Milli Eğitim Bakanlığı, KKTC’li öğrencilerin A-Level sınav sonuçlarıyla Türkiye üniversitelerine yerleşmeleri konusunda yaşanan sorunların aşılması için girişimler yaptığını ve olumlu gelişmeler sağlandığını açıkladı. Bakanlığın, Türkiye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) nezdinde yapılan girişimlerde, önümüzdeki yıl TC üniversitelerinin KKTC’li A-Level öğrencileri için ayrı kontenjan tahsis etmesini talep ettiği ve YÖK’ün bu talebi olumlu karşıladığı; önümüzdeki ay da bir protokol imzalanmasının kararlaştırıldığı bildirildi. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Sevgi Değgin başkanlığındaki bir heyet, bu konuda YÖK, ÖSYM, ve Yurt Dışında Yaşayan Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nda temaslar yaptı.
16 üniversite ziyaret edildi
Bakanlık açıklamasına göre, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bir heyet Türkiye’de 16 üniversiteyi ziyaret ederek, A-Level sınav sonuçlarıyla üniversitelere başvurularda yaşanan sorunları ve çözüm yollarını değerlendirdi. YÖK’ün 2010 ve 2011 yıllarında aldığı kararlar çerçevesinde, KKTC öğrencilerinin A-Level sınav sonuçlarıyla Türkiye’deki üniversitelere başvuruları ve değişik programlara yerleştirmeleriyle ilgili karşılaştıkları sorunların ele alındığı ziyaretlerde çözüm önerileri de ortaya kondu. Bakanlık Müsteşarı Sevgi Değgin, Yükseköğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler ve Yrd. Doç. Nazmiye Çelebi’den oluşan bakanlık heyeti ile KKTC Ankara Büyükelçiliği Eğitim Ataşesi’nin katılımıyla YÖK, ÖSYM, Yurt Dışında Yaşayan Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nda da temaslar gerçekleştirildiği belirtildi.
Ayrı kontenjan talep edildi
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın da katıldığı toplantıda, bakanlık heyeti önümüzdeki yıl TC üniversitelerinin KKTC’li A-Level öğrencileri için ayrı kontenjan tahsis etmesini talep etti.
YÖK nezdinde talebin olumlu karşılandığı ve eylül ayında yapılacak çalışmaların sonucunda protokol imzalanması kararlaştırıldığı açıklandı. YÖK’te gerçekleştirilen toplantıda YGS-LYS sonuçlarıyla KKTC kontenjanlarına yerleşen gençlerin durumuyla ilgili de çalışmalar başlatılması kararı alındı.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Ercan Öztemel ve Prof. Dr. Ömer Pekşen’in bakanlık heyetiyle yaptığı toplantıda ÖSYS sonuçlarına dönük özelde veri tabanı genelde eğitim politikalı oluşturmak amacıyla çalışma başlatılmasının kararlaştırıldığı ve bu yönde çalışmalar başlatıldığı kaydedildi. Bakanlık heyeti, Yurtdışında Yaşayan Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül’le görüşmesinde ise topluluğun önümüzdeki yıl açıklayacağı KKTC kontenjanları alanlarının Yükseköğrenim ve Dışilişkiler Dairesi tarafından belirlenmesinin kararlaştırıldığı belirtildi. Açıklamaya göre bakanlık heyeti Ankara’daki son temasını Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na yaptı. Bugüne kadar hiçbir protokolün imzalanmadığı bu alanda çalışma başlatılarak, protokol metni üzerinde mutabakata varıldı. Protokolün bakanlar nezdinde imzalanması kararlaştırıldı.