Diyalog Gazetesi

Öneriler sunuldu

KIBRIS

Özersay başkanlığındaki HP heyeti, Bakan Pilli’yi ziyaretinde sağlık konusunda her türlü desteği vermeye hazır olunduğunu iletti

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, dün Sağlık Bakanı Ali Pilli ile bir araya geldi. 
Açıklamaya göre; Özersay’a HP Sağlık Komitesi adına Girne Milletvekili Jale Refik Rogers ve HP Parti Meclisi üyesi Teksen Köroğlu’nun eşlik ettiği görüşmede, Sağlık Bakanı Pilli’yle salgınla mücadele konusuna ilişkin görüş ve öneriler paylaşıldı, son durumla ilgili bilgi alındı. 
Halkın Partisi’nin sağlık konusunda verilen mücadeleye her türlü desteği vermeye ve yardımcı olmaya hazır olduğunu bir kez daha vurgulayan Özersay, Rogers ve Köroğlu, birlikte mücadele edildiği takdirde virüse karşı halkın kazanacağı inancını dile getirdi.

Öneriler kamuoyu ile paylaşıldı
Halkın Partisi Sağlık Komitesi tarafından hazırlanan ve Sağlık Bakanı Sayın Ali Pilli ile paylaşılan öneriler şunlar:
• Bulaşmanın yoğun olduğu bölgelerde daha çok test yapılmalıdır.
Yerel bulaşın yaygın olarak görüldüğü bölgelerde taramaların artırılması, pozitif vakaların hızla saptanması ve izole edilmesi ve dolayısıyla yerel bulaşın hızını yavaşlatmak açısından büyük önem taşımaktadır.

• Genel test kapasitemiz artırılmalıdır.
Yaygın test yapılabilmesi açısından test kapasitesinin artırılması önemli bir unsurdur. Test kapasitesini artırmak açısından daha hızlı sonuç verecek test yöntemleri değerlendirilmelidir. PCR kapasitesinin artırılması veya onay almış hızlı antijen testlerinin PCR’a ek olarak yaygın tarama yapmak için kullanılmaya başlanması bulaşın yaygın olduğu bu dönemde büyük önem taşımaktadır.

• Sağlık çalışanlarının hasta olma ve devre dışı kalması durumunda yedeklerinin kimler olacağının planlanması gerekmektedir.

Pandemi merkezlerinde çalışan hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının temaslı olması veya hastalanması durumunda onların yerine geçecek sağlık ekiplerin kimler olacağını, karantina merkezi ve yoğun bakımların dolması durumunda hangi merkezlerin devreye gireceğini ve benzeri bilgileri içeren bir eylem planının ivedilikle hazırlanması gerekmektedir. Covid-19 dışındaki sağlık hizmetlerin aksamaması ve Covid-19 hastalarının sağlık hizmeti alabilmesi açısından bu eylem planı kritiktir.

• Temel Sağlık Dairesi merkez kadrosu güçlendirilmelidir.

Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nda bulunan ‘Ulusal Odak Noktası’nın oluşturulması, epidemiyoloji ve biyoistatistik uzmanlığı olan kişilerin ulusal odak noktasında görevlendirilmesi ve bunun için gerekli yasal zeminin oluşturulması hem Coronavirüs salgını ile mücadelede hem de bundan sonra ülkemizde ve dünyada yaşanabilecek salgınlara hazır olmamız açısından önemlidir.

• Dünya Sağlık Örgütü kriterleri arasında yer alan raporlar her 14 günde yayınlanmalıdır.

Covid19 Sürveyans raporunun DSÖ tarafından önerildiği gibi her 14 günde bir yayınlanması, halkın bu konuda bilgilendirilmesi ve Üst Komite kararların bu bilimsel veriler ışığında alınması halk sağlığını korumak açısından önemlidir. Zamanında alınmayan kararlar hem sağlık hem ekonomi açısından olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

• Laboratuvar ve Sürveyans Komiteleri hemen kurulmalı ve çalışmaya başlamalıdır.
Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nın öngördüğü salgın yönetimini planlayacak Sürveyans komitesi ve testlerle ilgili değerlendirme ve görüş bildirecek Laboratuvar Komitesinin kurulup etkin olarak çalıştırılması ve bu komitelerden çıkan verilerin Üst Kurul ile paylaşılması üst kurulun çalışmalarını daha verimli hale getirecektir.
• Aşıya erişim hızlanmalı, aşılama programı hazırlanmalı ve aşı kayıtları dijital ortamda tutulmalıdır. Aşı konusunda bulaş riskini azamide tutarak aşıya erişimi sağlamak, planlama, halkı bilgilendirme ve güven ortamı yaratma açısından aşağıdaki unsurların hayata geçirilmesi faydalı olacaktır.
h. Toplam aşı ihtiyacının ne olacağının belirlenmesi (muhaceret izinli kişiler dahil olmak üzere),
i. Aşıların ne zaman nereden ne miktarda temin edileceğinin netleştirilmesi,
j. Ülkeye aşı getirilebilmesi için AB ve Türkiye dışındaki kaynakların araştırılması (Cumhurbaşkanlığı aracılığıyla veya başka kaynaklar).
k. Aşı planının halkla paylaşılması ve hangi tarihe kadar aşıların tamamlanmasının hedeflendiği konusunda halkın bilgilendirilmesi,
l. Aşıların kişileri hastanelere çağırarak değil, sağlık ocakları ve belediyeler aracılığı ile bölgelerde yapılarak bulaş riskinin minimumda tutulması,
m. Aşıların randevu verilerek yapılması ve aşı yapılacak yerlerde yığılmaların önlenmesi
n. Aşı yapılırken kişilere bilgilendirme yapılması,
o. Aşı olan kişilerin yaşadıkları herhangi bir akut veya geç yan etkiyi bildirebilecekleri bir online başvuru sitesi oluşturulması.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.