile getirdi.

“Alternatifler, bütçelere göre hareket etme olanağı sağlıyor”
Kıbrıs Türk Ticaret Odası üyelerinin rekabetçi bir ortamda var olarak halka en iyi ve en ucuz hizmeti sunmak için çalıştığını söyleyen Deniz, özellikle halkın sıklıkla tükettiği ürünlerin piyasada çok farklı marka, kalite ve fiyatta alternatifi bulunduğunu kaydetti. “Bu alternatifler, tüketicilere bütçelerine göre hareket etme olanağı sağlamaktadırlar. Bizler rekabet ortamının gelişmesinden rahatsız olacak bir durumda değiliz” diyen Deniz rekabet ortamını güçlendirmek için kamu yönetimine de her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.
Bu kapsamda bir değerlendirme için çok daha fazla veriye ve bu verilere dayalı analizlerle oluşacak bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu ifade eden Deniz, KTTO olarak bu yöndeki çalışmalara katkı koymaya hazır olduklarını belirtti.

Yorumlar (3)

Doğru Söz 2 Ay Önce

Utanmadan sıkılmadan konuşuyor. Son bir yılda Dövizdeki artış 20% sizin fiyatlardaki artış 90%. Sen topu asgari ücrete atarak hangi iti kandıracaksın? Bu ülkedeki tüm sorunun sebebi doyumsuz sermaye, kapitalizmdir. Dünyadaki sorunların da öyle. Her geçen yıl gelir dağılımı zenginin lehine gelişiyor a utanmaz mahlûklar. Yasaklanması gereken aşırı lüks arabalar, takılar, devasa evler, yatlar, kumarhaneler, pahalı yurt dışı tatiller, vs . olursa bu iş rayına girer.

Tüketici 2 Ay Önce

Hemen ilk fırsatta asgari ücret suçlu oluyor,çünkü sizin gibi cahillerin ancak yapabilecekleri hesap kitap bukadar olur..Sanki başka hiçbir alternatif yokmuş gibi konuşup duruyor tatarın akrabası... Mallara narh koymak gibi bir düşünceniz yokmu be efendi...Narh koyun mallara,marketlerdeki çoğu mallar ucuza satılsın ve gör bakalım şikayetler artarmı azalırmı..Ama sende o kabiliyet o bilgi o beceri o eğitim yok ki..Yalnızca sana Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı desinler sen bundan hoşlanırsın zavalemmu...

Hasan Nuri 2 Ay Önce

Ekonomisi dibe vurmuş Batma noktasına gelen KKTCde Ticaret odası Başkanı sayın Deniz Bugün Rekabet Gücümüz Kalmadı diyor ! Yıllardır Yönetilemeyen KKTCde Sesi Çıkmayan Sayın Ticaret odası Başkanı KKTCde ne yapıyordu acaba ? Kriz Kapıya dayanınca mı Aklı Başına Geldi ??

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.