Batı Nil Virüsü teşhisiyle Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde tedavi gören Hilmi Bolel yaşamını yitirdi. Ülke genelinde büyük korku ve panik yaratan virüs nedeniyle 2’si yoğun bakımda 7 kişinin daha hastanede tedavi altında bulunduğu belirtildi. Yaşamını kaybeden Bolel’in virüsü kapan hastalardan durumu en kötü olduğu öğrenildi.
Gazimağusa’ya bağlı Ötüken Köyünün sevilen isimlerinden evli ve iki çocuk babası Hilmi Bolel’in yoğun bakım servisinde 5 gündür tedavi gördüğü ve yapılan tüm müdahalelerin yetersiz kaldığı öğrenildi. Sağlık Bakanlığı, Hilmi Bolel’in kardiak ve solunum arresti sonucu kaybedildiğini duyurdu ve ailesine başsağlığı diledi. Bu arada Başbakan Ersin Tatar Başkanlığında, Sağlık Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda “Batı Nil Virüsü" konusunda kriz masası oluşturulmasına karar verildi.
Batı Nil Virüsü’nden ilk ölüm
Kuzey Kıbrıs’ta bir süredir görülmeye başlanan Batı Nil Virüsü can aldı.
Batı Nil Virüsü teşhisiyle Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde tedavi gören 67 yaşındaki Hilmi Bolel yaşamını yitirdi.
Hastanede virüs nedeniyle 2’si yoğun bakımda 7 kişinin daha bulunduğu belirtildi.
Yaşamını kaybeden Bolel’in virüsü kapan hastalardan durumu en kötü olduğu belirtildi.
Sağlık Bakanlığı, Batı Nil Virüsü teşhisiyle Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Genel Yoğun Bakım Servisi’nde tedavi gören Hilmi Bolel’in dün hayatını kaybettiğini; 7 kişinin de kontrol amaçlı hastanede tutulduğunu açıkladı.
Yazılı açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, Hilmi Bolel’in kardiak ve solunum arresti sonucu kaybedildiğini duyurdu ve ailesine başsağlığı diledi.
Batı Nil Virüsü’ne karşı gerekli koruma tedbirlerinin alındığını bildiren Sağlık Bakanlığı, vatandaşlara evlerin ve bahçelerin etrafında birikmiş ve bir haftadan fazla bekleyen su kaynaklarını ortadan kaldırma, su depoları ya da varillerin üzerini kapatıp, kovalarda bekleyen suları sık sık boşaltma çağrısında bulundu.
Tahliller Türkiye’ye gönderildi
Açıklamada 7 kişinin daha kontrol amaçlı hastanede tutulduğu, hastaların kan ve BOS örneklerinin Türkiye’ye gönderildiği, sonuçların kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.
Ülkede hastalığın kontrolüne yönelik olarak Sağlık Bakanlık tarafından yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde tüm gerekli koruma tedbirlerinin alındığı kaydedildi.
Krizi masası kararı
Öte yandan Sağlık Bakanlığı’nda Başbakan Ersin Tatar Başkanlığında “Batı Nil Virüsü" konusunda koordinasyon toplantısı yapıldı.
Başbakan Ersin Tatar başkanlığında yapılan koordinasyon toplantısına Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, İç İşleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Ayşegül Baybars, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Akçaba, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Adil Özyılkan, Yoğun Bakım Hekimi Dr. Şükrü Onbaşı, Enfeksiyon Uzmanı Dr Selin Bardak ve bakanlık yetkilileri katıldı.
Toplantıda krizi masası oluşturulmasına karar verildi.
Tatar: Gerekli uyarılar yapıldı
Başbakan Tatar, toplantının ardından yaptığı açıklamada, iki bakan ve ilgili birimlerle konuyu ele aldıklarını, bir istişare toplantısı yaptıklarını belirterek "Mesele takibimizdedir. Belediyeler dahil gerekli uyarılar yapıldı" dedi. Tatar, hükümet olarak alınması gereken tedbirler konusunda koordinasyonun sağlandığını, bu konuda hükümetin üzerine düşen görevin eksiksiz olarak yerine getirileceği belirtti.
Pilli: İnsandan insana bulaşmıyor
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Sağlık Bakanı Ali Pilli, hastalığın insandan insana bulaşmadığını, göçmen kuşlardan sivrisineğe ve sivrisineklerden de insanlara bulaştığını kaydederek hastalığın 50 yıldır tüm ülkelerde görüldüğünü söyledi. Bu hastalığın ortaya yeni çıkmadığını, KKTC'deki vaka sayısının da çok olmadığını ifade eden Bakan Pilli, gerekli tedbirlerin alındığını bildirdi.
Pilli, çoğunlukla Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya’da görülen bu virüsün KKTC'de ilk kez tespit edildiğini söyledi.
Pilli, Batı Nil Virüsü'nün sivrisineklerle bulaştığını, insandan insana bulaşmasının mümkün olmadığını kaydederek "Damlacık, tükürük, el sıkışma veya öpüşme yolu ile asla bulaşmaz. Hastaların % 80’in de herhangi bir belirti görülmezken yaklaşık yüzde 20’sinde ise ateş ve yaşamı tehdit etmeyen hafif semptomlar ile giden ve birkaç günde kendiliğinden iyileşen bir hastalık görülür" dedi.
Toplantı öncesinde Başbakan Ersin Tatar’ı detaylı olarak bilgilendirdiklerini belirten Bakan Pilli, Sağlık Bakanlığı olarak hastanelerde gerekli tüm tedbirlerin alındığını ve hastaneye başvuran hastaları takip ettiklerini kaydetti. Pilli, sürecin yakından takipçisi olduklarını vurguladı. Bakan Pilli, tespit edilen hastalara ve yakınlarına gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını, başka vaka olup olmadığının araştırıldığını vurguladı.
Baybars: Tedbirler alındı
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ise hastalığa karşı gerekli tedbirlerin Yerel Yönetimler Müdürlüğü aracılığıyla belediyelere iletildiğini ve bu çalışmaları belediyelerle birlikte devam ettireceklerini vurguladı.
Bugün toprağa verilecek
Bu arada Batı Nil Virüsü’nün ilk kurbanı evli ve 2 çocuk babası Hilmi Bolel’in bugün ikindi namazından sonra Ötüken Köy Mezarlığı’nda defnedileceği belirtildi.
ALFAROMEO 5 Yıl Önce
ESAS, BAZI KÖYLERDE BATAKLIKLAR VAR. BAKALIM DAHA NELER ÇIKACAK ???