Diyalog Gazetesi

Para olmayınca iş de olmuyor

KIBRIS

Lefkoşa’nın Arasta esnafı bayramda beklediğini bulamadı

Ömer KADİROĞLU

Kuzey Kıbrıs’ta etkisini artıran ekonomik kriz nedeniyle her geçen gün esnaf daha da zora gidiyor. Geçmiş bayramlarda en canlı yerlerden biri olan Lefkoşa’nın Arasta çarşısı bu kez daha çok bölgeyi gezmeye giden yabancı turistleri ağırladı.
Satışların yok denecek kadar az olduğuna dikkat çeken bölge esnafı, bu durumun parasızlıktan kaynaklandığını söyledi.
Ne dediler?.. Ne dediler?..
Mustafa Yüksekbaş:
Hem ekonomik kriz hem de yüksek döviz kurları piyasayı darmadağın etti. İnsanların alım gücü düştü ve alış veriş kavramı yavaş yavaş ortadan kalktı. Bu bayram yine beklediğimiz satış potansiyelini bulamadık. İnsanların maaşları yüksek piyasa fiyatları altında ezildi. Bu bayram da esnaf için buruk geçti. Tüm halkımızın bayramını kutlar huzur ve refah içinde bir bayram geçirmelerini diliyorum.
Salih Doktoroğlu:
Yerli müşteriler zaten Arasta’yı pek fazla ziyaret etmiyor. Her zaman olduğu gibi bu bayram da esnaf için buruk geçiyor. Beklediğimizi bulamadık. Bütün halkın bayramını en içten dileklerimle kutlarım. Sağlık ve sıhhat dolu bir bayram geçirmelerini diliyorum.
Kazım Altıncıoğlu:
Bayram geldi ancak çarşıda bayram havası yok. Satışlarımız kötü oldu. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve pahalılık nedeniyle vatandaşlar çarşıya çıkamıyor. Arasta bölgesinde zaten pek fazla yerli halk bulamazsınız. Burada hala turist ve Güney’den gelenlerin alışverişi var. Bayram beklediğimiz gibi geçmedi. Tüm halkımızın bayramını kutlar aileleri ile sağlıklı bayramlar geçirmelerini diliyorum.
Emire Arseven:
Eski bayramlar maalesef yok. Çarşıda bayram havası yok. Eskiden bayramlarda ve özel günlerde herkes çarşıya koşardı. Bu bayram da beklediğimizi bulamadık. Hayat pahalılığı ve ekonomik kriz nedeniyle insanlar çarşıya uğramıyor. Bu bayram da Arasta esnafı için buruk geçiyor. Herkese iyi, kazasız belasız bir bayram diliyorum.

Vatandaşlar ne dedi?
Halil Balbaz:
Pınarbaşı köyünde ikamet ediyorum. Nerede o eski bayramlar? Eski bayramlarla şimdiki bayramlar arasında çok büyük farklar var. Eskiden bayramlarda insanlarda ayrı bir heyecan vardı ve günler öncesinden hazırlıklar yapılmaya başlanırdı. Bayramlar eskiden fakirlik ve yoksulluk olması nedeniyle heyecanla beklenen bir gündü. Yeni ayakkabılar alınır yeni kıyafetler alınırdı ve onları bile giyebilmek için dört gözle bayramın gelmesini beklerdik. Köyde ailemizin bayramını kutladıktan sonra herkesin evlerini dolaşır bayramlarını kutlardık. Daha sonra ise civar köylerde kalan akrabalarımızı eşekler vasıtasıyla ziyarete gidiyoruz. Bayram kutlama sonrasında da köyden Lefkoşa’ya giden otobüsle bayram yerine gidip orada zaman geçirirdik. Şimdiki çocuklar istediklerini her zaman bulabildiği için bayram için yaşanan heyecan kalmadı. Şimdiki çocuklar her istediğine anında ulaşabildiği için onların da heyecanı kalmadı. Bizim zamanımızda yokluk olduğu için elma şekeri yemek ve döner kebap yemek lükstü. Tüm halkımızın bayramını en samimi dileklerimle kutlarım.
Ekram Tayfur:
Eski bayramlarla şimdiki bayramlar arasında dağlar kadar fark var. Eskiden insanlar bayram için çok ayrı bir heyecan duyardı. Şimdiki gibi her istenilen her zaman alınamazdı. Bayram artık insanlar için sıradan bir gün oldu. Bizim zamanımızda bayramda aileler ziyaret edilir ve hep birlikte olunurdu. Anneler, babalar, akrabalar ziyaret edilirdi ancak şimdi Facebook üzerinden ‘bayramın kutlu olsun öptüm seni’ diye mesajlarla bayramlar kutlanıyor. Benim çocuklarım geliyor her bayram beni ziyaret ediyor. Bir anne baba bayramda çocuğunu ister onun kokusunu duymayı onunla zaman geçirmeyi ister. Nerede o eski benim çocukluğumun bayramları? Kapı kapı gezilir herkesin bayramını kutlardık. Kısacası eski bayramlardan şimdilerde eser yok. Herkese sağlıklı, mutlu ve huzur dolu bayramlar diliyorum.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.