Ufuk ÇAĞA
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin (HÜYB) 23 Ağustos’ta yapılacak Genel Kurulu’nda Mustafa Naimoğulları’nın yanı sıra Hüseyin Beyaz ve Ali Osman Can yeni yönetime talip olduğunu açıkladı. Hayvancılar Birliği Genel Kurulunda başkanlığa talip olan Hüseyin Beyaz Diyalog Gazetesi’ni ziyaret ederek, hem aday olma sebeplerini hem de projelerini anlattı.
Birliğin uzun zamandan beridir kötü yönetildiğini iddia eden Hüseyin Beyaz, bu nedenle de özellikle tek geçimi hayvancılık olan üreticilerin artık batma noktasına geldiğini savundu. Hüseyin Beyaz, Hayvancılar Birliği başkanlığına niçin aday olduğuyla ilgili bilgileri şöyle aktardı;
“Kendi doğrularına göre hareket ediyorlar”
Bu günkü yönetimin gerçek anlamda hayvancının istekleri doğrultusunda hareket etmiyor. Hayvancının birçok derdi var ama şu anki yönetim kendi doğrularına göre hareket ediyor, yani üreticileri bir yerde yok sayıyor.
Hayvancılar şunu bekler; artık üreticinin mandradaki hayvanına kasap değer biçmesin, bir çalışma yapılarak birim maliyetler belirlensin ve herkes hayvanını bu fiyattan satsın. Yani satış fiyatları birlik tarafından belirlensin ve bunun arkasında dik durarak taviz verilmesin. Bugün bir hayvanın kilo başına hayvancıya kirli maliyeti 20 lira iken, kasap hayvanın kilosunu 10 liradan alıyor, üstelik ödemesini de 2, 3 ay sonraya yapıyor. Hayvancının sattığı süt fiyatlarının zaman içerisinde erimesi ve bundan dolayı satılan süt karşılığında üreticinin aline geçen para karşılığında süt yemi alamaması, hayvancının fakirleşmesine neden oluyor. Bu günkü yönetim bunları bildiği halde hiçbir çalışma yapmıyor.
Felaket yılı olacağı Şubat’ta belli idi...
Özellikle bu yılın tam bir felaket yılı olacağı daha Şubat ayı içerisinde belli idi. Ancak şimdiki yönetim bunu bildiği halde üreticiyi rahatlatacak önlemler için erken harekete geçmedi ve şuanda üreticinin çok zor günler geçirmesine neden oldu.
Geç harekete geçtikleri için üreticinin derdini ilgili bakanlığa tam olarak anlatamadılar. Bakanlık da üreticiyi tatmin edici bir karar almadıktan sonra kalkıp eylem yaptılar. Bir karar alındıktan sonra yapılan eylem boşuna yapılan bir eylemdir.
Bu yönetim döneminde hayvancı heb geriye gitti, eskiden 1 torba hayvan yemi için 27 kilo süt satmak yeterli idi, şimdi ise 1 kilo yem için 39 kilo süt satmamız gerekiyor. İşte bu yönetim döneminde hayvancının düştüğü durum kısaca bu.
Şu anki yönetim hayvancılığın gelişmesi için hiçbir bilimsel çalışma yapmadı, ne bir seminer düzenledi ne de bir eğitim programı yaptı. Bunun yanında dış ülkelerde düzenlenen seminerler için de hayvancıya bilgi hiç vermedi ve buralara sadece kendi etrafındaki kişileri gönderdi.
Gerçek hayvancı belirlenecek
Hüseyin Beyaz, 23 Ağustos’ta yapılacak olan genel kurulda başkanlığa seçilmesi halinde yapacağı projelerini ise şu şekilde sıraladı;
Öncelikle gerçek hayvancının tanımı yapılacak ve diğer hayvancılarla yaşanan haksız rekabet koşulları ortadan kaldırılmaya çalışılacak.
Süt ve et fiyatlarına birlik yönetimi karar verecek ve heryerde ayni fiyatların geçerli olması için gereken çalışmalar yapılacak. Yani artık fiyatları kasaplar veya başkaları belirlemeyecek.
Üreticinin aldığı yem fiyatlarının aşağıya çekilmesi için çalışmalar yapılarak yeni projeler üretilecek.
Hayvancılıkta verimliliğin artırılması için yurtdışından getirilecek uzmanların katılacağı seminerler düzenlenecek. Ayrıca gereken durumlarda projeler üretilip uygulamalı olarak hayata geçirilecek.
Ari ırk çalışmaları yapılacak
Veteriner dairesiyle çok sıkı işbirliği yapılarak hayvan hastalıklarının üzerine gidilecek ve en aza indirilmesi için gereken her türlü adımlar atılacak.
Özellikle büyükbaş hayvanlardaki verimin artırılması için ari ırk çalışmaları yapılacak.
Gerçek hayvan üreticilerinin ödeyemedikleri sosyal sigorta yatırımlarına çözüm bulunabilmesi için çalışmalar yapılacak.
En önemli projemiz ise bir et kombinasının kurulması çalışması olacak. Bu kombina kurulduktan sonra hem fiyatlara bir düzen getirilecek, hem kaçak hayvan kesimleri önlenecek, hem de hayvan üreticilerinin ürettikleri daha etkin bir şekilde satışa sunulabilecek.
Ali Osman Can ‘ben de varım’ dedi
Öte yandan, Ali Osman Can önderliğindeki bağımsız hayvan üreticileri 23 Ağustos’ta yapılacak Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği (HÜYB) Genel Kurulu’nda yeni yönetime talip olduğunu açıkladı.
Ali Osman Can ve beraberindeki bağımsız üreticiler Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası lokalinde bir basın toplantısı düzenleyerek, adayların tanıtımını yaptı ve kazanmaları durumunda yapacaklarını anlattı.
Ali Osman Can, toplantıda yaptığı konuşmada, bağımsız hayvan üreticilerinin 9 yıldır HÜYB’nin içinde olmadığını ve yapılan yanlışlıklardan dolayı birliğe muhalif olduklarını söyledi.
Can, KKTC’de hayvancılığın kötü durumda olmasının sorumlusunun mevcut birlik yönetimi olduğunu savunarak, ülkenin kuraklığa boyun eğmesinde ve ülke tarımında yapılan yanlışlıklarda da birlik yönetiminin payı olduğunu iddia etti.
Ali Osman Can, HÜYB yönetimini “mevcut sorunlar karşısında hükümete çözüm veya alternatif öneri sunamamakla” eleştirdi.
Can, hedeflerini açıkladı
23 Ağustos’ta yönetime gelmeleri halinde yemleme maliyetlerini minimize ederek, kârlılığı artıracaklarını savunan Can, kuru ziraatı hayvan yemi üretimine yönlendireceklerini, hayvancılıkta verimliliği artıracaklarını, süt politikası ve süt maliyetlerinin hesaplanmasında izlenecek yöntemleri belirleyeceklerini ve damızlık üretim ünitelerinin kurulmasında teşvik edici yöntemler uygulayacaklarını kaydetti.
Hayvan üretiminde planlı üretim yapılması, canlı hayvan satışlarının sürekliliğinin planlanması, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi, araştırma-geliştirme (AR-GE)birimlerinin kurulması üzerinde duracaklarını kaydeden Can, küçük ve büyükbaş hayvanları bulaşıcı ve salgın hastalıklardan kurtarıp AB’ye tescil ettirerek “hastalıklardan arınmıştır” belgesi alınmasının sağlanacağını açıkladı.
Can, bunlara ek olarak ülke sathında ölmüş ve hastalık yayma riski taşıyan hayvanların yakılması için fırınlar yapılması için çalışma başlatacaklarını da sözlerine ekledi.