Diyalog Gazetesi

Maraton tamamlandı

KIBRIS

2017 Mali Yılı Bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 2017 Mali Yılı Bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi. 
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2017 bütçesini 5 milyar 700 milyon TL olarak, 27 milletvekilinin kabul oyuyla onayladı. Oylamada 17 milletvekili ret oyu kullandı, 6 milletvekili oylamaya katılmadı. 
Başbakan Hüseyin Özgürgün oylama sonrası söz alarak, bütçeye katkı koyan herkese teşekkür ederek, UBP-DP hükümetinin ilk defa bütçesini Meclis’ten geçirdiğini kaydetti ve hükümetin performansının sonuçlarının önümüzdeki yıl görüleceğini söyledi. 
Özgürgün, önümüzdeki çalışma döneminin başarılı geçmesini de diledi. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bir sonraki toplantısını 27 Aralık Salı günü yapacak. 

Genel Kurul rötarlı toplandı
Meclis Genel Kurulu’nun dünkü toplantısı, yaklaşık 1 saat gecikmeyle saat 10.55’de başladı. Toplantı, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında açıldı.
Toplantının başında, 26 Aralık Pazartesi günkü Meclis Genel Kurulu birleşiminin ertelenip 27 Aralık Salı günkü birleşimle birlikte yapılmasına karar verildi. Ardından bütçe görüşmelerine geçildi.
Meclis Genel Kurulu’nda 7 Aralık’ta başlayan bütçe görüşmelerinin 10’uncu günü olan dün, ilk olarak, 1 milyar 233 milyon 656 bin 100 TL’lik Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı bütçesi ele alındı.
İlk sözü UBP Milletvekili Ersin Tatar aldı. Rum Maliye Bakanı’nın dün iki ekonominin yakınlaştığı yönündeki açıklamasını okuduğunu ifade eden Tatar, bunun güzel bir haber olduğunu söyledi. 
21 Aralık Kanlı Noel’in 53. yıldönümü olduğuna işaret eden Tatar, bütün şehitlere Allah’tan rahmet diledi.

Özgür: Üretim ve istihdam artmalı
CTP Milletvekili Birikim Özgür de, 21 Aralık Şehitler Haftası’nın önemine değinerek, barış içinde mücadelenin devam edeceğini söyledi. 
Kamu maliyesinin mevcut durumu ve sürdürülebilir bir yapıya ulaşabilmesinin önemine değinen Özgür, bunun için yapılabileceklerin konuşulması gerektiğini söyledi.
Ekonominin çarklarını döndürme konusunda tüm siyasi partilerin aynı fikirde olması gerektiğini belirten Özgür, üretimi arttırma, istihdam olanaklarının arttırılması gibi konulara önem verilmesi gerektiğini vurguladı. 
Özgür, unutulan kamu borçlarının bu hükümette yeniden gündeme geldiğini söyleyerek, Merkez Bankası aracılığıyla 3 kez borç alındığını belirtti.
“Halkın sizin müsrifliğinize tahammülü kalmadı” diyen Özgür, “Maliye’yi küçük bir parti algısına dönüştürdünüz” şeklinde konuştu.

Angolemli, dövizdeki artışa dikkat çekti
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli konuşmasında dövizdeki artışa da dikkat çekti.
Angolemli, “Sadece maaşlar Türk Lirası üzerinden, geriye kalan her şey döviz… Çalışanlar göz göre göre eziliyor. Bu büyük adaletsizliktir. Bunun faturasını sadece vatandaş değil, hükümete de ödeyecek. Önlem almak şart” dedi. 
Bugün 43’üncü yaşını kutlayan Türk Ajansı Kıbrıs’la (TAK) ilgili değerlendirmede bulunan Angolemli, “Burası çok önemli bir kurumdur, bizimdir, kamunundur. Bu kurum huzur içinde olmalıdır. Araç gereç ve personel sayısı yeterli olmalıdır. Huzuru yerinde olmayan muhabir doğru haber yapamaz. TAK’ta personel eksikliği var. Buna rağmen muhabirlerden bazılarını bakanlıklara aldılar, özel kalem müdürü yaptılar. Yerlerine personel de vermediler” dedi.

Uluçay: Müşavir yaratılmaya devam ediliyor
CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, bütçe görüşmelerinin son gününde kürsüye çıkarak değerlendirmede bulundu, yoğun bir çalışma sürecinden geçildiğini söyledi.

“Gelirlerimizi ve üretimi artırmak, giderlerimizi mümkün olduğunca azaltmak için tasarrufları göz önünde tutmamız gerek” diyen Uluçay, tasarruf için gerekli adımların atılmadığını, müşavir yaratılmaya devam edildiğini ileri sürdü.

Yorgancıoğlu: Maliye bilgileri duyurulmuyor
CTP Lefkoşa Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu da, ülkeyi yönetenlerin, yönettiği ülkeyi iyi bir şekilde yönetebilmesi için tüm veriler hakkında bilgi sahibi olması gerekliliğine vurgu yaptı. 
Yorgancıoğlu, 2 yıl öncesine kadar Maliye bilgilerinin güncel bir şekilde duyurulduğunu ancak son 4-5 aydır bunların güncel olmadığını ifade ederek, yönetenlerin şeffaf bir şekilde tüm bu Maliye verilerini kamuoyuna duyurması gerekliliğine değindi.

Soyer: Belediye sayısı azaltılmalı
CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, ülkede tüm sektörler için en önemli bakanlığın Maliye Bakanlığı olduğunu ve bakanlıkta kurumsal yapının güçlü olması gerektiğini ancak son hükümet döneminde bu kurumsallığa dairelerin farklı bakanlıklara verilmesiyle zarar verildiğini savundu. Soyer, hükümet kurulması aşamasında dairelerin hangi bakanlığa bağlanacağının bir karar altına bağlanması gerektiğini kaydetti. Bu dairelerin ayrılmasının Maliye’ye ve dolayısıyla ülkeye olumsuz yansıdığına inanç belirten Soyer, yerel gelirlerle yerel giderlerin bir birini karşılama oranının artmasının olumlu görüldüğünü ancak bu oranın sağlıklı bir gelir artışı olup olmadığının iyi saptanması gerektiğine değindi.
Soyer, belediyelerin azaltılmasının gerekli olduğunu, bunun hükümet protokolüne de yazıldığını, ancak şimdi yerel seçimler olduğu için bu konunun unutulduğunu ancak güçlü yerel yönetim için bunun gerekli olduğuna vurgu yaptı. 

Hamzaoğulları: Barış istenmiyor 
CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, ülkede “barış istenmediğini, iç huzurun düzeltilmediğini, 2012 ile bugün arasında maaşlarda neredeyse döviz bazında yüzde yüz kayıp yaşandığını” ifade ederek, ülkede ne yapıldığını veya ne yapılacağını sordu. 

Çakıcı: Kamu reformu ne oldu?
Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı da hükümetin göreve geldikten sonra birçok istihdam yaptığını, “T” izinleri verdiğini ve çevresine yönelik avantajlar sağladığını belirtti. 
Kamu Reformu’nu soran Çakıcı, sağlık, eğitim, tarım reformları, polisin sivile bağlanması ve Vatandaşlık Yasası gibi yasaların nerede olduğunu sordu. Çakıcı, ülkede halkın refahını düşünen projeler görmediğini belirterek, hükümeti eleştirdi.

Denktaş: 12 Ocak’ta tüm kapılar kapanabilir…
Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, öncelikle Meclise, bakanlık çalışanlarına, basına ve “vasat hükümet, azınlık hükümetinin milletvekillerinin katkılarına teşekkür etti.
Denktaş, hükümetin insan odaklı siyaset yürüttüğünü, tüm sektörü düşünerek hareket ettiğini ve mali disiplini daraltan değil, genişleten şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı. 
Maliye’nin 3 kez kısa vadede borçlandığını, uzun borçlanma yapmadıklarını; uzun vadeli borçların da geri ödemelerini yaptıklarını kaydeden Denktaş, 13. Maaşların ve maaşların zamanında ödendiğini, 28-29 Aralık’ta da maaşların ödeneceğini belirtti. 
Denktaş, vatandaşların Güneye gidip gezeceğini, ancak burada kazanılanın burada harcanması durumunda kaynakların genişleyeceğini herkesin aklında tutmasını istedi. 
Serdar Denktaş, eleştirilerde yer alan protokolde yer alan maddelerin uygulanmaması, personel istihdamı, ek mesailer ve diğer konulara değinerek, hükümet protokolünde yer alan maddelere uymak için gerekli hassasiyetlerin gösterileceğini kaydetti.
Derinya kapısı için de bütçede kaynak bulunduğunu, Aplıç için de ihaleye çıkıldığını anlatan Denktaş, 12 Ocak’ta tüm kapıların ya açılacağını ya da kapanacağını söyledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.