Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye’ye giden Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Ankara’da yoğun bir gün yaşadı. Özkan Yorgancıoğlu, Ankara temasları çerçevesinde Anıtkabir’i ziyaret ederek Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine çelenk koydu. Atatürk huzurunda saygı duruşunda bulunan Yorgancıoğlu, Anıtkabir Şeref Defteri’ni de imzaladı.
Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık Konutu’nda saat 14.00’te başlayan görüşmesinde Yorgancıoğlu’na, Dışişleri Bakanı Özdil Nami eşlik etti. Görüşmede, Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da hazır bulundu. Ankara’da Başbakanlık Resmi Konutu’nda yer alan görüşme, yaklaşık 1 buçuk saat sürdü. Görüşmede, KKTC’deki iç politikadan ziyade Kıbrıs sorununda izlenecek yolun konuşulduğu öğrenildi.
Çiçek: Hükümet yeni sorunlar eski
Özkan Yorgancıoğlu, Ankara temasları çerçevesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek ile görüştü.
TBMM toplantı salonunda yer alan kabulde konuşan Cemil Çiçek, Kıbrıs ile ilgili görüşlerinin belli olduğunu belirterek, KKTC'de hükümetin yeni ancak sorunların eskiden beri devam ettiğini kaydetti. "İnşallah sizin döneminizde sorunlar çözülmüş olur" diyen Çiçek, bunların başında müzakereler konusunun geldiğini belirterek, BM'nin önündeki en uzun ihtilaf konularından birinin olduğunu ve bugüne kadar çözülemediğini vurguladı. Bunun ortaya çıkardığı belirsizlikler bulunduğuna işaret eden Çiçek, "Hem siz hem biz, bu sorun bir an önce çözülsün diye uğraşıyoruz, gayret ediyoruz ama Rumların ve onlara destek verenlerin olumsuz tavır ve tutumları nedeniyle bugüne kadar çözülemedi" dedi.
“Rum ayağını kaldırıyor aynı yere basıyor”
Her seçimin Güney Rum Kesimi'nde yeni gelen liderin bu sorunu çözeceği şeklinde iyimser hava estirdiğini ifade eden Çiçek, şöyle konuştu:
"Benim kanaatime göre, Rumlar ayağını kaldırıyor, aynı yere basıyor. Hiç adım atmıyor. Kıbrıs konusunda bu benim şahsi kanaatimdir. 2014 yılı bu manada ümit olur mu, henüz doğru dürüst müzakereler bile başladığı söylenemez. Görüşmeler var ama... Bu eski bir sorun, çözülmesini arzu ederiz. Nasıl çözüleceğine ilişkin baştan beri görüşlerimiz belli. Bir defa orada bir Türk varlığı, Türk toplumu var. Bunu yok farzederek veya azınlık kabul ederek bir çözüm asla doğru da mümkün de değildir, geçmişte yaşanan tecrübelerden sonra. KKTC diye bir devlet var, artık 30 yaşında delikanlı devlet. Dolayısıyla onu da herkesin kabul etmesi lazım. Ne çözüm olacaksa adaletli olacak, kalıcı olacak ve eşitlik temelinde olacak diye hepimiz ifade ediyoruz. Ümit ederiz bu temelde bir anlaşma söz konusu olsun. Türk toplumunun orada daha güçlü, mutlu, müreffeh olabilmesi noktasında sizlere bizlere düşen çaba ve gayretler var. Bunlar, muhtelif platform ve heyetlerle sizlerle de konuşuldu. Türkiye olarak biz kararlaştırdığımız çerçevede sizlere her zaman destek vermeye, orada Türk toplumunun refahını artırmaya yönelik projeleri desteklemeye, milli dava olduğu için öbür konularda her türlü destek vermeye devlet, hükümetler ve TBMM olarak her zaman sizlerin yanınızdayız."
2014 yılının bazı projelerin hayata geçmesi bakımından önemli olduğunu kaydeden Çiçek, Türkiye'den gidecek barış suyunun bu yıl hayata geçeceğini kaydetti.
"Kıbrıs benim seçim bölgem gibi oldu"
Çiçek, Taşınmaz Mal Komisyonu kurulmasının 50 yıllık Kıbrıs meselesinde önemli kazanımlarından biri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin örnek bir kısım davalardan dolayı ne kadar zarara girdiğini herkes biliyor. Bir çözüm yolu olsun diye böyle bir komisyon kuruldu. Bu bizi bazı noktalarda da rahatlattı, bunu kabul etmek lazım. Başlangıçta bu komisyonun finansmanı Türkiye'den giden paradan veriliyordu ama bu sorunu çözmeye yetmez. Bununla ilgili finansman mekanizmasının kurulması gerekiyordu ama aradan geçen sürede epey konuşuldu, bir çözüme henüz kavuşmadı. Bu müesseseyi aşındırırsak bedelini biz ağır öderiz. Onun için mutlaka hükümetler olarak konuya çözüm getirilmesi gerekiyor. Hadi öbür taraftaki müzakereler uzuyor, karşı taraftan dolayı ama böyle bir mekanizmayı bu kadar zamanda bulamadık. Şahsi takası da belki içine alacak şekilde bir düzenleme kısa sürede yapılırsa... Çünkü yeteri kadar çalışıldı, modeller üzerinde epey kafa yoruldu. Birine karar verip bu süreci aşındırmadan Kıbrıs Türkü'nün lehine toprak kazanımlarımızı da artıracak tarzda bir çözüme kavuşturulması uygun olur."
Çiçek, 2014 yılının kalıcı barış ve önemli projelerin hayata geçirilmesi noktasında iyi bir yıl olmasını diledi. Çiçek'in "Kıbrıs bir manada benim seçim bölgem gibi oldu" demesi, görüşmede gülüşmelere yol açtı.
Yorgancıoğlu: Kıbrıs sorunu artık çözülmeli
Yorgancıoğlu da yaptığı konuşmada, uzun yıllar devam eden sorunun çözülmesi gereğine işaret ederek, Türkiye ile iyi iletişim içinde, Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını koruyarak eşitlik temelinde bir çözüm için uğraştıklarını söyledi.
Yorgancıoğlu, "Kolay değil. Kolay olmadığı için 50 yılı aşkın süredir devam ediyor. Hem Türkiyemizin hem Kıbrıs Türklerinin önünü açma adına da aranması gereken bir sonuçtur. Yaptığımız görüşmeler iyi bir yolda olduğumuzu bize gösteriyor. Bu nedenle geçmişten farklı olarak Rum tarafının biraz zorda olduğunu gözlüyoruz. Hep reddetmiş olmasının bedelini yavaş yavaş dünyada ödüyor gibi algılıyoruz. Bu nedenle umarım son noktaya yanaşırız. Biz pozitif tavrımızı Türkiye ile birlikte sürdüreceğiz. Sorun çözülünceye kadar da Kıbrıs Türk halkının iç sorunlarını çözme adına da uğraşıyoruz. Bu anlamda Türkiye'nin bize yaptığı katkılara teşekkür etmek istiyorum. Azımsanmayacak katkılar yapıyor. Bu konuda Hükümetimiz de reform hükümeti olarak ülkemizdeki yaşam biçimini, insanlarımızın lehine dönüştürme, yaşam kalitesini artırma adına çaba sürdürüyor. 2014 yılı daha iyi bir yıl olacak hepimiz için" dedi.