Diyalog Gazetesi

“Potansiyel var”

KIBRIS

Büyükelçi Akça, Palüze Günü’nü mali olarak destekleyebilecekleri önemli projelerden biri olarak nitelendirdi

Lefke yakınlarında, doğal güzellikleriyle tanınan eko turizm köyü Bağlıköy’de Eko Turizm Gönüllüleri Derneği’nin (BAĞ-EKO DER) düzenlediği “Paluze Günü” etkinliği yapıldı. Bağlıköy köy meydanındaki etkinliğe, Meclis Başkanı Sibel Siber, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, UBP Milletvekili Ali Pilli, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Köy Muhtarı Coşkun Ersev, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca ve vatandaşlar katıldı. Etkinlikte açılış konuşmalarının ardından kaval dinletisi ve DOKAB’ın halk dansları gösterisi sunuldu. Paluze Günü etkinliğinde paluze, sucuk, köfter, üzüm gibi birçok ürün satılırken devlet yetkilileri de sucuk batırma işlemine katılarak Kıbrıs kültürünün yaşatılması mesajı verdiler.

Akça: Elimizden gelen desteği vereceğiz
Türkiye Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da, iki yıl önce ilk eko turizm etkinliğine geldiğinden bu yana bazı değişiklikler gördüğünü ve bundan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Akça, Derneğin projelerini ve köyü görmeye geldiğini, burada eko turizm adına çok büyük potansiyel bulunduğunu kaydetti. Dernek Başkanı’nın çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Akça, “Projeyle ilgili önümüzdeki günlerde atılacak bazı adımlar var. Özellikle organizasyon gerektiren kısımlar da var. Mali olarak destekleyebileceğimiz en önemli projelerden biridir” dedi. 

Siber: Eko turizme yatırım yapan ülkeler kazanacak
Meclis Başkanı Sibel Siber ise konuşmasında, geçmişine, kültürüne sahip çıkmanın aslında geleceğe sahip çıkmak olduğunu dile getirerek, “İnanıyorum ki gelecekte eko turizme yatırım yapan ülkeler kazanacaktır” dedi.
Globalleşen dünyada herkesin farklıyı yani geçmişin izlerini arayacağını söyleyen Siber, Bağlıköy’ün gösterdiği bu inancın önemini vurgulayarak, her köyün farklı karakteristik özelliği ile farklı bir güzellik taşıdığını kaydetti.


Aziz: Köy eko turizmle gelişiyor
Etkinliğin açılışında ilk konuşmayı yapan Bağlıköy Eko Turizm Gönüllüleri Derneği Başkanı Perihan Aziz, etkinliğin çok eski bir kültürü canlandırmak ve sürdürmek amacıyla düzenlendiğine dikkat çekerek, bir süreden beri harabe durumunda olan Bağlıköy’ün bugün eko-turizm çerçevesinde gelişme gösterdiğini söyledi. Dernek faaliyete geçtikten sonra bazı evlerin restore edildiğini dile getiren Aziz, restore edilen bazı evlerin halka hizmet verme amaçlı kullanılmasının da çok önemli adım olduğunu, fakat yürünecek daha çok yol olduğunu belirtti. Perihan Aziz, daha büyük projelerin hayata geçmesi için gerekli çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, özellikle Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti’nin köye Lefke Belediyesi aracılığıyla yapacağı yardımın önemini vurgulayarak, bu projenin hayata geçmesini beklediklerini ifade etti.

Karaatmaca: Bağlıköy’de ciddi adımlar atılıyor
Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, Bağlıköy’ün ülkenin en güzel köylerinden biri olduğunu dile getirerek, Bağlıköy’deki bu anlamlı etkinliğe katılmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu kaydetti.
Karaatmaca, “Bağlıköy, pek çok gönüllünün özverisi, uzmanların katkısı ve Avrupa Birliği’nin de desteğiyle eko köy olma yolunda çok ciddi adımlarla ilerliyor.” ifadelerini kullandı.
Etkinlikte, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ve Köy muhtarı Coşun Ersev de birer konuşma yaptı.

Çevreci Halil’e belge
Konuşmaların ardından, her hafta yaptığı çevre temizliğiyle takdir topladığı belirtilen Halil Ersev isimli bir çocuğa “çevreci belgesi” Meclis Başkanı Siber Sibel tarafından takdim edildi.Ersev konuşmasında, “Biz bu dünyayı atalarımızdan miras değil ödünç aldık” diyerek çevrenin temiz tutulması mesajı verdi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.