Diyalog Gazetesi

Önerilerde bulunuldu

KIBRIS

‘Şirketlerde Etkin Tahsilat Yötemleri’, Kıbrıs TİAK tarafından masaya yatırıldı

Remzi SAMAR

 Firmaların öncelikli sorunu haline gelen ‘Şirketlerde Etkin Tahsilat Yötemleri’’ Kıbrıs Türk İşadamları Konseyi (KTİAK) tarafından Kıbrıs Türk Ticaret Odası Mustafa Çağatay Salonu’nda düzenlenen seminerde ele alındı. Gediz Üniversitesi ve İzmir Üniversitesi öğretim görevlilerinden Senem Kılıç’ın verdiği “Şirketlerde Etkin Tahsilat Yötemleri’’ seminerine Kıbrıs TİAK üyelerin ve ilgili firma yekilileri ve çalışanlarının ilgisi yoğun oldu. Başarılı tahsilat için satışın stratejik bir dinamik olduğunun vurgulandığı seminerde; başarılı satışın, başarılı tahsilat getireceği, başarılı tahsilatın ise başarılı ve güçlü ödeme yapısı olan firmalar oluşturacağı değerlendirmesi yapıldı.

Müşteri tipleri ve renkleri ele alındı
KTİAK tarafından yapılan açıklamada, KTTO Mustafa Çağatay Salonu’nda yapılan seminerde, müşteri tipleri ve renkleri özelinde tahsilat yöntem ve önerileri ele alındı. Akademik kimliğinin yanı sıra özel sektörde uzun yıllar yöneticilik yapan Senem Kılıç, seminerde yaptığı konuşmada
 “İşletmeler, genelde mal ve hizmetlerini peşin ya da kredili olarak satarlar. Kredili satışlar işletmelerin alacaklar hesabını oluşturur. İşletmelerin alacaklarının toplam varlıklar içindeki payı her geçen gün artmaktadır. Alacak yönetiminde; bir yandan alacaklara bağlanan fonların maliyeti, öte yandan kredili satışlar yoluyla satışların artması sonucu doğan karlılık göz önünde tutulur” açıklamalarında bulundu. 

“Faturaların zamanında ve doğru kesilmesini sağlayın”
Tahsilat yönetimi ile birtakım önerilerde bulunan Kılıç şunları kaydetti, “ Tüm müşterilerinizin vadesini sisteme girin. Faturaların zamanında ve doğru kesilmesini sağlayın. Düzenli yaşlandırma listesi alın. Vadesi geçmiş olan müşterilerinizin vade aşımına göre riskli olanlarını belirleyin. Vadesi yeni geçmiş olanları ayrı önceliğe alın. Şüpheli alacaklar için ilk yazılı uyarı geçin, uyarıyı geçen mali birim geçilen de mali birimdir.

“Destek istenmeli”
 İlgili müşteriyi satıcınız arayıp müşteriden de ödeme için destek istemeli. Vadesi yeni geçmiş olanlara yazılı uyarı hemen göndermeyin, satıcınız müşterisine bilgi verip destek istesin. Sözlü yapılan her uyarıyı satıcı ve mali işler birimi birlikte takip etmeli. Yazılı uyarı geçilen müşteriden mutlaka ödeme tarihi alınabilmeli. Ödeme vaadedilen tarihler mali işler tarafından ödenmezse satıcının son müşteriyi uyarısıyla 2. uyarıyla devam etmeli ve hukuki işlem başlatılacağı belirtilmeli. Telefon görüşmeleri, yazılı uyarılar, hukuki süreçler mutlaka sistem içinde kayıtlı tutulmalı.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.