Diyalog Gazetesi

Onkolojide yatacak yer kalmadı

KIBRIS

5 bin 400 civarında kanser hastasının olduğu ülkemizde 300 kişi kemoterapi alıyor

 Ömer KADİROĞLU

Kuzey Kıbrıs’ın bir numaralı sorunu haline gelen kanser hastalıklarıyla ilgili önlemlerin yetersiz kalması nedeniyle hasta sayısının sürekli artması büyük üzüntü yaratıyor. Sigara kullanımı, zararlı ilaçlarla üretilen sebzeler, stresli yaşam ve hareketsizlik gibi nedenlerden dolayı küçük bir ülkede kayıtlı hasta sayısının 5 bin 400’e yükseldiği bildirildi.
Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Onkoloji servisinde görevli Medikal Onkolog Dr. Polat Olgun, şu an itibarıyla 300 kişinin aktif kemoterapi aldığını belirtti. Tüm hastalara 4 doktorun baktığını ifade eden Olgun, yatak sayısının azlığına dikkat çekti. Olgun “onkolojide full kapasite çalışıyoruz” dedi
Diyalog’un elde ettiği bilgiye göre; Onkoloji Hastanesi’nin üst katında boş yatak odaları bulunmakla birlikte hemşire eksikliği yüzünden bu odalar hizmete giremedi. Ortaya çıkan yatak eksikliği nedeniyle bazı ağır hastalar, diğer hastalarla aynı odalara sıkıştırılıyor.
Diyalog’un sorularını yanıtlayan Medikal Onkolog Polat Olgun ise Hematoloji servisinin onkoloji servisinden ayrılması ile daha nezih bir ortamda hizmet verileceğini belirtti. 
Olgun, Diyalog’un sorularını şöyle yanıtladı:

Soru: Onkoloji servisinde tedavi gören hasta sayısı nedir?
Cevap: Servisimizde 18 yatak kapasitemiz var. Servisimiz yatılı hasta açısından hematoloji servisi ile birlikte çalışıyor. Yakın zamanda Sağlık Bakanlığı’nın da desteği ile bir servis daha açılarak onkoloji ve hematoloji servisleri ayrılacak. Toplamda yatılı hasta olarak 22-23 sayısının altına inmiyoruz. Dış yatış ve yoğun bakım yatışlarımız ile birlikte 26-27 sayısına kadar çıkıyoruz. Bunun haricinde bir de kemoterapi ünitemiz var. Kemoterapi ünitemizde de günlük 40-45 civarı hastaya kemoterapi uygulayabiliyoruz. Bu ünitede de 5 tane yatılı kemoterapi dediğimiz destek tedavilerini yaptığımız günlük tedavi ünitemiz mevcuttur.
Soru: Onkoloji servisinin toplam kapasitesi nedir?
Cevap: Yukarıda bahsettiğim rakamlar onkoloji servisinin ful kapasitesidir ve ful kapasite çalışıyoruz. Yeni servisin açılıp hematoloji servisi ile ayrıldığımızda 18 yatağımız daha açılmış olacak. Hematoloji servisinin onkoloji servisinden ayrılması ile daha nezih bir ortamda hizmet veriyor olacağız.
Soru: Ülkemizde kayıtlı kaç kanser hastası var?
Cevap: Ülkede kayıtlı kanser hastası dosyası 5 bin 400’e yaklaştı. Aktif olarak kemoterapi alan hasta sayımız 300 civarıdır. Üç hekim olarak serviste polikliniğimizi yapıyoruz. Bunun yanında bir de kemoterapi polikliniğimiz vardır. Poliklinikte benimle birlikte Medikal Onkolog Ömer Diker ve Dr. Özlem Gürkut ile birlikte aktif hasta takibi yapıyoruz. Kemoterapi departmanında da kemoterapi takiplerini yapan bir dâhiliye uzmanımız olan 4 kişilik bir ekibiz.
Soru: Ülke nüfusuna oranla kanser hasta sayısı sizce ne durumda?
Cevap: Sağlık Bakanlığının yaptığı bir araştırmada dünya sınıflamasına göre ve bazı hastalık birimlerinde de özellikle Akdeniz coğrafyasına göre normal aralıktadır.
Soru: Genel olarak hangi kanser vakası ile karşılaşıyorsunuz?
Cevap: Erkeklerde akciğer ve prostat kanserleri, kadınlarda da meme, akciğer ve gastrointestinal sistem hastalıkları dünyada da ülkemizde de sıklıkla rastlanan vakalardır.
Soru: En küçük hasta yaşınız nedir?
Cevap: Biz erişkin onkoloji servisiyiz ve bizde hastalar 18 yaş ve üstü hastalardır. 18 yaş altı hastalar ise farklı bir bölümde tedavilerini alıyorlar.
Soru: Hasta sevki yapıldı mı?
Cevap: Onkoloji departmanı olarak sevk zincirinin işlediği yegâne birim sadece bazı görüntüleme olayları. Onun dışında bir iki kanser türünde ülkemizde olmayan bazı tedavi çeşitlerinde sevk zinciri çalışıyor. Ben göreve geldikten 8-9 ay sürecinde gözlemlediğim ileri tetkik ve tedavi amaçlı merkezin adını koyamadığı bir veya iki sevk oldu. Ülkedeki teçhizat yetersizliğinden yapılan bazı sevkler olabiliyor. Sevkler hem yurt dışına hem de Yakın Doğu Hastanesine yapılabiliyor.
Soru: İlaç sıkıntısı olduğu belirtiliyor. Şu anda bir sıkıntı yaşanıyor mu?
Cevap: İlaç sıkıntısı bizim kanayan yaramızdır. Çok sık olmasa da periyodik aralıklarla sıkıntılar yaşıyoruz. İlaçlarda bazen sıkıntılar meydana gelebiliyor. Çok sık aralıklarla olmasa da zaman zaman ilaç sıkıntısı yaşansa da son bir aydır ilaç sıkıntısı yaşamıyoruz. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.