Diyalog Gazetesi

“Organ nakli komitede”

KIBRIS

Bakan Gülle, ülke genelinde diyaliz merkezleri oluşturularak daha çağdaş bir sistem hedeflendiğini ifade etti

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, ülke genelinde yeterli personele ve cihaza sahip diyaliz merkezleri oluşturarak hastalara daha çağdaş hizmet verebilecek bir sistem kurmayı hedeflediklerini belirtti.

Bakan Gülle, Lefkoşa ve Gazimağusa’nın ardından Girne’de de kısa bir süre sonra diyaliz merkezini hizmete koyacaklarını, böylelikle 3 bölgede aynı anda hemodiyaliz hizmeti verilebileceğini söyledi.

Sağlık Bakanı Gülle,“Organ Nakli Yasa Tasarısı’nın Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında, ‘sağlığın korunması’ başlığı altında, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanarak Cumhuriyet Meclisi’nin alt komitesine gönderildiğini belirterek, Komite’de son rötuşlar yapıldıktan sonra kısa bir süre zarfında tasarının yasalaşmasını beklediklerini ifade etti.

 

Lefkoşa ve Gazimağusa’da 21 bin seans

Dünya Böbrek Günü dolayısıyla mesaj yayımlayan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, böbrek ve diyaliz hastalarının KKTC’de de önemli bir hasta grubunu oluşturduğunu ifade ederek, Lefkoşa’da 25 hemodiyaliz makinesiyle yılda ortalama 15 bin, Gazimağusa’da ise 7 makineyle 6 bin diyaliz seansı yapıldığını kaydetti.

Gülle, Girne’ye yeni bir diyaliz merkezi yapılması için başlatılan çalışmaların devam ettiğini de belirterek, Girne Akçiçek Hastanesi bünyesinde kısa bir süre sonra hizmete koymayı planladıkları yeni diyaliz merkeziyle, ülkenin 3 farklı bölgesinde aynı anda hemodiyaliz hizmeti servisi verilebileceğini bildirdi.

 

Tasarı kısa sürede yasallaşacak

Halk dilinde Organ Nakli Yasası olarak bilinen yasa çalışması hakkında da açıklamalarda bulunan Gülle, yasa tasarısının Meclis komitesine sevk edildiğini belirterek şunları ifade etti:

“İnsan, Hücre, Doku Organların Bağışlanması, Nakil, Tedarik Edilmesi, Test Edilmesi, İşlenmesi, Korunması, Saklanması, Dağıtımına ve Gereğinde İmhasına İlişkin Güvenlik ve Kalite Standartlarının Belirlenmesi Yasa Tasarısı, Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında sağlığın korunması başlığı altında, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanmıştır. Yasa tasarısı, Cumhuriyet Meclisi alt komitesinde görüşülüyor. Son rötuşlar yapıldıktan sonra kısa bir süre zarfında tasarının yasalaşmasını hedefliyoruz”

 

 

150 hastaya böbrek biyopsisi yapıldı

Ülkede ilk kez 2004’te nefroloji uzmanıyla tanı ve tedavi amaçlı böbrek biyopsisi yapılmaya başlandığını hatırlatan Bakan Ahmet Gülle, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde 10 yıldır tek nefroloji uzmanı olarak görev yapan Dr. Deren Oygar’a özverili çalışmaları nedeniyle teşekkür etti.

Gülle, 2004 yılından bu yana 150 hastaya böbrek biyopsisi yapıldığını ve tedavilerinin uygulandığını kaydetti.

Dünya Böbrek Günü, her yıl mart ayının ikinci perşembesinde, toplumların böbrek hastalığıyla ilgili farkındalıklarını artırmak ve kişilerin eğitilmesi amacıyla kutlanıyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.