Aytuğ TÜRKKAN
Diyalog TV’de yayınlanan Halk Meclisi programlarında ortaya çıkan sorunlar Cumhuriyet Meclisi’nde de yer buluyor. Alaniçi köyü sakinlerinin asbestli su borularıyla ilgili isyanı genel kurulun gündemine geldi. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Hüseyin Angolemli katıldığı Halk Meclisi programını kürsüden anlatarak hükümete bu konuya ilişkin sorular yöneltti.
Angolemli şu şekilde konuştu: “İnsan sağlığı önemli, devlet de insan sağlığını korumak için gerekenleri yapmalıdır. Bugün dünyada asbest konusu ortadan kalkmıştır. Ama ülkemizde hala var. Alaniçi köyünde 1954’lerden kalma asbest su boruları var ve bu borular Türkiye’den su geldiği için her gün patlıyor. İnsanlar bu suyu içiyor, hayvanlar içiyor, bu su kullanılıyor. İnsanlar kanser vakalarının arttığını söylüyor. Ben hükümete çağrıda bulunuyorum, bu insanların haykırışına karşı ne yapıyorsunuz?”
“Hükümet 800 bin TL bulmalıdır”
Hüseyin Angolemli köyün bağlı olduğu Yeni Boğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir’in de açıklama yaptığını anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu asbestli boruların değişmesi için 800 bin TL gerekiyormuş. 8 milyon da olsa devlet bu borularını değiştirmelidir, halkın sağlığı korunmalıdır. Mormenekşe Yeni Boğaziçi arasındaki içme suları da ayni şekildedir. Her nerede asbest varsa daha ne kadar bu iş sürecek? Bu devlet kaynak yaratıp bu sorunu temizlemelidir. Alaniçi köy halkı hala bu borulardan gelen suyu kullanıyor. Halk isyandadır.” Genel Kurul’da hükümeti temsilen bakanların hazırda bulunmamasını eleştiren Hüseyin Angolemli, “Köylü yanıt bekliyor, devlet bu konuya el atacak mı? Yetkililer nerede, bakanlar nerede?” diyerek tepkisini dile getirdi.
Çavuşoğlu: Borular Türkiye tarafından değiştirilecek
Angolemli’nin eleştirilerini yanıtlayan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Türkiye’den KKTC’ye gelen su konusundaki protokole işaret ederek, boruların bu kapsamda Türkiye tarafından değiştirileceğini söyledi. Türkiye’den DSİ kadrosunun geçtiğimiz günlerde ülkeye geldiğini ve çalışmaları hızlandırdığını kaydeden Tarım Bakanı, öncelik sırasının bahsedilen bölgede olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, ilk defa Su Dairesi’nin bütçesine 200 bin TL koyabildiklerini söyleyerek, 200 km’lik boruyu değiştirebilecek durumda olmadıklarını belirtti.
Tarım Bakanı, “Su hatları maalesef Türkiye projelerinden yapılıyor. Maalesef diyorum çünkü kendimizi borumuzu değiştirecek durumda tutmadık” şeklinde konuştu. Çavuşoğlu, Erenköy ve Karpaz bölgesindeki su sorunuyla ilgili soruyu da yanıtlayarak, buradaki sorunun su pompasından kaynaklandığını anlattı.