Suna ERDEN
Lefkoşa’da 22 Ocak 2016 tarihinde Afrika Gazetesi’ni protesto etmek amacı ile yapılan eylem sırasında Kayıboyu Bayrağı ile Cumhuriyet Meclisi’nin çatısına çıkan sanıklar Ahmet Türkmen ve Ümit Taş hakkındaki dava dün karara bağlandı. Sanıklar, Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde, “Cumhuriyet Meclisi’nin çatısına çıkıp, çatı üzerindeki kiremitleri kırarak, 858 TL hasar vererek kasti hasar” ve “Dönemin geçici Meclis Başkanı Hüseyin Angolemli’nin izni olmaksızın çıkıp mülke tecavüz” ve “Sulh ve Sükûnu Bozma” suçlarından yargılandı. Lefkoşa Kaza Mahkemesi Yargıcı Cenkay İnan huzurundaki davada sanıkları Avukat Enver Öztürk temsil etti.
Suçlamaları kabul ettiler
Karar duruşmasında sanıklar öncelikle itham edildi. Sanıkların davalarını kabul etmelerinin ardından Savcı Behrat Mavioğlu, davanın olgu ve emarelerini mahkemeye aktardı.
İddia makamı, sanıkların 22 Ocak 2018 tarihinde Cumhuriyet Meclisi’nin çatısına çıkıp, çatı üzerindeki kiremitleri kırarak, 858 TL hasar vererek kasti hasar suçu işlediklerini söyledi. Savcı, ayrıca sanıkların dönemin geçici Meclis Başkanı Hüseyin Angolemli’nin izni olmaksızın çatıya çıkarak mülke tecavüz suçunu da işlediklerini belirtti. Sanıkların bu davranışları ile toplum huzurunu bozduklarını, yaşanan olayın halk nezdinde büyük bir tepki ile karşılandığını vurguladı.
“Daha önce dava gelse kabul edilecekti”
Savcının olgu ve emareleri aktarmasının ardından savunma söz aldı.
Sanıkların Avukatı Enver Öztürk, Afrika Gazetesi’nin önünde gerçekleşen eylemde müvekkillerinin amacının gazeteyi protesto etmek olduğunu, egemenliği temsil eden Meclis’e saygısızlık yapma gibi bir niyetlerinin olmadığını ifade etti.
Öztürk, eylemden dolayı müvekilleri ile birlikte 6 kişinin Ocak ayı 2018 tarihinde yargılandığını, hapis cezası aldıklarını belirterek, hapis yatan sanıkların ıslah olduğunu ifade etti. Öztürk, müvekkillerinin hapis cezası almaları halinde alacakları bu cezanın mahvedici olacağını vurguladı. Öztürk, Meclis ile ilgili davanın diğer yargı sürecinde müvekilleri aleyhine getirilmediğini ifade ederek, “Ocak ayındaki yargılama sürecinde Meclis ile ilgili dava getirilmiş olsaydı, müvekillerim kabul edecekti” dedi. Öztürk, müvekkillerinin Meclis’te oluşan hasarı da ödediklerini ekledi.
Para cezası kararı
Yargıç Cenkay İnan, egemenliğin simgesi olan Cumhuriyet Meclisi binasına kimsenin bu şekilde girme hakkı olmadığını vurgulayarak, sanıkların Ocak ayında yargılanıp, hapis cezası aldıklarına ve Meclis ile ilgili davalarını ‘dikkate aldıramadıklarına’ değindi. İnan, bu durumun adil yargılanma prensibine aykırı olduğuna bulgu yaptı.
Yargıç Cenkay İnan, tüm olguları değerlendirdiğini, sanıkları mahkûm oldukları davalardan 4 bin TL para cezası ödemeye ve 5 yıl süreyle sulh ve sükûnu koruyacaklarına dair 50 bin TL’lik şahsi kefalet senedi imzalamaya mahkûm ettiğini açıkladı.