Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, turist sayısında düşüş yaşandığını, en büyük nedenin ulaşım olduğunu ifade etti.
Üstel, “Uçak seferlerini artırmak ve vergilerde indirim için Türkiye ile önümüzdeki dönemde temasları artıracağız” dedi.
Bakan Üstel, 2017'den beri kısmen ödenen turizm teşviklerinin tümünü haziran ayında ödemek için çalışmaların başladığını açıkladı. Üstel, “Bu sezon elimizden kaçtı gibi görünüyor ama 2020 turizm yılı olacak” dedi.
Üstel, bayram sonrasında turizm sektöründeki temsilcilerle bir araya gelmeye başlayacaklarını da belirterek, “Sektörün girdi maliyetlerini düşürmek için bir dizi çalışma söz konusu olacak. Otellerde yerli ürün kullanımını artıracak teşvikler de gündemimizde. Yeni teşvik sistemini önümüzdeki günlerde tartışmaya başlayacağız” şeklinde konuştu.
Bakanlıktan verilen bilgiye göre, Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, BRT’ye konuştu.
Turizmde yeni bir perspektif ortaya koymak gerektiğini belirten Üstel, yeni dönemde “daha çok tanıtım, daha çok ulaşım” hedefinde olacaklarını ifade etti.
Hükümet programına "’2 milyon turist, 2 milyar dolar gelir’ hedefini koyduklarını hatırlatan Ünal Üstel, sektörün yaşadığı sıkıntıları iyi bildiklerini, çözmek için tüm güçleriyle çalışacaklarını belirtti.
Turizmin önünü açacağız
En büyük sorunun ulaşım olduğunu söyleyen Ünal Üstel şöyle devam etti:
"Sadece siyasetin değil, ülkenin turizme inanması lazım. Biz geçmişte turizmi ayağa kaldırmak için sektörle birlikte uğraş verdik. Bir teşvik programı hazırladık, bugüne kadar meyvelerini gördük. Gelinen noktada turist sayısında bir düşüş oluyor. En büyük nedeni ulaşım… Ulaşım yeterli değil, rekabet sınırlı, fiyatlar yüksek. Ulaşımdaki engelleri kaldırabilirsek turizmin önünü açacağız.”
Uçuş sayısını artırmak için, Başbakan, Başbakan Yardımcılığı, Ulaştırma ve kendi bakanlığının önümüzdeki dönemde Türkiye'deki temasları artıracaklarını belirten Üstel, "Anavatanımızdan, THY'nin daha çok charter servislerle adayı güçlendirmesini isteyeceğiz. Buraya gelişte, vergilerde indirim isteyeceğiz. Biz de vergilerde indirim uygularsak, ulaşımdaki büyük engeli ortadan kaldıracağız" diye konuştu.
Bir dizi çalışma söz konusu
Bir önceki bakan Fikri Ataoğlu'nun kişisel çabalarını takdir etse de hükümetin turizme ayırdığı bütçe ile bu sektöre ne kadar önem verdiklerinin görüldüğünü ifade eden Üstel, sektörün girdi maliyetlerini düşürmek için bir dizi çalışmanın söz konusu olacağını söyledi.
Üstel, sektörün yüksek elektrik ücretlerine karşı bazı tedbirler ve otellerde yerli ürün kullanımını artıracak teşviklerin gündemlerinde olduğunu dile getirdi.
Ara eleman eksiği konusunda da konuşan Üstel, Otelcilik, Turizm, Eğitim Merkezi'ni (OTEM) bir önceki bakanlığı döneminde yeniden açıldığını hatırlatarak, "OTEM'e ve ara eleman konusuna verdiğim önemi göstermek için ilk ziyaretimi OTEM'e yaptım. Gençlerimizi bu sektöre kazandırmalıyız. Eylülde öğrenci alımına başlayacağız. Otelcilerle de görüşerek, her isteyen, bölgeden köyden çocuklarımızı yetiştireceğiz" dedi.
Etkin tanıtım faaliyetine başlayacağız
Ünal Üstel, ambargolar altında olsa da cennetten bir parça olarak gördüklerin KKTC'nin doğal güzelliklerini, kültürel zenginliği tanıtmak için tanıtım, fuar gibi etkinlikleri artıracaklarını, sosyal medyada da daha etkin tanıtım faaliyetlerine başlayacaklarını açıkladı.
Bayramın hemen sonrası sektör temsilcileriyle bir araya gelmeye başlayacaklarını belirten Üstel, “Önümüzdeki günlerde yeni teşvik sistemini tartışmaya başlayacağız. Bunu yine kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
Bir soruya karşılık 2017'den beri geriye dönük turizm teşviklerinin bir kısmının ödenmediğini hatırlatan Üstel şunları da ekledi:
"Charter yapan turizmciler sıkıntı yaşadı. Öncelikli konularımızdan bir tanesi geriye dönük teşviklerin haziran ayı içinde süratli şekilde turizmcimize ödemek. Bu sezon elimizden kaçtı gibi görünüyor ama 2020 turizm yılı olacaktır. O nedenle geriye dönük ne varsa haziran ayı içinde ödemek istiyoruz. Tüm imkânları zorlayacağız ki 2020'de sektörün yüzünü güldürelim. Bunun ardından yol haritası için 4 yıllık bir program hazırlayacağız.”