Diyalog Gazetesi

Önemli isimler geliyor

KIBRIS

İklim Değişikliği Konferansı Mayıs ayında Güney Lefkoşa’da yapılacak

Dünya Meteoroloji Teşkilatı Emekli/Emeritus Genel Sekreteri Michel Jarraud, 2005’ten bu yana bilimsel olarak kaydedilmiş en sıcak dokuz yılın yaşandığına, son 40 yılda her on yılın bir öncekinden daha sıcak olduğuna dikkat çekti.

18-19 Mayıs 2018 tarihleri arasında, Lefkoşa Filoxenia Konferans Merkezi’nde ‘Akdeniz ve Orta Doğu’da İklim Değişikliği: Zorluklar ve Çözümler’ başlıklı konferansa Güney Kıbrıs ev sahipliği yapacak. Konferans, Rum lideri Nikos Anastasiades’in himayelerinde, Kıbrıs’ta Avrupa Komisyon Temsilciliği desteğinde gerçekleştirilecek.
Mayıs ayında Güney Lefkoşa’da yapılacak ve bölgedeki İklim Değişikliği’nin bilimsel esasları, çeşitli etkileri ve zorluklarının konuşulacağı iklim değişikliği konferansı dolayısıyla Rum Haber Ajansı’na (KHA) açıklamalarda bulunan Michel Jarraud, konferansın tam zamanında yapılacağını söyledi.
Jarraud, insanların faaliyetlerinden dolayı iklimin değiştiğine ilişkin şimdi çok fazla bilimsel bulguların olduğunu belirtti; iklim değişikliğinin, sağlık, su kaynakları, enerji, turizm, gıda güvenliği gibi birçok sosyo ekonomik alanda artan etkisi olduğunu, aşırı hava ve iklim olaylarının sayısında da yoğunluk ve sıklık görüldüğünü vurguladı.
Michel Jarraud, daha iki yıl önce bütün ülkelerin Paris’te kararlı ve acilen birlikte hareket etmek gerektiği üzerinde görüş birliğine vardıklarını hatırlattı; Lefkoşa konferansının, özellikle iklim değişikliği konusunda hassas olan bir bölgede, yani Akdeniz Havzası ve Orta Doğu’da, çözüm değerlendirmeleri ve uygulamalarına katkıda bulunacak önde gelen bilim adamı ve karar merciini bir araya getireceğini bildirdi.
“Bu hiçbir ülkenin yalnız konuşamayacağı bir konudur ve Kıbrıs, coğrafik, tarihi ve kültürel özellikleri nedeniyle önemli bir katkıda bulunmak için ayrıcalıklı bir durumdadır” şeklinde konuşan Jarraud, bölgede iklim değişikliğinin neden olduğu ana sorunları anlatmasının istenmesi üzerine, bölgenin her zaman iklim değişikliğine hassas olduğunu ifade etti; geçmiş bin yıllarda bazı iklim anomalilerinin, bölgede bazı medeniyetlerin gelişmesine ve/veya çökmesine neden olduğunu hatırlattı. 
Bununla birlikte şimdi karşı karşıya kalınan değişikliklerin daha kısa zaman ölçeğinde olduğunu, bunun su kaynaklarına erişim ve paylaşma, göç, fosil olmayan enerji kaynakları değişimi gibi ciddi gerilim kaynaklarını artırabileceğini belirtti.

Son 5 yılda büyük değişim

“Bölgede birçok gelmiş geçmiş sıcaklık rekorları son beş yılda kırıldı” diyen Jarraud, şahit olduğumuz veya beklemede olduğumuz iklim değişiklikleri arasında, daha sıklıkla ve yoğun şekilde sıcak hava dalgaları, kuraklık ve orman yangınları bulunduğunu anlattı.
Bu nedenle bazı bölgelerin artık insan yerleşimine uygun olamayabileceğine işaret eden Akdeniz’in su seviyesinin önemli ölçüde yükselmekte olduğunu kaydeden Michel Jarraud şöyle devam etti:
“Akdeniz’in sularının önemli ölçüde yükselmektedir. Nil Deltası gibi çok hassas bazı kıyı bölgelerinde bazı etkilenmeler görülmektedir. Tropikal veya yarı tropikal bölgelere özgü bazı hastalıklar daha da kuzeye yayılmaktadır. Bio çeşitliliğin de çok ağır etkilenmesi muhtemeldir.
Konferansa üst düzey katılım beklenirken konferansın, hükümetler, yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum ve bireyler, her düzeyde acilen cesur faaliyetlerde bulunmak için çok yüksek hassasiyet gösterip ve acilen katkıda bulunacaklarına inanıyorum.” 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.