Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs sorununda Türk tarafından, "Rum tarafının tek yanlı adımlarını oturup uzaktan seyretmesinin beklenemeyeceğini" söyledi.
Nami, Almanya'nın başkenti Berlin'deki temasları kapsamında Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) ofisinde iş adamlarıyla bir araya geldi.
Doğalgazla ilgili Türkiye'nin veya Kıbrıs Türk tarafının herhangi bir tahrik edici girişimi olmadığını vurgulayan Nami, "Maalesef Rum tarafı sürekli olarak tanınmış bir devlet perdesinin arkasına sığınarak tek yanlı adımlar atmaktadır. Türk tarafından elbette Rum tarafının tek yanlı adımlarını oturup da uzaktan seyretmesi beklenemez'' dedi.
Rum tarafının bu adımları atamaması durumunda Türk tarafının da bunlara karşı adımlar atmayacağını ifade eden Nami, "Burada şunu hatırlamakta fayda var: Türkiye'nin orada kendi hak ve çıkarları için attığı bir adımdan söz etmek yanlış olur. Orada Kıbrıslı Türklerin hak ve çıkarlarını korumak için ve KKTC ile imzaladığı anlaşmalar kapsamında gönderdiği bilimsel araştırma gemisi mevcuttur'' dedi.
"Ekonomik farklılıklar azalmış durumda"
Nami, adanın kuzeyinde özellikle yatırım ikliminin oluşması, AB yasalarının ne kadar askıda olsa da uygulandığı, öngörülebilir ve istikrarlı bir ortam için ellerinden gelen her türlü çabayı sarf ettiklerini anlattı.
“AB ülkelerinin karşı duruş sergilemeleri lazım”
Özellikle Rum liderinin masadan kalkmasına "dünyadan yeterince tepki gelmemesini", müzakere masasının yeniden kurulamamasına sebep gösteren Nami, ''Almanya gibi AB'nin önde gelen ülkelerinden daha net sesler çıksaydı belki o zaman müzakereler tekrar Rum liderinin masaya dönmesiyle başlayabilirdi. Diğer taraftan Kıbrıslı Türklere verilmiş sözler var. 2004 yılında Kıbrıslı Türklerin adanın birleşmesine ve tamamının AB üyesi olmasına evet demişlerdi. Bunu engelleyen Rum tarafı oldu" dedi.
“Dostluk elini uzatma çağrısı”
Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin ittifak etmesine de değinen Nami, "Biz Kıbrıs'ta ve bölgede her tarafın birbirine rağmen ve birbirine karşı değil birbirine yardımcı olacak şekilde deklarasyonlar yapmaları, işbirliği ortamlarını sağlamalarını görmek istiyoruz. Özellikle Rum tarafı şu anda içinde olduğumuz konjonktürde Türkiye ile çeşitli siyasi sıkıntıları olan ülkelerle ittifak yolunu tercih ettiğini görüyoruz. Bir nevi işbirliği politikası yerine güç politikasını devreye sokmaya çalıştıklarını görüyoruz" dedi.
Roth’la görüşme
Öte yandan, Berlin ziyareti çerçevesinde Almanya Dışişleri Bakanlığı’nda Almanya'nın AB işlerinden sorumlu Bakanı Michael Roth’la, heyetler arası bir görüşme gerçekleştiren Nami, Eylül ayında Kıbrıs’a bir ziyaret gerçekleştiren ve Kuzey Kıbrıs’a geçerek Kıbrıslı Türk makamlar ve sivil toplum örgütleri ile de görüşen Roth’a, Rum Lider Anastasiades’in kapsamlı çözüm müzakerelerini tek yanlı olarak askıya alması kararından sonra adada yaşanan gelişmelere ilişkin bilgi verdi ve yaşanmakta olan çıkmazın biran önce sonlandırılması için ne yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulundu.
MÜSİAD başkan ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi
Bu arada, Berlin Temaslarını tamamlayan ve Türkiye’ye geçen Bakan Nami ziyaretleri çerçevesinde Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi. Nami toplantıda, MÜSİAD yönetim kurulu üyelerine Kıbrıs sorunu ve müzakere sürecindeki son durum hakkında bilgi verdi.