Diyalog Gazetesi

Ortaklık istiyor

KIBRIS

Güney Kıbrıs’ın, Rusya ile imzaladığı anlaşmalar arasında ‘doğal gaz’ konusu da var

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in gizli tutmaya çalıştığı, Rusya ile imzalanan anlaşmaların içeriği Rum basını tarafından ifşa edildi.
Fileleftheros gazetesi “Moskova Kıbrıs MEB’inde... Rusya Federasyonu Gaz Araştırmalarına Katılmak İçin Şirketlere Yanaşacak... Havayolu Şirketleri Harekete Geçiyor... Putin Erdoğan’la Kıbrıs Sorununu Konuşacak” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde Anastasiadis’in Moskova ziyareti sırasında Rusya’nın Doğu Akdeniz’deki enerji konusuna en çabuk ve kolay katılım sağlaması formülünün ele alındığını yazdı.
Gazete Rusya’nın Doğu Akdeniz’de Rum tarafının tek yanlı “münhasır ekonomik bölge” ilan ettiği bölgede doğalgaz arama, çıkarma ve değerlendirme ruhsatı verdiği şirketlere, Gazprom aracılığıyla yanaşıp parsellerden hisse satın alacağını altyapı konularına da katılması ihtimalinin olduğunu kaydetti.
Doğu Akdeniz’deki enerji konusuna katılımının Rusya’nın bölgedeki geniş jeostratejik projeleri kapsamında olduğuna dikkat çeken gazete Putin-Anastasiadis görüşmesinden; Putin’in Mısır ile de işbirliği adımları atacağının anlaşıldığına vurgu yaptı. 
Gazete Moskova’daki görüşmede Putin’in kısa süre önce gerçekleştirdiği Kahire ziyarete ve El Sisi ile görüşmesine değinmesinin, Anastasiadis’in de Mısır ile yapılan anlaşma hakkında bilgi vermesinin tesadüf olmadığına dikkat çekti ve görüşmeden Rusya’nın Güney Kıbrıs, Mısır ve İsrail ile işbirliğine sıcak baktığının anlaşıldığına işaret etti.

Larnaka üzerinden uçuş planları

Habere göre Moskova ziyareti gündeminde ekonomi de vardı. Bu konu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ve Başbakan Dimitri Medvedev ile ele alındı. Medvedev’in Kıbrıs Rum Havayolları Şirketi’nin kapatılması konusunda bilgi sahibi olduğu ve Rus havayolu şirketlerinin merkez ofislerini Güney Kıbrıs’a taşımaları ihtimalini göz ardı etmediği belirtiliyor. Görüşmelerde, Larnaka bağlantılı (örneğin Moskova-Larnaka-Pekin) uçuşlardan da söz edildiğine işaret ediliyor.
Anastasiadis’in Moskova temaslarının gündeminin üst sıralarında Kıbrıs sorunu da vardı. Kıbrıs sorununda BM Güvenlik Konseyi düzeyinde müdahale ve caydırma hareketlerinde bulunmaya devam edecek olan Moskova’nın, müdahiliyetinin eskiye oranla çok daha aktif olacağı belirtildi. 

Erdoğan ile görüşecek

Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine son vermesi ve Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la konuşacağı da belirtilen haberde “Putin, Erdoğan ile doğrudan görüşme nüfuzuna sahip ender yabancı liderlerden biridir” denildi. 
Gazete Anastasiadis’in Moskova ziyaretinin Kıbrıs sorunuyla ilgili sonuçlarını “Moskova: Entrikalara Karşı Denge ve Daha Aktif Müdahiliyet” başlığı altında şu şekilde detaylandırdı:
“Başkan Anastasiadis Moskova ziyaretinde Rusya’nın Kıbrıs sorununa daha aktif müdahiliyetini görüştü. İki taraf arasındaki görüşmede Moskova’nın tavrının ezelden beri istikrarını koruduğu dile getirildi. Bu eşgüdümün hareket şekliyle ilgili şu noktalarda uzlaşma sağlandı:

1- Moskova Kıbrıs sorununda BM Güvenlik Konseyi düzeyindeki müdahale ve caydırma faaliyetlerine devam edecek. BM Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılması kararında da görüldüğü üzere Moskova’nın özellikle İngiliz entrikalarına karşı müdahaleleri özlü ve etkindi. Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Kıbrıs sorununu iyi biliyor ve bu konuyla şahsen ilgileniyor.

2- Vladimir Putin, müdahalelerin durması ve Kıbrıs sorununda diyaloğun yeniden başlaması için Recep Tayyip Erdoğan’la konuşacağını söyledi. Putin Erdoğan’la doğrudan görüşme nüfuzuna sahip ender yabancı liderlerden biridir. Çoğu yabancı lider Başbakan Ahmet Davutoğlu ile direkt iletişimi var. Bilindiği gibi Türkiye’de kararlar Erdoğan tarafından alınıyor.

3- Askeri anlaşma konusunda Moskova netti: Kıbrıs Cumhuriyeti’ni (AB’deki) ortaklarına karşı teşhir etmesi söz konusu değil. Sağlanacak kolaylıklar, güncellenmiş askeri anlaşmadaki özel memoranduma dahil edildi. Halen açıklandığı üzere anlaşmanın ana unsuru, Rus filosuna bağlı savaş gemilerinin Limasol Limanı’na demirlemesidir. Andreas Papandreu Hava Üssü’nün kullanılması konusunda hiçbir görüşme yapılmadı.
4- Moskova’nın, Kıbrıs’ın Ukrayna konusundaki tavrından hiçbir şikayeti yoktur. Aksine, küçük bir ülke olan Kıbrıs’ın, yaptırımlarla ilgili tutumunu AB içerisinde dile getirmesini olumlu buluyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.