Diyalog Gazetesi

Ortaklar mutlu

KIBRIS

Bakanlar Kurulu’ndan imza için yetki alan Başbakan Kalyoncu, su krizinin aşıldığını, ileriki günlerde Türkiye Başbakanı Davutoğlu ile görüşüp bu işi bitireceklerini söyledi

Başbakan Ömer Kalyoncu Meclis’te olağanüstü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, gündemlerinde TC-KKTC arasında su temini ile ilgili hükümetler arası anlaşma önergesinin olduğunu söyledi.
Başbakan Ömer Kalyoncu, TC’den KKTC’ye gelen suyla ilgili anlaşma metni konusundaki girişimlerden olumlu sonuç alındığını belirterek, “Her iki parti de gelinen noktadan mutludur” dedi.
İleriki günlerde TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşüp anlaşma imzalayacaklarını kaydeden Başbakan Kalyoncu, bir soru üzerine TC ile anlaşma sağlanan maddelere de açıklık getirdi.
Kalyoncu şöyle dedi:
“Sorun olan nokta, sisteme katılmayacak olan belediyelere kendi yerel sularından verilmesi şartıydı. Şimdiki anlaşmada bu belediyelere de TC’den gelen sudan vereceğiz. Yalnız o belediyeler yüzde 10 pay alamayacak. Onlara yatırım yapılmayacak. Kendi yatırımlarını kendileri yapacaklar. Onların personeli ile ilgili herhangi bir işlem yapılmayacak. Onlar kendi personellerini çalıştırarak maaşlarını ödemeye devam edecekler.”
Bakanlar Kurulu, uzun süredir üzerinde çalışılan su metnini onaylayarak, imzalaması için Başbakan Ömer Kalyoncu’ya yetki verdi.

Yeraltı suları devletin kontrolünde…
Meclis Genel Kurulu’nda su konusundaki mutabakatla ilgili bilgi istenmesi üzerine kürsüden açıklama yapan Kalyoncu, yeraltı sularının özele devredileceği iddialarının konuşulduğunu ancak böyle bir şey olmadığını, yer altı sularının KKTC devleti tarafından kontrol edileceğini ifade etti. 
Yeraltı sularının fakirleştiğini söyleyen Kalyoncu, bu konunun büyük bir problem oluşturduğunu dile getirdi. 

Taçoy soygundaki paraların akıbetini sordu
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 10.20’de Sibel Siber başkanlığında toplandı. 
Toplantıda ilk olarak, DP-UG milletvekili Hasan Taçoy’un sunduğu, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası Merkez Şubesinden Güzelyurt Şubesine Para Transferi Sırasında Meydana Gelen Soygun olayı Hakkında Meclis Araştırması Açılması Önergesinin ön görüşmesi yapıldı. 
DP-UG milletvekili Hasan Taçoy, yaklaşık 20 ay önce yapılan soygun olayının yaklaşık 2 milyon 200 bin TL’lik kısmın sigortalı olduğu ancak sigorta tarafından ödenmediğinin gözlemlendiğini söyledi. Taçoy, bu konunun araştırılması gerektiğini belirtti. 

Angolemli: Paraların üzerine mi yatıldı?
TDP milletvekili Hüseyin Angolemli söz alarak önerinin yerinde olduğunu, halk arasında bu konuda söylentiler bulunduğunu, 3 milyon TL’nin bulunduğunu ancak geri kalanın üzerine yatıldığının iddia edildiğini savundu. 
Angolemli, tüm iddiaların ortaya çıkması için araştırmanın yapılması gerektiğini kaydetti. 

Tatar: Kapsamlı araştırma yapıldı mı?
UBP milletvekili Ersin Tatar da olayın sıkıntı yarattığını, net olarak ortaya çıkmadığını ifade etti. Tatar, bu olayın açıklanması için kapsamlı bir araştırma yapılıp yapılmadığını sordu. 
Tatar, Sayıştaylık ve Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun bu konuda eğer yapmadıysa araştırma yapması gerektiğini söyledi. 
Önergenin ön görüşmesi tamamlandı ve oylamanın sonucunda oybirliğiyle araştırma açılması kabul edildi. 

Vekiller suyu konuştu…
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dün söz alan DP-UG Başkanı Serdar Denktaş, TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, CTP Grup Başkan Vekili milletvekili Tufan Erhürman, UBP milletvekili Nazım Çavuşoğlu, Türkiye’den gelen su ve imzalanması gündemde olan anlaşma hakkında konuşma yaptı.

Şahali: Kuraklık kapının ardında… 
Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, kuraklığın kapının ardında olduğunu devletin buna hazırlıklı olma zorunluluğu bulunduğunu, üzerinde titizlikle çalışıldığını ifade etti. 
Şahali, çimlenmemiş tohumlarla ilgili 2014 yılında belirlenen üretim süreçlerine uygun davranan çiftçinin tazmin edildiğini, yasal çerçeve içinde tazminatların ödendiğini belirtti. 

Töre: Ekonomi canlandırılmalı 
Son güncel konuşmayı ise UBP Milletvekili Zorlu Töre, “mali ve ekonomik konular” konusunda yaptı.
KKTC’de büyük ekonomik sıkıntılar ve sosyal problemler oluştuğunu, ekonominin canlandırılması gerektiğini söyleyen Töre, hayat şartlarının pahalı olduğunu, tedbirlerin alınmadığını belirtti. 
Töre, KIB-TEK’te ve hayvancılık alanında yaşanan sorunlara değindi. 
Güncel konuşmaların ardından yazılı soru ve yanıtları ile sözlü sorular okunarak Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısı tamamlandı. 
Cumhuriyet Meclisi’nde güncel konuşmalar yapıldı. Konuşmaların ardından Meclis Genel Kurulu sona erdi. 
Bir sonraki oturum, 29 Şubat Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.