Diyalog Gazetesi

‘Önemli adım’

KIBRIS

İçişleri Bakanı Baybars’ın, ekonomiyi canlandırmak için, yabancılara yönelik konut satışını birden 2’ye çıkarma kararı iş çevrelerini memnun etti

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars’ın, önerileri dikkate alarak yabancılara yönelik konut satışını birden ikiye çıkarma girişimi iş çevrelerini memnun etti.

Baybars; Diyalog’a yaptığı açıklamada, şimdiki yasaya göre yabancılara sadece bir konut satılabildiğini belirtirken, bir yıl süreli yeni yasanın yürürlüğe girmesi sonrasında yabancı uyruklulara 2 ev veya 3 apartman dairesi satılabileceğini söyledi.
Hükümetin bu yöndeki adımları, özellikle Müteahhitler Birliği ve Emlakçılar Birliği’nden büyük destek gördü.

Darboğazdan çıkış arayışları
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik darboğazdan çıkışı noktasında birtakım çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Şu anda üzerinde çalıştıkları ve sonlandırma aşamasına geldikleri Yabancıların konut edinmesinde bir olan sayıyı; müstakil konutlarda 2, apartman dairesinde ise 3’e yükseltme noktasında düzenlemeye gittiklerini açıklayan Ayşegül Baybars, sadece dikey büyümede rakamın üçe çıkacağını, bunun da ülkedeki toprak bütünlüğünü koruyabilecek açısından önemli olduğunu söyledi.
Baybars söz konusu talebin piyasaların talebi olduğunu ve bu talebin hızlıca kaşındığını belirti. Baybars bu uygulamanın Ülkenin lokomotif sektörlerin ‘den biri olan inşaat sektörüne can simidi olmasını umduklarını söyledi. İçişleri Bakanı Baybars bu uygulama ile yabancılara kayıt dışı konut satışının ‘da önüne geçileceğini kaydetti.
Söz konusu çalışmanın süresinin bir yıl olacağını önümüzdeki hafta sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini, daha sonra Bakanlar Kurulu’ndan geçirileceğini anlatan Baybars, bunun emlak piyasası için sevindirici bir haber olacağını kaydetti.

Sosyal konut projeleri başlıyor
Öte yandan İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, sosyal konut projelerinin başlayacağını ve çalışmaların çok yönlü sürdürüldüğünü söyledi. 
Son dönemlerde ülkedeki konut edinme konusunda yaşanan sıkıntılara 4’lü koalisyon hükümeti çözüm üretme konusunda adım attı. İçişleri Bakanlığı, özellikle gençlerin ev sahibi olabilmesi konusunda çok yönlü olarak çalışmalar gerçekleştiriyor.
Ev fiyatlarının döviz cinsinden olması ve dövizdeki son dalgalanmaları da göz önünde bulunduran hükümet, şu an için iki formül üzerinde çalışıyor. İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, sosyal konut projesine Mağusa-Maraş bölgesinden başlanacağını açıkladı. 
HK Ajansa konuşan Baybars, kendisine yöneltilen sorulara şu şekilde cevap verdi:

Soru: Bakanlık olarak yeni bir sosyal konut projesi üzerinde çalıştığınızı biliyoruz. Bu konuda kamuoyunu aydınlatabilir misiniz? Nasıl bir proje olacak bu?

Baybars: Bugüne kadar İçişleri Bakanlığı’nda kırsal kesim arazisi dağıtılmakta idi. Kırsal kesim arazilerinin dağıtıldığı zamanda ciddi anlamda sıkıntılar yaşadık. Neydi bu sıkıntılar? Örneğin, kişilere adil dağıtım yapılıp yapılmadığı her zaman tartışma konusu oldu. Şikayetçi olanlar oldu. Alt yapı projeleri olmadığı için alt yapısız olarak kişilere tarla niteliğinde verildiği için aslında hak sahibi belgesini alan kişiler mağdur edildi. İnsanın en temel ihtiyacı olan barınma ihtiyacı bu anlamda doğru düzengün halka sağlanamadı ve hep sorunlar üst üste geldi. Bugün baktığımız zaman yaklaşık 7 bin 500 adet kırsal kesim arazisi dağıtıldı ülkede. Sayı bu olmasına rağmen nerede ise bunların yarısından fazlasının alt yapısı tamamlanmış değil. Dolayısıyla, bu büyük bir sorun ve bizler göreve gelmeden önce bu sorunun ne kadar büyük olduğuna ve şehirleşmenin olmadığı, altyapının gitmediği yerlerde kırsal kesim arsası dağıtılmasının çözüm olmayacağını söylemiştik. Bizim aslında özellikle dar gelirli vatandaşların veya yeni ev kuracak kişilerin, hayata yeni atılacak, ekonomik anlamda gücü bulunmayan kişilerin barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla birtakım projeler geliştirdik.Bunlardan bir tanesi de sosyal konut projesidir.

Soru: Projenin detaylarını alabilir miyiz?
Baybars: Yer tespit çalışmaları yaptık adanın dört bir yanında. Tabii ki her bölge öncelikli bizim için ama Mağusa Maraş bölgesinde arazi tespit çalışmalarımızı yaptık. Hedefimiz önce Maraş’a sosyal konut projesini getirmek ve etap etap bu projeleri hayata geçirmek ve sonrasında da bulacağımız finansal modellerle bunun sayısını artırmak. Bunun sadece Maraş veya Mağusa’da değil, Karpaz ve Güzelyurt bölgesinde de ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Bunları kademe kademe hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Tabii bu sosyal konut projesinin gerçekten hayata geçebilmesi için arazileri tespit ettik. Şimdi finansal modelin üzerinde çalışıyoruz. Özellikle bölgesel olarak ele aldığımızda 2011 nüfus ve konut sayımlarını dikkate aldık ve bu nüfus ve konutların ihtiyacı tespit etme aşamasındayız. İhtiyaçla birlikte faiz farkını devletin karşılayabileceği, uzun vadeli kira öder gibi konut sahibi olabilecekleri projeler yaratmak istiyoruz. Bunu da kişilerin hem hane halkı iş gücüne, hem gelir anketleri ile bunları destekleyerek sonuca getirmek istiyoruz. Burada önem verdiğimiz konulardan birisi de bu projeleri hayata geçirirken, gettolaşma da yaratmak istemiyoruz.

Soru: Nasıl yapacaksınız bunu peki?
Baybars: Bölgelerin doğal ve tarihi yapısıyla uyumlu olacak. Kişilerin gündelik yaşamlarında okul, hastane, alışveriş gibi ihtiyaçlarını da karşılayabileceği bir kentsel dönüşümü hayata geçirmektir hedefimiz. Sanıyorum bu yılın sonunda projemiz hazır olacak. Bütçede kaynak sorununu da çözümledikten sonra önümüzdeki yılın başında bunun fiili adımlarını, hayata geçirebileceğimizi düşünüyorum.

Soru: Bir apartman modelinden mi bahsediyoruz?
Baybars: Mağusa-Maraş için düşündüğümüz çok katlı değil ama 3 katlı apartman projeleridir. Tabii ki Mesarya’nın ve bazı kırsal bölgelerin de ihtiyacı olduğunu biliyoruz. O bölgelerde de, o bölgenin dokusuna uygun, her bölgede kişilerin yaşamını geçirdiği alışkanlıklarına, kişilerin yaşamına göre konut sahibi yapmayı düşünüyoruz. Ama burası bir ada ülkesi ve toprak sınırlı ve nüfus da artıyor. Dolayısıyla, özellikle kentleşme yaşanan yerlerde çok katlı olmayan ama apartman niteliğindeki dairelerin sosyal konut maksatlı kullanılmasını hedefliyoruz. 

Soru: Vatandaşın sosyal konutları ödeme şekli nasıl olacak?
Baybars: İki farklı finansal model var bu konuda. Hangisinin daha uygun olabileceği konusunu tartışıyoruz. Bunlardan birisi, kişilerden belli bir peşinat alıp daha sonra adadaki kamu bankaları ile görüşüp, kamu bankalarının uzun vadeli kredi (15-20 yıllık) imkanı verebilmesini ve arada bu kadar uzun vadeden doğacak kredi farkını da devletin karşılaması gibi bir yöntem düşünüyoruz. Tabii bunun için ihaleye çılması gerekiyor. Müteahhitler Birliği ile de farklı olabilecek finansman modellerini de düşünüyoruz. İkinci model, direk devletin araziyi verip, müteahhitlerle arada bankayı da ortadan çıkarıp, müteahhit ile vatandaşı bir araya getirme gibi bir yöntem olabilir. Bu iki finans modeli üzerinde farklı farklı çalışıyoruz.

Soru: Dövizdeki dalgalanma bunu nasıl etkileyecek?
Baybars: Şu anda dövizde ciddi bir sıkıntı var ve dolayısıyla kişilerin kendi imkanları ile konut edinmeleri gerçekten özellikle dar gelirli kişilerde çok kolay değil. Göreve geldiğim ilk günden bu yana görüyorum ki gerçekten özellikle kırsalda ve kentlerde de birçok genç hem iş çağına gelmiş tek başına eve çıkmak isteyen, hem de evlilik çağına gelmiş birçok genç konut edinemiyor. Veya evli gençler anne-babalarının yanında kalıyor. Dolayısıyla, devlet eli ile böyle bir imkan sağlanması onların hayata en azından biraz daha rahat başlamalarını sağlayacaktır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.