Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Tüzük Komitesi’nde görev alan Pembe Birinci, Ercan Hoşkara ve Mehmet Burhan ile Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Sinem Görüş, geçtiğimiz Pazar gerçekleştirilen Tüzük Kurultayı ve karara bağlanan değişikliklerle ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Özyiğit, gerçekleştirilen kurultaya paralel olarak, değişim yönündeki ikinci adımları olan parti programının yenilenmesi doğrultusundaki çalışmaları başlattıklarını da belirtti.
Özyiğit, parti tüzüğündeki değişiklikleri ele alırken, daha önce mevcut tüzüğün cevap vermekte yetersiz kaldığı uygulama noktasındaki bazı çıkmazlara çözüm getirmeyi planladıklarını, aynı zamanda da TDP'nin sahip çıktığı demokrasi, şeffaflık, katılımcılık ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi temel politikalara uyum sağlayacak bir parti mekanizmasının oluşmasına yönelik bir yaklaşım benimsediklerini belirtti.
Genel Başkan Özyiğit'in konuşmasının ardından, Tüzük Komitesi üyeleri Mehmet Burhan, Pembe Birinci ve Ercan Hoşkara, tüzükte değişen ve yeni eklenen maddelerle ilgili bilgiler verdi.
TDP’nin temel ilkeleri ile ilgili yapılan değişiklikler hakkında bilgiler veren Mehmet Burhan, sol siyasetin muhafazakarlığını kırarak, kendini yenilemesi ve taleplere karşılık vermesi gerektiğini belirtti.
“Herkese eşit mesafe…”
Burhan, özellikle ayrımcılıkla mücadele ilkesi doğrultusunda düzenlemeler yapılarak, TDP’nin bu topraklarda yaşayan, din, dil, ırk, renk ve doğduğu yer, cinsiyet, cinsel yönelim ve engellilik durumu gözetmeksizin, herkese eşit mesafede durduğu ve herkesin emek mücadelesine eşit fırsat haklarına sahip çıktığını göstermek için bir madde konulduğunu söyledi.
Tüzüğe cinsiyetler arası eşitlikle ilgili madde konduğunu da belirten Burhan, partinin seçimle oluşan bütün organlarında kadın ve erkek üyelerine eşit sayıda temsiliyetin, partinin esas hedefi olduğunu vurguladı.
Cinsiyet kotasının, yasanın öngördüğü gibi, partinin seçimle oluşan bütün organları ve tüm seçim listelerinde en az %30 erkek ve en az %30 kadın olacak şekilde zorunlu hale getirildiğini anlatan Burhan, “Mevcut sistem hem kadını siyasal yaşamda etken olamadığı bir konuma getirdi ve bu yönde erkek egemen bir statüko oluştu, hem de örgütleri toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları üretme noktasında rehavete itti. Yapılan değişiklikle gerçek anlamda kadın katılımcılığı çalışmalarına yönelik motivasyonun artacağına inanmaktayız” ifadelerini kullandı.