Diyalog Gazetesi

Radikal adımlar gündemde

KIBRIS

Erhürman, koalisyon hükümetinin; gençlik, spor, planlama, halkla ilişkiler, denetimler, uyuşturucuyla mücadele, kurullar ve kooperatifçilik” konularındaki çalışmalarını kamuoyu ile paylaştı

 Gözde Süreç SARI-Arzu KÖPRÜLÜ

Başbakan Tufan Erhürman, 2 Şubat 2018’de kurulan ve 15 Şubat 2018’de güvenoyu alan CTP-HP-TDP-DP koalisyon hükümetinin “gençlik, spor, planlama, halkla ilişkiler, denetimler, uyuşturucuyla mücadele, kurullar ve kooperatifçilik” konularındaki çalışmalarını kamuoyu ile paylaştı.
2018 bütçesinin 7 Nisan’da kesinleştiğini ve 19 Nisan’da Türkiye ile yıllık protokoller imzalandığını hatırlatan Başbakan Erhürman, prosedürlerin henüz TC tarafından tamamlanmadığını ve kaynakların da kullanıma girmediğini söyledi.
Başbakan Erhürman, basın toplantısının, hükümetin 100 günü olarak değerlendirilmesini doğru bulmadığını çünkü kaynak kullanımının henüz başlamadığını ifade ederek, kaynak açısından birçok sıkıntıyla karşılaştıklarını ve birçok harcamayı da yerel kaynaklarla yaptıklarını anlattı.
Başbakan Erhürman, hükümetin öncelikleri arasında yer alan kamu reformunun, ülkede yapısal anlamda çok ciddi değişiklikleri de beraberinde getireceğini belirtti.
Erhürman, TL’deki değer kaybı gibi müdahale etmekte zorlandıkları konular bulunduğunu kaydederek sonuca yönelik etkide bulunmak üzere Başbakanlık’ın koordinatör bakanlık olarak girişimler yaptığını anlattı.
Gözden geçirilen Bilişim Suçları Yasa Tasarısı’nın da ay sonunda Bakanlar Kurulu’na sunulması öngörülüyor

Çalışmalar kitapçıkta toplandı…
Hükümetin kurulduğu günden bugüne Başbakanlık’ın yaptığı çalışmalar, 40 sayfalık bir kitapçıkta toplandı.
Başbakan Tufan Erhürman’ın Başbakanlık’ta düzenlediği basın toplantısında basına dağıtılan kitapçıkta, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Demokrat Parti’den (DP) oluşan dörtlü koalisyon Hükümeti kabinesinin 2 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından onaylanmasının ardından, Cumhuriyet Meclisi’nde 15 Şubat’ta güvenoyu aldığı anımsatıldı.
“Müşavirliğin kaldırılması; tüm atamaların liyakat, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerinin gereklerine uygun olarak yapılması; tüm istihdamların önceden Bakanlar Kurulu’nun bilgisine getirilmesi; hangi hükümet döneminde yapılmış olursa olsun, bakanlar kurulu kararları da dahil idari işlemlerden hukuka aykırı olduğu saptananların iptal edilmesi veya duruma göre hukuka uygun hale getirilmesinin” yeni hükümetin öncelikleri arasında yer aldığı belirtildi.
Ehürman, 2 Şubat veya 15 Şubat’tan itibaren hesap yapıldığı takdirde hükümetin 100 gününün dolduğu sonucuna varılabileceğini ama kaynak kullanımı açısından bakıldığında henüz bu sürenin dolmadığının görüldüğünü kaydetti.
Kaynak sıkıntısı dolayısıyla yapılması planlanan yatırımların birçoğunun henüz gerçekleşmediğini söyleyen Erhürman, basın toplantısını “hükümetin 100 günü” olarak değerlendirmeyi doğru bulmadığını belirtti.

“Radikal değişiklikler gündeme gelebilir”
“Başbakanlığın genel vizyonunun KKTC ülkesi ve halkının sosyo ekonomik kalkınmasını sağlanması olduğunu” dile getiren Erhürman, KKTC’de birtakım yapısal sorunlar olduğunu belirtti.
Erhürman, “Bunlardan bazıları kendi içimizde çözebileceğimiz sorunlardır; kamu reformu, yerel yönetimler reformu, maliye ile ilgili yasal düzenlemeler gibi” dedi.
Yapısal ancak müdahale etmekte güçlük çektikleri sorunlar olduğunu dile getiren Erhürman, tüm dünyada yaşanan bazı gelişmeler ışığında TL’nin değer kaybı ile karşı karşıya kalındığını, petrol fiyatlarının yükseldiğini, tüm bu sebep kısmına etki edebilmelerinin mümkün olmadığını, sonuç kısmına yönelik etkileme çalışmalarının yoğun şekilde sürdürüldüğünü belirtti.
Başbakanlığın tüm ilgili bakanlıklarla toplantılar düzenlediğini söyleyen Erhürman, “Çok radikal da olabilecek birtakım değişiklikler gündeme gelebilir. Her türlü ihtimali görüşüyoruz” dedi.
Sorunun TL’den kaynaklandığına işaret eden Erhürman, çözüme yönelik Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle sürekli görüşüldüğünü söyledi.
Erhürman, TL kullanımından doğan sıkıntıların aşılmasında Türkiye’nin daha yoğun bir katkı koymasının ve bu katkının da yapısal hale gelmesinin gerektiğini bu yönde çalışma yapıldığını belirtti.

“Birbiriyle ilişkisi azalmış iki grup genç var”
Soyal ve ekonomik açısından kalkınma noktasında arzu edilen yerde bulunulmadığına işaret eden Erhürman, gençlik alanında ciddi sorun bulunduğunu ifade etti.
Erhürman, KKTC’de birbiriyle ilişkisi azalmış iki grup genç oluştuğunu söyleyerek, bunun geleceğe dair ciddi sorunların gündemde olduğunu gösterdiğini belirtti.

Planlama ile ilgili çalışmalar
Erhürman, planlama konusunda ciddi eksiklikler olduğunu ekonomik yaptırımların kalkınmayla sonuçlanmamasının sorun yarattığını belirterek, Lapta-Yeşilırmak, İskele-Karpaz ve Lefkoşa Suriçi bölgeleri yerel kalkınma stratejisi çalışmaları başlatıldığını ve bu bölgeler için taslak eylem planları hazırlandığını söyledi.

Halkla ilişkiler ile ilgili çalışmalar
Erhürman, başbakanlık basını bilgilendirme toplantılarını istisnai durumlar hariç düzenli olarak yaptıklarını, başbakanlığın basın bülteni yayımlanmaya başladığını hatırlatarak, iki yıldan beri web sayfasında yayımlanmayan Bakanlar Kurulu kararlarının da web sayfasında yayımlanmaya başlandığını 2011-2018 yılları arasındaki tüm Bakanlar Kurulu kararlarına web sayfasından erişim sağladıklarını anlattı.

Hane halkında yapılan yardımlar…
Erhürman, uzun zamandır gündemde olan başbakanlığın 500 bin TL’lik hane halkı yardımından, durumlarını belgeleyen ve başvuruda bulunan, engelli, kanser hastası veya MS hastası 17 kişiye 27,278 TL yardım yaptıklarını belirtti. Erhürman, yardımların küsüratlı olma sebebinin de somut istek ve talepleri içermesi olduğunu söyledi.

Denetimlerle ile ilgili çalışmalar
Erhürman, denetimlerle ilgili de; “dokunulmazlıkların kaldırılması, nerden buldun yasası, mal bildirimleriyle ilgili gelişmeler” konusunda hükümetin yaptığı çalışmalar olduğunu belirterek, sadece başbakanlık bünyesinde yapılan çalışmaları gündeme aldıklarını bunların 3 tanesinin ön plana çıktığını vurguladı.
Polisten aldıkları bilgiler içerisinde kamuoyuna mal olmuş pek çok dosyayı paylaştıklarını belirten Erhürman, bunun son derece önemli bir adım olduğunu, protokolde de bu şekilde yer aldığını dosyaların takibine devam ettiklerini belirtti.
Erhürman, bugüne kadarki yayımlanan genelgeyle Sayıştay denetimleri sonucunda kendilerine sorumluluk yüklenen kişilere yönelik de hukuki prosedürler başlatıldığını ifade etti.

Vakıflardan mülk kiralayanlar mercek altında
Vakıfların on yıl ve daha uzun süreli tüm sözleşmelerinin incelendiğini, sonuçların kamuoyuyla paylaştıklarını anımsatan Erhürman, “Sözleşmelerdeki taahhütlerini yerine getirmediği tespit edilen kiracıların sözleşmelerin feshiyle ilgili hukuki süreçler başlatıldı” dedi. Erhürman, bu işlemlerin önceden yapılmamasının vakıfları ciddi zarara uğrattığını da söyledi.

Uyuşturucu ile mücadele konusundaki çalışmalar
Erhürman, uyuşturucu konusunda yapılan eğitim ve farkındalık çalışmalarının yanında, çok önemsedikleri AMATEM ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kurulmasıyla ilgili ön çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğini kaydetti.
Bunun kanayan bir yara olduğunu ifade eden Erhürman, gençlerin uyuşturucu kullanımının ardından rehabilite edilemediği için cezaevine gönderildiğini ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle farklı aşamalara gelindiğini belirtti.

Yatırım projeleriyle ilgili çalışmalar
Genç Tepe Projesi ile ilgili hazırlıkların kendilerinden önce yapıldığını, KTMMOB’den görüş ve öneriler istediklerini, bu çerçevede hazırlanan 51 görüş ve önerinin Başbakanlığa ulaştığını anlatan Erhürman, “Görüş ve öneriler projeyi hazırlayan kuruma iletildi. Yaz ayları içerisinde birinci etap için ihaleye çıkılması planlanıyor” dedi.

Erhürman, iİki etap olarak planlanan Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi Taşkın Önleme Projesi’nin birinci etabının zemin etüdü çalışmalarının başladığını, sondaj kazısının da 31 Mayıs tarihinde tamamlanmasının planlandığını belirtti.

Kooperatifçilik ile ilgili çalışmalar
Erhürman, kooperatifçiliğin yaygınlaştırılması hedefiyle kurulma çalışması içerisindeki kooperatiflere yoğun destek verdiklerini, küçük kooperatiflerin birleşmesini teşvik hedefiyle teşvik programları hazırlama çalışmaları başlattıklarını, kooperatiflere yönelik eğitim programları hazırladıklarını anlattı. Erhürman, Kooperatif Şirketler Mukayyitliği nezdinde “Gözetim Sistemi” kurulumunun tamamlandığını, dün itibariyle kooperatiflerden bildi akışının başladığını duyurarak, Denetim kooperatifi kurma çalışmalarını da başlattıklarını söyledi.

Dövizdeki dalgalanma ile ilgili öneriler incelenecek
Başbakan Tufan Erhürman, dövizde yaşanan dalgalanmaya yönelik önlemler çerçevesinde tüm konuların konuşulacağını, inceleneceğini, önyargı ile davranılmayacağını belirtti.
Farklı para birimine geçme, kurları sabitleme gibi radikal önerilerin de inceleneceğini söyleyen Erhürman, “Bu öneriler de masamızdadır. Bunları yapacağız anlamında söylemiyorum ama bunlar da çalıştığımız masadadır” dedi.
Erhürman, “Ezber bozucu adımlar atılacak demiyorum. Ezber bozucu konular da masaya yatırılacak” dedi.

Ada etrafındaki kaynaklar ortak…
Güney Kıbrıs’ın, tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge’deki 8. parselde doğalgaz aranmaya başlanacağını, Kıbrıs Türk tarafının buna yönelik tutumunun ne olacağını sorulması üzerine Erhürman, ada etrafında tüm kaynaklarda Kıbrıs Türk tarafının sadece elde edilen gelirden pay alacak bir unsur olarak değil kurucu, irade sahibi bir unsur olarak söz hakkına sahip olduğunu belirtti.
“Masaya irade sahibi iki unsurdan biri, iki kurucu unsurdan biri olarak oturuyoruz” diyen Erhürman, doğalgaz konusunda neden bunun dikkate alınmadığını noktasında Güney Kıbrıs’ın çelişki içinde olduğunu kaydetti.

İnşaat sektöründe kriz kapıda
KTMMOB dövizdeki yükselmeye yönelik inşaat sektöründe kriz kapıda uyarısı yaptığını söyleyen Erhürman, bu konuların da ele alınacağını söyledi.
“Masaya yatırmayalım bu zaten olmaz” önyargısıyla konuşulmayan konuların da konuşulması gerektiğine işaret eden Erhürman, bugüne kadar gereksiz önyargılarla bazı konuşulamaz alanlar yaratıldığını bunun da kolaycı bir yaklaşımla konuşulmayan şeylerin hemen uygulanabilir gibi lanse edilmesi sonucunu doğurduğunu söyledi.
Kriz algısı içinde olmadığını söyleyen Erhürman, “Kriz ihtimalinin ciddi bir ihtimal olduğunu görüyorum. Çünkü dünyaki gelişmeleri Türkiye’dekilerle yan yana koyduğum zaman yaşanan sıkıntı açık şekilde ortada döviz hala iniş çıkışlı” dedi.

Tam gün eğitime geçilecek mi?
Erhürman, tam gün eğitime geçme konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın ciddi bir çalışma yürüttüğünü söyleyerek, önümüzdeki dönemde tüm kamu okullarının tam gün eğitime geçeceği mesajını verme noktasında olmadıklarını belirtti.
Erhürman, tam gün eğitime geçilene dek kamu okullarında okul saatleri sonrasındaki döneme ilişkin Gençlik Dairesi’nin çalışma yürüttüğünü söyledi.

Hintkeneviri serbest bırakılabilir
“Cannabis’in (Hintkeneviri)” kullanımının serbest bırakılması konusuna yönelik soruya yanıt veren Erhürman, konunun ayrıntılı olarak görüşülmesi gerektiğini, hükümetin gündeminde bu konunun baş sırada olmadığını kaydetti. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.