Diyalog Gazetesi

Önce yasa güncellenmeli

KIBRIS

eğitimini uygulayanların alanında yetişmiş profesyonel hemşireler olması, eğitimin belirlenmiş koşullara göre yürütülmesi ayrıca önemli” dedi. Hemşireler ve Ebeler Haftası’nın açılış etkinliğinde örgüt temsilciler sektördeki sorunları ve çözüm önerilerini de dile getirdi

Rahme ÇİFTÇİOĞLU
“Hemşireler ve Ebeler Haftası” dünyada olduğu gibi KKTC’de de kutlanıyor. Hafta boyunca düzenlenecek etkinlikler kapsamında toplumun sağlığı ve mesleğin geleceği de tartışılacak.
Haftanın başlangıcı nedeniyle dün Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Birliği ve Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası iş birliğinde Lefkoşa TheParadise Park’ta tören düzenlendi.
Sağlık çalışanlarının katıldığı törende, sağlıkla ilgili sivil toplum örgütlerinden temsilciler sektördeki sorunları ve çözüm önerilerini de dile getirdi
Sağlık Bakanı Filiz Besim, Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Ali Özgöçmen, Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Birliği Başkanı Gülcem Sala Razı konuşma yaptı. Törende, meslekte 25 yılını dolduran ebe ve hemşirelere plaket verildi.
Bakan Filiz Besim, konuşmasında, sağlıktaki icraatlara değindi. Bir buçuk yıl olmadan, hemşire sayısında 100’ün üzerinde bir artış sağlandığını, bunun servisleri rahatlatacağını söyledi. Bu yıl hasta sevkleri için bütçeye 90 milyon TL konulduğunu belirterek, göreve geldiklerinde hem yurt içi hem de yurt dışına birikmiş borçlar bulduklarını kaydetti.
Sağlıkta ciddi tecrübeleri olmasına rağmen göreve geldiğinde hemşirelik kurumunu net anlayamadığını fark ettiğini belirten Besim, “En büyük sorun hemşireliğin iyi organize edilememesinden yaşanıyor. Hemşirelik kurumsallaşmalı, yeniden organize edilmeli” dedi.
Besim, “Hükümette çok zor bir yıl geçirdik ama Kıbrıslı Türklerin kendi kendilerine yetebileceklerini de çok net gördüm. Böyle büyük bir umudu gördüğüm için de görevimden mutlu gidiyorum” dedi.

Özgöçmen: Hemşire kadrosu 500 olmalı
Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Ali Özgöçmen, tüm olumsuzluklara rağmen, bir münhal ile 234 hemşire kadrosu açıldığını, bu kadroların 137’i içerden, 97’ü dışarıdan olacak şekilde doldurulduğunu kaydetti.
120 olan yüksek hemşire kadrosunun 500 olması için çalıştıklarını da kaydeden Özgöçmen, “Sabrettik azmettik ve başardık” dedi.
Sağlık Bakanlığının 2 yıllık Hemşirelik Meslek Yüksek Okulu’ndaki eğitimi tamamlayan ve lisans eğitimi için Türkiye’ye giden KKTC vatandaşlarının denklik ve diploma konusunda sorun yaşadığını belirten Ali Özgöçmen, Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarına iletilen bu sorunun çözülüp çözülmediğini sordu.

Razı: Eğitime önem verilmeli
Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Birliği Başkanı Gülcem Sala Razı, hemşirelik ve ebelikle ilgili görev yetki ve sorumlulukların yasal olarak güncellenmesinin önemli olduğunu kaydederek, “Mesleğe yön verecek hemşireler olmaları, hemşirelik eğitimini uygulayanların alanında yetişmiş profesyonel hemşireler olması, eğitimin belirlenmiş koşullara göre yürütülmesi ayrıca önemli” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.