Sibel Siber başkanlığında dün saat 10.15’te toplanan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun gündeminde, gündem dışı konuşmalar, yazılı sorular ve yanıtları ile sözlü sorular vardı.
Toplantıda ilk olarak Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi gündeminde bulunan “Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti Seçimleri İçin Oy Verme Gününün Saptanmasına İlişkin Karar Tasarısı”nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresi ele alındı ve oybirliğiyle kabul edildi.
Bakanlar Kurulu’nca onaylanan karar tasarısında yerel seçim günü 29 Haziran olarak belirlenmişti.
Daha sonra UBP’nin Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’ndeki UBP’li üye Kutlu Evren yerine İzlem Gürçağ’ın görevlendirildiğine ilişkin UBP tezkeresi onaylandı.
Serdaroğlu sağlıkla ilgili konuştu
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda gündem dışı konuşmalarda çeşitli konular gündeme getirildi.
İlk konuşmayı yapan DP-UG Girne Milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu, “Sağlık ve çevre” konulu konuşmasında, sağlıktaki sorunlara değindi.
Sağlıktaki altyapı ve yasal eksikliklere işaret eden Serdaroğlu, genel sağlık sigortası sorununun çözülemediğini, halkın yüzde 40’ının kendi cebinden para ödeyerek sağlık hizmeti alabildiğini anlattı.
Sucuoğlu: Sağlık politikası partiler üstü olmalı
Meclis’te ikinci gündem dışı konuşmayı UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu “hükümet icraatları” konusunda yaptı.
Sucuoğlu, Tıp Bayramı’nı kutlayarak başladığı konuşmasını, sağlık konusuna ayırdı. Sağlığın, partiler üstü bir devlet politikası olması gerektiğini vurgulayan Sucuoğlu, sağlıkta sürdürülebilir bir sağlık sisteminin henüz yeterli hale getirilemediğini ve sağlığın hala hem toplumun, hem meclisin öncelikli tartışma konularından birini oluşturduğunu söyledi.
Gülle: Tıp Bayramı kutlu olsun
Sucuoğlu’nu yanıtlayan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı. Dünün de Dünya Böbrek Günü olduğunu ifade eden Gülle, böylesi günlerde sağlıktaki sorunların ve çözüm yollarının konuşulduğunu belirtti.
Gülle, diyabet ve tansiyonun kanser dahil pek çok hastalığın temel nedenini oluşturduğunu, bunlara karşı ciddi sağlık politikaları belirlemenin, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamın gündeme getirilmesinin şart olduğunu anlattı.
Çavuşoğlu hükümetin icraatlarını eleştirdi
UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, “hükümetin icraatları” konulu gündem dışı konuşmasında, sağlık hizmetlerinin İskele’de yetersiz olduğunu belirterek, ülke imkanlarının tüm insanlara eşit ulaşması gerektiğini vurguladı.
Gürpınar yerine Mungan konuştu
Maliye Bakanı Zeren Mungan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar bir TV programına katıldığı için onun yerine söz alarak kayıt dışı istihdamlarla ilgili eleştirileri yanıtladı.
Mungan, yerel istihdama verilen teşvikleri anlattı.
Zeren Mungan, Çalışma Bakanlığı’nca, ilgili odalarla işbirliği içinde kaçak yaşama karşı sonuç alıcı faaliyetler yapıldığını kaydetti.
Tarım alanındaki ödemeler hakkında da bilgi veren Maliye Bakanı Mungan, devletin mükellefiyetlerini zamanında yerine getireceğini söyledi.
UBP Milletvekili Dursun Oğuz’un sel baskınlarının zararlarının karşılanması konusunda yerinden yönelttiği soru üzerine “Devletin her zararı karşılama gibi bir mükellefiyeti yoktur, zaten böyle bir imkanı da yoktur. İnsanlar kendi sigortalarını yapması gerekir” diyen Zeren Mungan, Ulukışla’da görülen bir metrelik dolunun özel bir durum olduğunu, o yüzden Bakanlar Kurulu’nca üç kurumca yapılan keşifte çıkan zarar rakamlarının yüzde 50 oranında karşılanması yönünde karar üretildiğini söyledi.
Özel hayat, Tatar ve Erhürman’ı gerdi
Daha sonra “hükümet icraatları ve son ekonomik gelişmeler” konulu gündem dışı konuşma için kürsüye gelen UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasası’yla ilgili eleştiriler yapınca Tufan Erhürman ve diğer bazı CTP’li milletvekilleriyle tartışma yaşadı.
Yasaya olumlu oy verdiklerini ancak günün sonunda bir sorun ortaya çıktığını; gazetecilerin tepki koyduğunu ifade eden Ersin Tatar, hapislik korkusu yaşayan gazetecilerin haber yapmaktan bile korktuğunu savundu.
Tatar, yasanın aceleye getirildiğini ve komitede de yeterince tartışılmadığını öne sürdü.
Değişmeyen müdür-müsteşar kalmadığını belirten ve üçlü kararnameyle yapılan atamaları eleştiren Ersin Tatar, Elektrik Kurumu’nda yaşanan mali sorunlara değindi, eleştiriler yaptı.
Erhürman: Okumadan nasıl olumlu oy verdiniz?
Cevap hakkını kullanan CTP Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman, komiteden ve Meclis’ten oy birliğiyle geçen Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasası’yla ilgili eleştirilerden büyük bir hayal kırıklığına uğradığını söyledi.
Erhürman, 3.5 ayda geçen bir tasarıya olumlu oy verip sonra okumadan Meclis kürsüsünden eleştirilmesini yadırgadığını vurguladı.
Bu yasayla düzenlenenin haberleşmenin ve özel hayatın gizliliği olduğunu, bunların Anayasa’da yer aldığını kaydeden Erhürman, tek istisnanın, mahkeme kararıyla özel hayatın ve haberleşmenin ihlal edilebileceğini kaydetti.
Vicdani ret için düzenleme yapılacak
CTP Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman, vicdani ret konusunda düzenleme için anayasada değişiklik gerektiğini söyledi.
Erhürman, “vicdani ret” konulu konuşmasında, KKTC Anayasası, TC Anayasası’ndan çok etkilenerek hazırlandığı halde Türkiye’deki bazı düzenlemelerin KKTC’de olmadığını hatırlattı.
Vicdani reddin anayasanın bir parçası haline getirilebileceğini kaydeden Erhürman, değişikliğin haziran ayında yerel seçimle beraber referanduma sunulabileceğini söyledi.
Atun: Reform değil hayal kırıklığı hükümeti
UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun, “hükümetin icraatları” konulu gündem dışı konuşmasında, hükümetin reform hükümeti değil hayal kırıklığı hükümeti olduğunu öne sürdü.
Atun, CTP’nin hükümetin icraatları konusunda takvim hazırlayacağı açıklamasını eleştirerek, halkın “bu kadar önemli konularda ortağınızın UBP’yle işbirliği yapmasını mı beklediniz” diye sorduğunu belirtti.
Saner’in gündeminde özelleştirme vardı
UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner, “özelleştirme” konulu gündem dışı konuşma yaptı.
4 aydır KTHY’nin batırılmasıyla ilgili ad-hoc komitenin toplanmadığını belirterek bu durumu eleştiren Saner, “telefonda özelleştirme UBP döneminde yapıldı” diyenlerin niye hükümet programına “özerkleştirme” koyduğunu sordu.
“Telefonu özelleştirecek misiniz özerkleştirecek misiniz göreceğiz” diyen Saner, ilgili bakanın sözlerini eleştirdi.
Hükümet programındaki hedeflerden örnekler veren Saner, Maliye Bakanı Mungan’ın Ercan’la ilgili açıklamalarını ise olumlu bulduğunu ifade etti, doğru adımı attığı için cesaretinden dolayı kutladı.
DP’nin Ercan ihalesini iptal edeceğini söylediğini hatırlatan Saner, CTP’nin bu konuya açıklık getirmesi gerektiğini belirtti.
Çakıcı: Kıb-Tek’le ilgili duruşumuz net
TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, 2012 yılında Elektrik İnkişaf Yasa Önerisi’ne 4 muhalefet partisi olarak imza attıklarını belirterek, KIBTEK’le ilgili duruşlarının çok net olduğunu söyledi.
“ ‘Şimdi özelleştirmeyeceğiz’ diye diye kurumda özelleştirmeye gidiliyor. Kimi dağıtımın özelleştirilmesinden, kimi Türkiye’den kabloyla elektrik getirilmesinden söz ediyor” diyen Çakıcı, eğer alternatif enerjiye geçilecekse, ülkeye uygun koşullarda çalışma yapılarak adanın gelecekte elektrik satabilecek duruma gelebileceğini ifade etti.
Töre: Şehitlere ilgisiz kalınıyor
DP-UG Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, “Bir kayıp şehidin defin töreni ve şehitlerimizin ardından” konulu konuşmasında, Baf Şehitlerini Anma Günü olan 9 Mart’ta Baf şehidi olduğu halde kayıp şehit Fuat Mulla Salih’in Güzelyurt’taki törende değil de Lefkoşa’da ayrı bir törenle defnedilmesini eleştirdi. Töre, aynı gün, Güzelyurt’ta Baf şehitlerinin anıldığını hatırlattı.
Şehitlere ilgisiz kalındığını, oysa onlar sayesine egemen olunup devlet kurulduğunu ifade eden Zorlu Töre, Güzelyurt’un sürekli Rumlara verileceği söylemlerinin bölgede yarattığı olumsuzluklara değindi.
Angolemli son gelişmeleri değerlendirdi
Meclis’te son gündem dışı konuşmayı TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, “Son politik gelişmeler” konusunda yaptı.
“Ülkede hükümet krizi de var, koltuk sevdası da. Koltuk sevdası hükümet krizini artırır” diyen Angolemli, hükümetin yürümesinin çok zor olduğunu; faturanın da halka çıktığını öne sürdü.
Angolemli, hükümet programına hedeflenen yasaların hangi tarihlerde Meclis’ten geçirileceğinin de konulması gerektiğini belirterek, DP’nin UBP’yle işbirliği sonrasında CTP’nin de koltuk sevdasından vazgeçmediğini savundu.
Hükümetin her an bozulabileceği imajı yaratmasının faturasının halka çıktığını belirten Hüseyin Angolemli, benzer şeylerin UBP’nin kurultay döneminde de yaşandığını söyledi.
Halkın sorunları unutuldu
Angolemli, hükümetin halkın sorunlarını unuttuğunu; Tapu Kadastro Dairesi’ndeki bir projede çalışan gençlerin ayın 13’üne gelindiği halde maaş alamadığını kaydetti.
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, hükümetin üreticilerin doğrudan gelir desteği ödemelerini yapmak için bütçede gerekli değişikliği yapmasını istedi.
Hükümetin 2 ayda bir eşel-mobili hedefleyecek çalışmalar yapması halinde çarşının canlanabileceğini söyleyen Angolemli, aksi halde esnafın sıkıntılarının süreceğini belirtti.
Angolemli, “Hükümet bu şekilde yürüyemez. Bir tarafın 26’sı, bir tarafın 21’i var. Ortağın biri bütün suçları öteki ortağa yükledi…” diye konuştu.
31 Mayıs’ta gelecek
CTP’nin yapılamayan işlerden hep DP’yi sorumlu tuttuğunu kaydeden Hüseyin Angolemli, bugüne kadar bu hedeflere uymayan DP’nin bundan sonra da uymayacağını çünkü UBP’ye güvendiğini öne sürdü ve “CTP’nin halkı daha fazla oyalamaya hakkı yoktur. 31 Mayıs tarihi verildi ama o tarih geldiğinde göreceğiz ki başka mazeretler bulacaklar” dedi.
Yerel yönetimlere ilişkin yasal değişiklik yapılmadan yerel seçimlere gidileceğini belirten Angolemli, hükümetin sınıfta kaldığı görüşünü ifade etti.
Vicdani reddin anayasaya aykırı olmadığını savunan Angolemli, “Yeter ki CTP gençlerin yanında yer alsın. Hodri meydan” ifadesini kullandı.
Meclis gelecek toplantısını 17 Mart Pazartesi günü yapacak.