Türkiye’nin; Güney Kıbrıs’ın tek taraflı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde sismik araştırma yapacağını duyurması Rum hükümetinden tepki gördü.
Politis gazetesi “Sondajlara Engel Koyuyorlar – Hükümet Müzakereleri Kesme Uyarısında Bulundu ” başlıklıklı haberinde, Türkiye’nin geçtiğimiz Cuma günü yayınladığı bir “Navtex’le” (seyir duyurusu) Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’i içerisinde yer alan 2, 3 ve 9 numaralı parsellerin bir bölümünü kapattığını iddia etti.
Gazete, Türkiye’nin yayımladığı Navetx’de, ilk kez Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde yer alan ve yabancı şirketler tarafından sondaj çalışmaları gerçekleştirilen bir bölgeyi bağladığını, söz konusu Navtex’le Türkiye’nin, Larnaka ve Limasol açıklarında bulunan 2,3 ve 9 numaralı parsellerin içinde yer alan bir bölgede 20 Ekim-30 Aralık 2014 tarihleri arasında sismik araştırmalar gerçekleştireceğini duyurduğunu belirtti.
Haberde, Türkiye’nin bu tarihler arasında bağladığı alanlardan gemi geçişlerini yasaklamış olduğu da iddia edilirken söz konusu parsellerde sondaj gerçekleştirme haklarına sahip olan ENI-KOGAS şirketinin hali hazırda 9’uncu parselde sondaja başladığı hatırlatıldı.
Gazete, Türkiye’nin daha önce de Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’i içerisinde yer alan bölgeleri Navtex’le bağladığını ancak bunların doğal gaz çalışmalarını engelleyecek şekilde olmadığını, ancak bu sefer durumun, 9’ncu parselde sondaj çalışması yapılıyor olması sebebiyle farklı olduğunu ve Türkiye’nin bu planlarını uygulamaya koyması durumunda, olayın uluslararası boyut kazanacağını iddia etti.
Müzakerelerin seyriyle uyumlu değil
Gazete, Türkiye’nin söz konusu duyurusunun ardından Rum Dışişleri ve Enerji Bakanları Yoannis Kasulidis ile Yorgos Lakkotripis’in, yetkili birimlerle Cumartesi günü toplantı gerçekleştirdiklerini ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de bilgilendirildiğini belirtti.
Haberde, Anastasiadis’in konunun uygulama ve bilgilendirme düzeyinde ele alınması talimatını verdiği belirtilirken, Anastasiadis’in, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki çalışmaları engelleme girişimi durumunda müzakerelerden çekileceği açıklaması hatırlatıldı.
Rum hükümet sözcüsü Nikos Hristodulidis ise açıklamasında, “Konunun, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ve Kıbrıs Cumhuriyeti’yle imzaladığı anlaşmanın ardından bölgede araştırmalar gerçekleştiren ENI-KOGAS şirketinin de haklarının çiğnenmesi sebebiyle büyük önem taşıdığını” iddia etti. Habere göre Hristodulidis, girişim başlattıklarını ve bu girişimleri sürdürmeye de devam edeceklerini belirterek Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarından bahseden herkesten bu tür olayların sona ermesi yönünde harekete geçmelerini beklediklerini ifade etti.
Hristodulidis: “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesinde faaliyet gösteren şirketin herhangi bir şekilde rahatsız edilmesi müzakerelerin normal şekilde gerçekleştirilmesiyle hiç uyumlu değildir” şeklinde konuştu.
Habere göre, bu açıklamasıyla müzakerelerin sona ermesini mi kastettiğinin sorulması üzerine ise “Müzakerelerin normal gidişatıyla uyumlu olmadığı nettir” ifadesini kullandı. Hristodulidis, Türkiye’nin yayınladığı Navtex’in “büyük olasılıkla Türkiye’nin bölgedeki sorunlara başa çıkabilmekteki acizliğinin ve bu tür eylemlerle kriz ve sorun yaratma arzusunun bir kanıtı olduğunu” da iddia etti.