Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, bütçe görüşmelerinde üçüncü günü geride bıraktı.
Bakanlar Kurulu’nun 5 milyar 815 milyon TL olarak onayladığı 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı yoğunlaştırılmış programla 4 günde tamamlama kararı alan Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, dün saat 11.00’de toplandı.
CTP milletvekili Fikri Toros başkanlığındaki toplantıda ilk olarak, önceki günkü programda yer alan ancak düne ertelenen 91 milyon 742 bin 200 TL’lik Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesi ele alındı.
Komitenin dünkü gündeminde Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Polis Genel Müdürlüğü, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Hukuk Dairesi (Başsavcılık) ve Mahkemeler bütçeleri vardı.
Komite pazartesi Maliye Bakanlığı ve Gelirler bütçeleriyle çalışmalarını tamamlayacak ve ardından bütçeyle ilgili tasarı Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde Fikri Toros (CTP), Ersin Tatar (UBP), Olgun Amcaoğlu (UBP), Mesut Genç (HP), Biray Hamzaoğulları (CTP), Gülşah Sanver Manavoğlu (HP) ve Hasan Taçoy (UBP) görev yapıyor.
Toros: Tecrit sürüyor
Toplantıda, bakanlık bütçesiyle ilgili ilk konuşmayı Komite Başkanı CTP Milletvekili Fikri Toros yaptı. Ekonomi ve enerjinin tek çatı altında yer almasının doğal olduğuna işaret eden Toros, ülkenin özel konumu göz önüne alındığında tecrit konumu devam ettiği sürece ekonominin hiçbir zaman siyasetten ayrı değerlendirilemeyeceğini dile getirdi.
Türkiye ile özel ilişkiler olmasaydı ülkenin şu anki refah seviyesine gelmesinin mümkün olamayacağını anlatan Toros, Türkiye’ye, devam eden “cömert” katkıları için teşekkür etti.
Ülkelerin kalkınması açısından üretimin önemine değinen Toros, ekonomik büyüme ve ekonomik kalkınmanın birbirinden farklı olduğunu, kalkınmanın ülkenin hem sosyal hem ekonomik alanda sınıf atlaması anlamına geldiğini söyledi.
Yatırım iklimi konusunda enerji alanındaki sorunların da çözülmesi gerektiğini dile getiren Toros, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanabilmek için enterkonnekte sisteme geçilmesi gerektiğini dile getirdi.
Güney Kıbrıs’la rekabet edebilmek için finansman maliyetleri konusunda çalışmaya ihtiyaç olduğunu anlatan Toros, bu konuda atılması gereken adımlar olduğunu anlattı.
Dış pazarlara erişim ihtiyacı konusuna da değinen Toros, Türkiye’nin sunduğu kıyı ticaret, menşei ve lojistik imkânlarının daha iyi kullanılması gerektiğini dile getirdi.
Tatar: Bütçe büyük külfetler içeriyor
Komite Başkan Vekili, UBP Milletvekili Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın yayınladığı raporlara işaret ederek, iş insanlarına ve yatırımcılara umut vermenin önemine değindi.
Bütçenin sıfırdan yazılabilmesi durumunda büyük tasarruflara gidilebileceğini anlatan Tatar, bütçenin büyük külfetler içerdiğini anlattı.
Amcaoğlu: Enerji Dairesi kurulmalı
UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu da enerjinin devlet politikası olmasının önemine işaret etti.
Amcaoğlu özellikle Enerji Dairesi kurulması konusunda geçen dönemde yapılan çalışmaların değerlendirilerek, enerji idaresinin daha sağlıklı şekilde yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Suç gelirlerinin aklanması konusundaki yasanın bir an önce yasalaşarak hayata geçmesi gerektiğini anlatan Amcaoğlu, ekonomi alanında hayata geçmesi beklenen yasaların takipçisi olacağını belirtti.
Sanayi bölgelerinin durumundan utanç duyduklarını kaydeden Amcaoğlu, konuyla ilgili ayrılan kaynakların da kullanılmadığını söyleyerek, bu konuda atılması gereken adımlar olduğunu anlattı.
Taçoy: Teşvik sisteminin devamı iyi
UBP Milletvekili Hasan Taçoy konuşmasında devletin devamlılığının önemine değindi.
Taçoy teşvik sisteminin devam ediyor olmasından duyduğu memnuniyeti ifaden etti.
Ülkedeki güven ortamının yatırımcı için oldukça önemli olduğunu anlatan Taçoy, bu konuya önem verilmesini beklediğini anlattı.
Bütçe oy çokluğu ile kabul edildi
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 91 milyon 742 bin 200 TL’lik Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesini oyçokluğuyla kabul etti.
Nami: Ülke zor bir dönemden geçiyor
Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, ülkenin zor bir dönemden geçtiğini ifade ederek, ekonomiyi büyütmek, yatırımı geliştirip devletin denetleyici düzeyini arttırmanın ortak hedefler olduğunu söyleyerek, bunlar için kaliteyi arttırmak gerektiğini söyledi.
Enerjinin maliyetini düşürüp istikrarı sağlamanın önemine değinildiğini ifade eden Nami, bu alanda atılacak adımlar için sağlam çalışmalar yapılması gerektiğini anlattı.
Narenciyecilerle görüştüklerini, sorunun tekelciliğe doğru gidişat olduğunu, dolayısıyla bunun Maliye Bakanlığıyla ele alınmasını zorunlu kıldığını belirterek, Cypruvex’in görevini yerine getirmediğini kaydetti.
Nami, serbest limanla ilgili de mevcudun kabul edilebilir olmadığını ve konuyla ilgili çalışmaların başlatıldığını ifade ederek, hükümet programında da konuyla ilgili yer alan hedefler üzerinde de çalışılabileceğini kaydetti.
Konuşmaların ardından Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın 91 milyon 742 bin 200 TL’lik bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi.
GKK bütçesi onaylandı
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın 279 milyon 50 bin TL’lik bütçesini oybirliğiyle kabul etti.
Toros, ülkede çok hızlı bir defakto nüfus artışı olduğunu ifade ederek, bununla birlikte asayiş ve güvenlik konularında verilen hizmetlerin de her gün gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
GKK Mali Şube Bütçe Müdürü Yüzbaşı Erdoğan Yel ise, ifade edilen güzel düşünceler için teşekkür ederek, Güvenlik Kuvvetlerinin KKTC’nin savunmasını kurum olduğunu anımsatarak, GKK’nın yasal yetkileri kullanarak görevlerini yerine getirmeye devam edeceğini söyledi.
Personelin özlük haklarında yapılan iyileştirmelerin memnuniyetle karşılandığını dile getiren Yel, modernizasyon projeleri bulunduğunu ve bunlar için gerekli yazışmaların rutin olarak yapıldığını belirtti.
Polisin bütçesi de tamam
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Polis Genel Müdürlüğü'nün 287 milyon 505 bin 200 TL’lik bütçesini oy birliğiyle kabul etti.
Komite Başkan Vekili UBP Milletvekili Ersin Tatar, Polis Genel Müdürlüğü’ndeki personelin ülkenin nüfusu ve ekonomideki büyümeyle doğru orantılı artmadığını kaydederek, polisin taleplerine ivedilikle cevap verilmesi gerektiğini söyledi.
UBP Milletvekili Menteş Gündüz, ülke genelinde öğrenci sayısının artmasıyla övünüldüğünü ancak aynı sayıda polisin güvenliği sağlamaya çalışmasının sakıncalarından kimsenin bahsetmediğini söyleyerek, polisin ne kadar zor şartlarda hizmet verdiğini anlattı.
CTP Milletvekili Salahi Şahiner ise, Bilişim Yasası’nın hayata geçmesinin önemine işaret ederek, bu yasayla konuya ilişkin sorunların gündemi meşgul etmeden çözümlenebileceğini kaydetti.
CTP Milletvekili Asım Akansoy, polisin güvenliği sağlayacak ana unsur olduğunu, siyaset olarak buna destek vereceklerini belirtti.
Manavoğlu: Sayı yeterli değil
Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu, polisin 2 bin 718 olan kadrosunda bin 993 polis, 282 olan itfaiye kadrosunda, 202 itfaiyecinin görev yaptığını söyledi, polisteki personel sayısının yeterli olmadığını kaydetti.
Manavoğlu, uyuşturucunun ve kaçakçılığın organize bir suç olduğunu ancak bu konuda yasal bir eksiklik olduğunu söyleyen Manavoğlu, bu alanda tasarı hazırlandığını kaydetti.
Manavoğlu, geçtiğimiz yıl uyuşturucudan 540 kişinin yakalandığını da kaydederek, satıcıları tespit etmek için de yasalara ihtiyaç olduğunu belirtti.
Trafik ve uyuşturucu konusunda öğrencileri bilgilendirdiklerini söyleyen Manavoğlu, Girne’ye itfaiye binası yapılması için çalışma olduğunu, merdivenli itfaiye aracının sadece Lefkoşa ve Mağusa’da olduğunu söyledi.
Manavoğlu, Derinya Kapısı için 58, Aplıç Sınır Kapısı için 38 muhaceret ve güvenlik görevlisi istidam edilmesi için çalışma yapıldığını da söyleyerek, bu konuda henüz yetki alınmadığını aktardı.
Manavoğlu’nun konuşmasının ardından polisin bütçesi oy birliği ile kabul edildi.