Çin'in doğusundaki Şanghay kentinde "yoğun" hava kirliliği yaşanıyor.
Ülkenin ekonomi ve finans merkezi Şanghay'da, havadaki zararlı partikül oranını ölçen PM 2,5 değeri 311'e ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü'nün "sağlıklı" kabul ettiği eşik değerinin 12 katına çıkan hava kirliliği nedeniyle halk maskeyle sokağa çıkıyor.
Şanghay'da hava kirliliği "yoğun" seviye olarak kabul edilen 300'ün üzerine çıktığında kamu araçlarının yarısı trafiğe çıkarılmıyor, bazı okullarda ise öğrenime ara veriliyor.
Başta başkent Pekin olmak üzere ülkedeki birçok şehirde hava kirliliği sık sık tehlikeli seviyelere ulaşıyor. Yerel makamlar, bu tür durumlarda halka, yüksek efor gerektiren sporlar yapılmaması ve kapalı alanlarda pencerelerin çok fazla açılmaması yönünde tavsiyede bulunuyor.
Çin'de hava kirliliği şiddetini belirten alarm sisteminde mavi, sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere dört aşama uygulanıyor.
Ulusal Bilimler Akademisinin Çinli ve yabancı bilim adamları ile yaptığı araştırmaya göre, özellikle kuzey bölgelerde kömür yakmaya bağlı hava kirliliği nedeniyle ömrün ortalama 5,5 yıl kısaldığı belirtilmişti.
Güneşin doğuşunu dev ekranlardan izliyorlar
Pekin'de kirli havanın yol açtığı yoğun sis tabakası nedeniyle görüş mesafesi zaman zaman oldukça düşüyor. Pekin'deki ünlü Tienanmen Meydanı'nda da halk, güneşin doğuş görüntüsünü ancak kurulan dev elektronik ekranlardan izleyebiliyor.
Dünyada havası en kirli 20 şehirden 16'sı, dünyanın fabrikası olarak bilinen ve Grandbetting sanayi üretimi ile dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline gelen Çin'de bulunuyor. Resmi verilere göre, Çin'de 20 milyonu aşkın astım hastası yaşıyor ve dünyada astımdan ölenlerin sayısında yine bu ülke başı çekiyor.
Ülkede giderek ciddileşen hava kirliliği nedeniyle görüş mesafesinin azalması üzerine 10 havalimanı için pilotlara "kör iniş" eğitimi zorunlu hale getirilmiş ve uygulama, 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girmişti.