Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Başkanı Sami Dilek ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Bakanlıktan verilen bilgiye göre, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, “Batma noktasına getirilmiş olan TÜK’ün yaşatılmasının öncelikleri” olduğunu vurgulayarak, “TÜK’ün ikinci bir KTHY olmasına izin vermeyeceklerini” söyledi.
UBP – DP hükümeti olarak; toplumun ve kurumların yaşadığı sıkıntıları bilerek, bunları çözmek vaadiyle hükümette olduklarının bilincinde çalıştıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, göreve geldiği günden itibaren bakanlığına bağlı kurumlar için gayret sarf ettiklerini kaydetti.
Toplu sözleşme ve barem artışı şimdi değil…
Çavuşoğlu, toplu sözleşme ve barem artışı konularının süreç içerisinde değerlendirileceğini belirterek, TÜK’ün arpa alacak durumda olmadığını, tüccardan emanet arpa alarak faaliyetlerini sürdürdüğünü anlattı.
Kurumun, hükümetin, sendika ve çalışanlarla birlikte elbirliğiyle yapacağı çalışmalar sonucunda ayağa kaldırılabileceğine dikkat çeken Çavuşoğlu, piyasaya müdahale edebilen, üreticiyi ve halkı koruyabilen, ekonomik akılla idare edilen bir TÜK’ün yaratılabilmesine öncelik vereceklerini kaydetti.
Çavuşoğlu, kurumların olmadığı yerde haklardan da söz edilemeyeceğini kaydetti.
Dilek: Toplu iş sözleşmesi imzalanmalı
Kamu-İş Sendikası Başkanı Sami Dilek de, Çavuşoğlu’na görevinde başarılar dileyerek, “diyaloğun her şeyin başı” olduğunu söyledi ve diyalog yoluyla tüm sorunların çözülebileceğine inanç belirtti.
Toprak Ürünleri Kurumu’nda toplu iş sözleşmesinin henüz imzalanmadığını ifade eden Dilek, sözleşmenin en kısa zamanda imzalanması talebini dile getirdi.
Ziraat Mühendisleri seminer düzenledi
Öte yandan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Ziraat Mühendisleri Odası “Kooperatifçiliğe Genel Bakış” konulu seminer düzenledi. Etkinlikte Dr. Hayati Başaran kooperatifçilik konusunda sunum yaptı.
Seminerin açılışında konuşan Bakan Nazım Çavuşoğlu, kooperatifçiliğin 1974 öncesinde Kıbrıs Türk halkının ayakta kalmasının yegane sebebi olduğunu belirtti.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun konuşmasında, kooperatifçilikle ilgili yasal mevzuatların uygulanabilirliği için çalışmalar yürüttüklerini, tüm paydaşların işbirliğiyle kooperatifçilik strateji belgesi ve eylem planının ivedilikle oluşturulması gerekliliğini vurguladı.
Ziraat Mühendisleri Odası eski başkanı, KTMMOB yürütme kurulu üyesi Ozan Özuyanık ise, yıllardır oda ve birlik olarak tarımsal kooperatifçiliğin önemine vurgu yaptıklarını, kooperatifçiliğin, daha ekonomik ve sertifikalı üretim, ihraç ürünlerde ambargo unsurlarını aşma yönünde birçok olanak sağladığını söyledi.