Diyalog Gazetesi

Özlenen sağduyu

KIBRIS

Su taşkınları ve selin konuşulduğu Meclis’te, muhalefet ve iktidar partileri, suçlu aramak yerine acıların paylaşılması, insanlara yardım elinin uzatılması gerektiğini belirtti

 Rahme ÇİFTÇİOĞLU

Cumhuriyet Meclisinin dünkü Genel Kurulu’nda, geçtiğimi hafta sonu yaşanan sel felaketi konuşuldu.
Başbakan Tufan Erhürman, hataları söylemek yerine insanlara hızla yardım eli uzatmak gerektiğini ve bunun yapıldığını söyledi. Erhürman, sel felaketine karşı önlemlerde geç kalındığını, yaz döneminde çalışmaların tamamlanacağını; Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bu amaçla kaynak aktarılacağını ve işlemlerin aciliyet sırasıyla yapılacağını ifade etti. YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, da “Birbirine saldırmak, yaylım ateşinde bulunmak yerine acıları paylaşmak gibi bir özelliğimiz olmalı” dedi
UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, da özellikle Taşken ve Haspolat’taki su taşkınlarına işaret ederek, “Bunda kimsenin kabahati yok. Doğal afet yaşandı. Taşkent’i ziyaret ettiğimde dolu tanelerinin bloklar halinde durduğunu gördüm. Herhalde böyle bir şey görülmemiştir” dedi.
Vatandaşın devletten yardım beklediğini dile getiren Tatar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakan Tufan Erhürman’ın ve diğer yetkililerin bölgeye ziyarette bulunduğunu ancak ziyaretin yeterli olmadığını söyledi.
Otelciler Birliği’nin otellerde misafir edilebileceği konusunda öneri götürdüğünü anımsatan Tatar, “Güzel bir jest. Güzel bir niyet. Selden zarar görenlerin acısını paylaşıyoruz” dedi.

Arıklı: Elbette tartışalım, ancak…
Tatar’dan sonra yine 62. Madde tahtında söz alındı. YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, selle ilgili konuştu.
Erhan Arıklı, ülkenin ciddi bir sel felaketiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, insanların yardımına anında koşan hükümet yetkililerine, Sivil Savunma Teşkilatı’na, belediyelere ve itfaiyeye teşekkür etti.
Arıklı, “Doğal afet durumlarında bazı insanlar hastalıklı bir ruh haliyle sosyal medyadan devlete ve hükümete linç kampanyası yapıyor. Müthiş bir saldırı kampanyası yapılıyor. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde de bu tip felaket olabiliyor. Birbirine saldırmak, yaylım ateşinde bulunmak yerine acıları paylaşmak ve sarmak gibi bir özelliğimiz olmalı. Yapılması gerekenler varsa elbette tartışalım, sorunları halının altına süpürmeyelim ama bekleyin bir yaraları saralım” dedi.
Böyle durumlarda sadece devlete ve hükümete değil Türkiye’ye de saldırıldığını ifade eden Arıklı, “Dayanışma kültürümüzü kaybettiğimizi böyle zamanlarda görüyorum ve üzülüyorum. Yapıcı bir üslupla hükümete elimizden geldiğince yardımcı olmalıyız. Yaralar sarıldıktan sonra nelerin yapılmadığını da sorgularız” diye konuştu.

Erhürman: Hızla yardım eli uzatılacak
Başbakan Tufan Erhürman da Genel Kurul’da söz aldı. Erhürman, Taşkent’te metrekareye 235 kg yağış düştüğünü anımsatarak, “Bu yağış Ciklos’taki ile aynı. Bunlar çok güçlü yağmurlar” dedi.
“Burada hata vardı şurada hata vardı demek yerine insanlara hızla yardım eli uzatmamız gerek diye düşünüyorum” diyen Başbakan Erhürman, “Bölgelere yaptığımız inceleme ziyaretlerinde düzeltilmesi gerekenler not edildi. Çalışma planları üzerinde çalışılıyor. Evler için yardım eli uzatıldı. Sıkıntılar giderildi. Kamuya ait alanlar konusunda sıkıntılar giderilmiş değil. Maliye’nin olanakları önemli. Ulaştırma Bakanlığımıza kaynak aktarılacak. Bakanlık en acil olandan başlamak suretiyle gerekli işlemleri yapacak” dedi.
Başbakan, “Gerekli önlemleri almamız gerek. Gerekli önlemleri almada geç kaldık. ‘Hastaneyi sel basar mı’ diye ciddi önlemler aldık. Olmadı. Bu endişe içimizi karartıyor. Neler yapılması gerektiğini biliyoruz. KTMMOB ile havza yönetim planı içindeyiz. Yaz döneminde çalışmalar tamamlanacak” dedi.

Şahali: Tahıl rekoltesi 100 bin tonun üzerinde
Meclis Genel Kurulu’nda Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşüldü. Kurumun 203 milyon 800 TL olan bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi. Milletvekillerinin 25’i kabul, 11’i ret oyu verirken, oylamaya 14 vekil katılmadı.
Muhalefet TÜK bütçesi üzerine söz alarak hükümeti eleştirdi.
Tarım Bakanı Erkut Şahali, eleştirileri cevaben yaptığı konuşmada, “Bu yılki rekolte 100 bin tonun üzerinde. TÜK’ün tüm tahıl ürünlerini alabilecek kabiliyeti yok. Ödeme vadesi 10 aydır. Çiftçinin bekleyecek 10 günü yok. Bunun bilinciyle hareket ediyoruz” dedi.
Şahali, “TÜK’ü kapatmayacağız” vurgusunda da bulunurken, “TÜK ilk günden başlanarak bugünü yakalanana kadar denetlesin. Kimin kusuru zafiyeti ve suiistimali varsa ortaya çıksın. Sayıştay gerekli isteklilikte değil. Dönemsel raporlar hazırlıyor. Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun denetimleri sürüyor. TÜK’teki denetim sonuçları kısa süre içerisinde açıklanacak” dedi.


Çavuşoğlu: TÜK’ün kronikleşen sorunları var
UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, “TÜK’ün kronikleşen sorunları var. Gelir gider dengesi siyasi müdahalelerle bozuluyor. Bazı açılımlar için TÜK’e gerekli maddi kaynak ayrılmıyor. Emeklilerin halen TÜK bütçesinden ödenmesi sıkıntı” dedi.
Çavuşoğlu, “Alacağını alamayan, borcuna faiz ödeyen, şimdi yine borç alan kurum, inanılmaz bir faiz yüküne sokuldu. TÜK piyasa düzenleyicisi olacağı yerde özel sektörle rekabet edemez duruma geldi ” şeklinde konuştu.
Küçükbaş hayvan üreticilerinin süt alımı konusunda sıkıntı yaşadığını savunan Çavuşoğlu, sözlerini “Temennim TÜK yasasının çalışılması. Maliyetlerin düşürülmesi için kurumun borç yükünden kurtulması. Alacakların tahsil edilmesi konusunda hükümetin samimiyetini görmek istiyoruz” diyerek tamamladı.

Amcaoğlu: Yaşanılanları ibretle izledik
UBP milletvekili Olgun Amcaoğlu, Kanlıköy göleti konusunda sıkıntıyı Tarım Bakanı’na daha önce şahsen ilettiğini söyledi.
Cumartesi günü yaşananları ibretle izlediklerini söyleyen Amcaoğlu, “Baraj konusundaki sorunları gayri resmi olarak dile getirdim. Dikkate alınmadım. Buradan resmi olarak söylüyorum. Kanlıköy ve Gönyeli barajları konusunda gerekenler yapılmazsa Lefkoşa el fatiha olacak” dedi.
Başbakan’ın açıklamalarına atıfta bulunarak, doğal afetlerde kimlerin tazmin edildiğini ve kaynağın nasıl temin edildiğini soran Amcaoğlu, “Sadece ziyaret ederek insanların arkasını sıvazlayarak olmaz. Zararların ödenmesi gerek” dedi. Amcaoğlu, tazminler konusunda Meclis Başkanlığı’na soru önergesi sundu.
TÜK konusunda da konuşan Amcaoğlu, “Üreticiyi nasıl koruyacaksınız? Ürün bedelini nasıl ödeyeceksiniz? 65 milyon TL borcu olan kurumun ödemeler için 125 milyon daha borçlanmasına da mı siz karar vereceksiniz?” ifadelerine yer verdi.

Taçoy: Kimseye sorulmadan borçalnıldı
UBP milletvekili Hasan Taçoy da söz alarak kimseye sormadan TÜK için borçlanıldığını savundu.
TÜK’te yanlış uygulamalar olduğu görüşünü ifade eden Taçoy, “Plan olmalı. Bu bütçede öngörü yok. Bu kurumların bilançosu nerde? Bilanço Meclis’e gelmeli. Karar verici bunun incelemeli ortaya politika koymalı. Başımıza gelenler hep plansızlık yüzünden” şeklinde konuştu.
Taçoy, dün ve önceki aylarda yaşanan su taşkınlarına işaret ederek, selin tarım arazilerde de ciddi hasar verdiğini söyledi, bunların tazmin edilmesi gerektiğini vurguladı.
Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra TÜK 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.
Meclis'in bir sonraki toplantısı bugün yapılacak. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.