Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye ile ilgili İlerleme Raporu ön taslağında, Kıbrıs sorununa iki toplumlu ve iki kesimli federasyon temelinde, adil, bütünlüklü ve kalıcı bir çözüm bulunmasına “güçlü destek” belirtiliyor.
Raporda, Maraş kentinin Birleşmiş Mileletler’e devredilmesi istenirken, Gazimağusa limanının ‘AB gümrük denetiminde’ açılması öneriliyor. Halen KKTC’nin denetiminde bulunan limanın AB denetimine verilmesi halinde, buradan nasıl ticaret yapılabileceğine açıklık getirilmiyor. Raporda, Maraş’ın, Birleşmiş Milletler’e devredilmesi çağrısı yer alırken, bunaa akarşılık Ercan Havaalanı’na doğrudan uçuş konusuna yer verilmiyor.
Fileleftheros gazetesi, Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) yayımladığı taslak raporun, 5 Mayıs’ta AP Dışişleri Komitesi’nde görüşüleceğini ve 11 Mayıs’ta oylanacağını yazdı.
Habere göre ön taslak, 18-21 Mayıs tarihlerinde Strazburg’da düzenlenecek AP oturumunda veya 27-28 Mayıs tarihlerinde Brüksel’de düzenlenecek oturumda oylamaya sunulacak.
İlgili taraflara çağrı
Gazete, Türkiye İlerleme Raporu Raportörü Kati Piri’nin, gölge raportörlerle 3 görüşmesinin ardından, raporda 23 değişiklik yaptığını ve bunlardan ikisinin, Kıbrıs ile ilgili olduğunu yazdı.
Habere göre raporda, Türkiye’ye ve tüm ilgili taraflara, adanın yeniden birleşmesi için yürütülen müzakereleri aktif bir şekilde desteklemesi çağrısı yapıldı. Raporda ayrıca, Türkiye’nin adadaki askerini çekmesi, Maraş’ı BM’ye transfer etmesi ve Güney Kıbrıs ile olan ilişkilerini düzeltmesi gerektiği vurgulandı.
Gazete, raporda “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne, gelişmekte olan müzakere sürecinin başarıyla sonuçlanmasını gözetecek olumlu bir ortamı ileri götürmek adına, Mağusa Limanı’nı AB gümrük denetiminde açması ve Kıbrıslı Türklerin, AB ile ticaret yapmasına izin vermesi” çağrısında bulunulduğunu yazdı.
Raporda ayrıca, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” ile ilgili ikili anlaşma imzalama konusunda yasal hakkı bulunduğuna ve Türkiye’nin, bu konuda herhangi bir kışkırtıcı hareketten kaçınması gerektiğine işaret edildi.