Diyalog Gazetesi

Olağanüstü toplantı yarın

KIBRIS

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Kıbrıs sorunu konusundaki son gelişmeler hakkında Meclis’e bilgi verecek

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün toplandı ve gündeminde bulunan, “Polis Örgütü Kuruluş, Görev ve Yetkileri Değişiklik Yasa Tasarısı”, “Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Değişiklik Yasa Tasarısı” ile “Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti Seçimleri İçin Oy Verme Gününün Saptanmasına İlişkin Karar Tasarısı”nın ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkereler okunup oylanarak, kabul edildi.

Daha sonra, boşalan Yayın Yüksek Kurulu üyeliği için önerilen Altan Erdağ’a ilişkin komite raporu oylanarak, Erdağ’ın üyeliği oyçokluğuyla kabul edildi.

Ardından Polis Örgütü Kuruluş, Görev ve Yetkileri Değişiklik Yasa Tasarısı görüşülmeye başlandı.

İlk olarak İdari ve Sosyal İşler Komitesi Başkanı DP-UG Milletvekili Özdemir Berova yasayla ilgili komite raporunu okudu.

 

Saner: Çalışanlar İngilizce

diline hakim olmalı

Berova’nın ardından söz alan UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner, Avrupa Birliği vizyonu olan bir ülkede, çalışanların İngilizce diline hakim olması gerektiğini anlattı.

Devlet dairelerinde çalışanlara İngilizce dil eğitimi verildiğini ancak poliste çalışanlara bu tarz bir eğitim verilmediğini belirten Ersan Saner, hükümetin polise de eğitim verilebilmesi adına açılım yapılması gerektiğini söyledi.

 

Çakıcı: Şimdiki terfi sistemi doğru değil

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, bundan 1 yıl önce geçen yasayla terfi için İngilizce bilme şartı aranmaya başlandığını söyledi.

“Bugün gelinen noktada görülüyor ki kurslar açılması, polislerin eğitilmesi lazımdı” diyen Çakıcı, “Bu kadar kısa sürede, esas işi İngilizce öğrenmek olmayan ve vardiya şeklinde çalışan polislerin dil öğrenmesi kolay değil” dedi.

Çakıcı, kendi görüşünün İngilizce kriterinin bir şart olarak konulmaması, ancak bir ek puan olarak değerlendirilmesi yönünde olduğunu söyledi.

Bu konuda yeni bir yasa değişikliği hazırlanmasını teklif eden Çakıcı, “Belli ki Polis Örgütü’nde bu tartışmalar devam edecek ve kendi alanında başarılı bazı polis memurlarının terfi almasına engel olacak” dedi.

Çakıcı, “Bugünkü zaman uzatma kararına evet diyoruz ama bu doğru değil. Çünkü İngilizcenin bir zorunluluk olarak sunulması doğru değil” diye konuştu.

Polis Örgütü’ndeki terfi sistemini doğru bulmadığını, şimdiki terfi sisteminin “iki dudağın arasında” olduğunu bu nedenle sürekli sorun yaşandığını savunan Çakıcı, genel olarak Polis Örgütü’ndeki terfi sisteminin daha adil ve kapsamlı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

 

Angolemli: Polis Yasası’nda değişikliğe gidilmeli

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, iyice hesaplanmadan yasa geçirildiğini savunarak, herkesin İngilizce öğrenemeyeceğinin düşünülmediğini belirtti.

Polis Terfi sisteminin torpile dayandığını iddia eden Angolemli, 14 Ağustos’tan yani terfilerden önce polisteki terfi mevzuatını objektif yapıya kavuşturmak için Polis Yasası’nda değişikliğe gidilmesini istedi. Angolemli, esas sorununun terfi sistemi olduğunu ileri sürdü.

Polisin sivilleşmesi çalışmasıyla ilgili taslağın artık tasarı veya öneri halinde meclise gelmesi gerektiğini belirten Angolemli, “O zaman terfi işleri daha adil bir yapıya kavuşabilir” dedi.

Avrupa Birliği yolunda gidildiğinin söylendiğini, bu doğrultuda gereken adımların atılarak devlet okullarında İngilizce diline daha çok önem verilmesi gerektiğini belirten Angolemli, “Eğitim Bakanlığı’nı lisan konusunda göreve çağırıyorum. Devlet okullarında şu an lisan konusu çok zayıf” dedi.

Angolemli, İngilizce öğrenmeyi teşvik edici adımlar atılmasını da istedi.

 

Şahali: 3 yılda gerekli adımlar atılmadı

CTP-BG Milletvekili Erkut Şahali, 2011 yılında Polis Yasası’nın değiştiğini ve dil konusunun gündeme geldiğini anımsattı. Şahali, 3 yıllık sürede İngilizce yeterliliğinin artırılmasında gerekli adımların atılmadığını ifade etti.

 

Şahali, Polis Teşkilatı’nın gerekli tedbirleri alması, polis mensuplarının da bireysel çaba göstermesi gerektiğini belirtti.

 

Soyer:İngilizcenin yanında bir üçüncü dil daha olmalı

Yasa tasarısıyla ilgili söz alan CTP-BG milletvekili Ferdi Sabit Soyer, yabancı dil eğitiminde İngilizcenin yanında bir üçüncü dilin de öğretilmesi gerektiğini belirterek, Avrupa ve dünyada bunun bu şekilde kabul gördüğünü söyledi.

Kıbrıs gerçeği göz önünde bulundurarak Rumcanın da eğitim sistemine dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Soyer, buna yönelik tepkileri de eleştirdi.

Polis Teşkilatı’nın bazı konularda hassasiyet göstermesi gerektiğini belirten Soyer, Maraş bölgesinde uyuşturucu ve bonzainin yaygınlaştığını, polisin o bölgelere gitmediğini ileri sürdü.

Soyer, polisin uyuşturucu konusunu daha ciddi ele alması gerektiğini ifade etti.

 

İzbul: Sınavların adil olmadığı yönündeki şüpheler...

CTP-BG milletvekili Salih İzbul, mevcut terfi sistemini ilgili komitede soruşturduklarını ve şu anki terfi sisteminde sorunlar olduğunu tespit etiklerini ifade etti.

Polisin terfi sisteminde, sicil puan ağırlığının yüzde 60, sözlü sınavın ağırlığının yüzde 40 olduğuna işaret eden İzbul, terfilerden önce de bir ön sınav yapıldığını anlattı.

Terfi sınavının sözlü sınav olduğunu, iki soru arasında kura çeken polisin bunlardan birini cevapladığını ve sözlü sınav yapıldığı için sonuçların tartışmaya açık hale geldiğini söyledi.

Sicil puanı belirlenirken, amirlerden ilgili polis için "vatan sevgisi nasıl" gibi sorulara cevap vermesinin istendiğini dile getiren İzbul, bunların subjektif sorular olduğunu kaydetti.

6 yıllık sicillerin önceden doldurulduğuna dair şüpheleri olduğunu da anlatan İzbul, sınav yöntemindeki sorunların sınavların adil olmadığı yönünde şüphelere ve polis memurlarının motivasyonunun düşmesine neden olduğunu anlattı.

 

Meclis neleri kabul etti?

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Tasarısı oybirliğiyle kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu’nda Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Değişiklik Yasa Tasarısı onaylandı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti seçimlerinin 29 Haziran 2014’te yapılmasını öngören karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

 

Eroğlu Meclis’i bilgilendirecek

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, sonraki toplantısını 3 Nisan Perşembe günü yapacak.

Meclis, yarın da olağanüstü toplantı yapacak. Bu toplantıda Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Kıbrıs sorunu konusundaki son gelişmeler hakkında Meclis’e bilgi verecek.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.