Türk Cemaat Meclisi üyesi iken şehit düşen Cengiz Ratip, 50’nci ölüm yıldönümünde düzenlenen törenle anıldı.
Cumhuriyet Meclisi’nde “Şehit Cengiz Ratip Kütüphanesi”nde dün düzenlenen anma töreni, Meclis Başkanlığı Özel Kalem Müdürü Ahmet Muratoğlu’nun Cengiz Ratip’in özgeçmişini okunmasıyla başladı. Tören konuşmalarla devam etti.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ile Cengiz Ratip’in oğlu Birtan Gökeri törende birer konuşma yaptı.
Törene, Sibel Siber’in yanı sıra, milletvekilleri, Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği ile Cengiz Ratip’in eşi Hayriye Ratip Gökeri’yle çocukları katıldı.
Cengiz Ratip’in oğlu Birtan Gökeri’nin “babamın bir mezarı yok, babamın bir mezarına gidemedim” sözlerinden alıntı yaparak konuşmasına başlayan Meclis Başkanı Sibel Siber, “Kayıp olmak, küçücük bir çocuk babasının aniden yok olduğunu görmek, babasının öldüğü söylenen bir çocuk ve babasının mezarına gidememek, üzerinden 50 yıl geçmesidir” dedi.
Durumun, o acı yılları özetlediğini ifade eden Siber, Cengiz Ratip’in eşi Hayriye Ratip Gökeri’nin önünde bir kez daha saygıyla eğilerek, “Dört çocuk en büyüğü 7 yaşında, en küçüğü karnında. Ve bir gün hak etmeyen bir insan, herkesin çok iyi dediği, Türk’ün Rum’un övgüyle söz ettiği bir insan yok oluyor. Bir daha hiçbir haber yok. Kayıp bu demek” ifadelerini kullandı.
Masum insanların öldürülmesine karşıyım
Cengiz Ratip’in uzlaşıcı kişiliğine işaret eden Siber, O’nun, etnik kökene bakmadan Türk veya Rum masum insanların öldürülmesine karşı durduğunu hatırlattı. Sibel Siber, Ratip’in birçok konuda iki tarafı uzlaştıran, sevgi dolu bir insan olduğunu söyledi.
Cengiz Ratip’in ülkesinde barış ve huzur olmasını istediğini; hak etmediği bir şekilde pusu kurularak yok edildiğini; geride 4 çocuk, bir anne ve acı dolu yıllar bıraktığını vurgulayan Siber, O’nun hala mezarı olmadığına işaret etti.
Suikast sonucu öldürüldü
Cengiz Ratip’in oğlu Birtan Gökeri ise törende yaptığı konuşmada, Türk Cemaat Meclisi Üyesi Babasının Kıbrıs Türk Toplumu’nu temsilen Baf bölgesinden milletvekili olarak seçildiğini, yaklaşık 50 yıl önce düzenlenen suikast sonucu öldürüldüğünü ifade etti.
Gökeri, babası ve silah arkadaşı Turgut Sıtkı’nın, Kıbrıs’ın Poli kasabasında mağdur olan, evleri yanmış, tutuklanan Kıbrıslı Türkleri kurtarmaya gittiklerini ve bir daha ondan haber alamadıklarını anlattı.
Cengiz Ratip kimdir...
Katledilen ve hala bir mezarı bulunmayan Cengiz Ratip, 1931 Baf kazasına bağlı Karaağaç köyünde doğdu. Lefkoşa İslam Lisesi Mezunu olup, Limni Maden Şirketi’nde ambar emini olarak çalıştı.
10 Eylül 1961 tarihinde Türk Cemaat Meclisinde milletvekili olarak göreve başladı. 14 Şubat 1964’te kendisine kurulan bir pusu sonucunda Poli’de şehit edildi. Nereye gömüldüğü hala bulunamadı.
Türk Cemaat Meclisi’nin tek şehit Üyesi Cengiz Ratip’in adı 14 Şubat 2009 tarihinde Cumhuriyet Meclisi Kütüphanesine verildi. Ratip, evli ve 4 çocuk babasıydı