Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, 2013 yılında müdür muavinliğine terfi eden 17 polisin terfisinin Yüksek İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin, polis örgütünün sivil, daha demokratik, adil ve şeffaf bir yapıya kavuşturulması gerektiğinin somut bir göstergesi olduğunu vurguladı.
TDP’den yapılan açıklamaya göre Özyiğit, “Yapılması gereken kararı veya zamanlamasını eleştirmek değil, polis örgütü içinde huzursuzluğa neden olan, mağduriyet yaratan, hukuk dışılıklara olanak sağlayan mevcut yapıyı düzeltecek adımlar atmaktır” dedi.
Polis’teki terfi sisteminin yıllardır sorgulandığını, yapılan terfilerin geçmişte de zaman zaman mahkemeler tarafından hukuk dışı bulunduğunu ifade eden Özyiğit, polis örgütünde adil, şeffaf ve demokratik bir terfi sisteminin kurulmasının yıllardır konuşulmasına rağmen, gereken kararların bir türlü alınmadığını, bu sistem içerisinde yaşanan hukuk dışılıkların ise polis örgütünün yara almasına neden olduğunu kaydetti.
“Huzursuzluğa sebep olması normal”
2013 yılında bir üst rütbeye terfi ettirilen polislerin terfilerinin mahkeme kararı ile iptal edilmesinin doğal olarak polis mensupları arasında da huzursuzluğa neden olduğunu savunan Özyiğit, bu kararın bir taraftan haksızlığı önlediği gibi, diğer taraftan hakkıyla terfi alan bazı polis mensuplarının mağdur olmasına da neden olduğunu belirtti.
“Örgüte zarar veriyorlar”
Cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasında yaşandığını savunduğu anlaşmazlık nedeniyle yıllardır Polis Genel Müdürü’nün atanamadığını ve bu görevin vekaleten yürütüldüğünü belirten Özyiğit, “bu krizin” Polis Örgütüne zarar verdiğini savundu.
İzcan: Hukuksuzluğa neden olanlar cezalandırılmalı
Öte yandan, polis terfilerinin iptal edilmesi ile ilgili olarak BKP’den yapılan açıklamada, Genel Başkan İzzet İzcan, hukuksuzluğa neden olanların cezalandırılması gerektiğini ifade etti.
İzzet İzcan, Polis Yasası’nın Anayasaya aykırı olduğunu savunarak, yasanın değiştirilmesini, terfilerin ve atamaların hak, adalet ve eşitlik çerçevesinde yapılmasını, bu konuda hukuksuzluk yapanların cezalandırılmasını istedi. Geçici 10’uncu maddenin kaldırılmasını ve polisin sivile bağlanmasını isteyen İzcan, “Hükümetin polis örgütü üzerinde hiçbir yaptırım gücü yoktur” dedi.