Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 2013’ün Kıbrıs Türkleri açısından iyi bir yıl olmadığını, halkın hükümetten beklentilerinin gerçekleşmediğini ve 2014’e ‘hayal kırıklığı’ içinde girildiğini söyledi.
Diyalog Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar ile kahvaltılı görüşmesinde 2013’ü değerlendiren ve 2014’e ilişkin beklentilerini dile getiren Eroğlu “İnşallah gelecek yıl, bu yılı da aramayız”dedi. Eroğlu, 2014’te ilk hedefinin Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili referandum olduğunu ve bunun Mart, ya da Nisan ayında gerçekleşmesi gerektiğini belirtirken “eğer bu gerçekleşmez ise o zaman yeni bir değerlendirme yapmak ve bazı kararlar almak zorundayız. Sonra da gidip Türkiye’den destek isteyeceğiz” dedi.
Hükümet mutlu edemedi
Mevcut koalisyon hükümetinin başarılı olabilmesi için, büyük ortağın, küçük ortağı dikkate alması gerektiğini anlatan Eroğlu, UBP iktidarı döneminde işe alınanlarla ilgili kriz konusunda şunları söyledi:
“İşe alınanların bir suçu yok. Suçlu arıyorsak; işe alanlar üzerinde durmalıyız. Bu çocuklar işlerinin devamlı olacağı düşüncesiyle borçlanıp, hayatlarına yön verdiler. Fakat işten durdurulacakları açıklandığı günden itibaren psikolojik sorun yaşamaya başladılar. Burada hükümet edenler oturup ortak bir karar vermelidirler. Ama CTP’nin tek başına karar aldığını duyuyorum. Halbuki bu karar hükümet ortağı ile alınmalıydı. Bu konuda büyük ortağa büyük görev düşer. Hükümetin ömrünü uzatacak olan odur. Küçüğü dikkate aldığı sürece koalisyon yürür.”
İrsen Bey’i dürttüler
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, UBP ile ilişkiler konusunda şunları söyledi:
“Benim UBP ile bir kavgam olmadı.İrsen Bey ile de olmadı. O bazı çevrelerin dürtüsüyle benimle ilişkisini kesti. İrsen bey bir yerlerden işaret alarak Cumhurbaşkanlığı ile savaş başlatmıştır. Ben de görüşlerimi söylemek durumundaydım ve söyledim.”
Eroğlu “ama İrsen bey seçimi kaybetti’ sözü üzerine “seçime giren kaybedeceğini de bilmeli. İrsen Bey de bunu biliyordu. Geçmişte kazanmış ve kaybetmiş biridir” dedi.
Anayasa’nın değişmesi gerekiyor
Nakitbahis New Roman"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman""> 2014’te yapılması gerekenleri sıralarken, Anayasa değişikliği üzerinde duran Eroğlu, bu konunun geçmişte tartışıldığını, fakat bir uzlaşıya varılamadığını anlattı.
Eroğlu; özellikle kamuda verimliliği artırmak ve demokrasiyi sağlam temeller üzerine oturtmak için Anayasa’da ve Meclis İç Tüzüğü’nde bazı değişikliklerin şart olduğunu söyledi.
Dervlet dairelerinin daha verimli hale gelebilmesi için tüm partilerin sorumluluk alması gerektiğini anlatan Eroğlu, “izinlerin kısaltılması da söz konusu olabilir” dedi.
Ekonomide acil önlemler şart
Hükümetin ekonomik konularda acil önlem alması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, bu konuda oy kaybedileceği düşüncesiyle hareket edilmemesini önerdi. Eroğlu “geçmişte de söyledim, şimdi de söylüyorum; ekonomide acilen alınması gereken önlemler vardır ve tüm partilere bu konuda sorumluluk düşmektedir. Özellikle de hükümet edenler gelecek seçimleri düşünmeden hareket etmelidirler. Kendilerine oy kaybettireceğini düşündükleri önlemleri de alabilmelidirler” şeklinde konuştu.
Elektrik Türkiye’den gelmeli
Kuzey Kıbrıs’ın en önemli sorunlarından birinin elektrik olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, akaryakıta bağlı bir üretim olduğu için, fiyatların dövize endekslendiğini anımsattı. Eroğlu şöyle dedi:
“Elektrik Kurumu’nun kullandığı santraller mazot ile üretim yapıyor. Döviz yükseldikçe, mazot fiyatları da artıyor. Böylece bu artışlar elektrik fiyatlarına yansıtılıyor. Bundan kurtulmak için başka çarelerin üretilmesi gerekir.”
Geçmiş yıllarda ‘rüzgar’ ve ‘güneş’ enerjisiyle ilgili bazı projelerin tartışıldığını, ancak ülke koşullarına göre; rüzgardan elde edilecek enerjinin yeterli olamayacağının anlaşıldığını söyleyen Eroğlu “bu durumda en cazip olan Türkiye’den su ile birlikte elektrik getirmektir” diyerek şunları kaydetti:
“Elektriğin Türkiye’den gelebilmesi için burada alınması gereken önlemler vardır. Bizim üzerimize düşenleri yapmalıyız. Bugüne kadar yapılmış değildir. Hükümet bu konuda acil önlemler almalı ve gerekeni yapmalıdır. En uygun ve en ucuz yöntem elektriğin Türkiye’den gelmesidir.”
Ombudsman önerisi Ocak’ta
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Diyalog’un kısa bir süre önce manşetine taşıdığı ‘Ombudsman’ (Yüksek denetleyici’ konusundaki düşüncelerini de açıkladı. Henüz bir isim belirlemediğini, ancak Ocak ayında gerekli atamanın yapılacağını söyleyen Eroğlu, bunun Meclis tarafından onaylanması gerektiğini anımsattı.
Eroğlu “Ombudsman yoktur ama bu görevi, vekaleten birisi yürütüyor”dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçimi 2015’te
Eroğlu “2015’te yeniden aday olacak mısınız?” sorusunu yanıtlarken “henüz 2015’i düşünmüyorum” diyerek şunları kaydetti:
“2014’te önceliğim müzakerelerin yeniden başlaması ve halkımızın beklentileri doğrultusunda bir uzlaşıya varabilmektir. İnşallah bunu başarırız.. Önümüzdeki günlerde yoğun temaslar devam edecektir. Rum tarafı bizimle masaya oturursa çözümü gerçekleştirmek için elimizden geleni yaparız.”
Bazı kesimlerin ekonomik sorunların çözümünü Kıbrıs sorununa bağlamasını eleştiren Eroğlu “bunu doğru bulmuyorum. Güney Kıbrıs, Yunanistan, İspanya ve daha birçok ülke AB üyesi olduğu halde ekonomik kriz yaşıyor. Çözüm olursa, ekonomik sorunların ortadan kalkacağını söylemek doğru değil”dedi.
Yarın: Çözüm olursa TC kökenlilerin durumu ne olacak?