Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, yollarda can pazarı tehlikelerinin yaşanması devam ederken trafikle ilgili gündemin, seyrüsefer paraları ve kiralık araç plaka renkleriyle doldurulmasının manidar olduğunu belirtti.
Devletin ve hükümetlerin asli görevinin insanlarının can ve mal güvenliğini korumak olduğunu, ancak yollarda can güvenliği olmadığı, oluşturulmadığı, oluşturmak için öncelik verilmediği gerçeğinin gözden kaçırılarak para ve şekilsel tartışmaların ön plana çıkarıldığını savunan Avcı, şöyle dedi:
“KKTC’de isteyenin, isteyene, istediği araç plakasını yaptırabileceği bir yasasız düzen vardır. İsteyen istediği sahte plakayı yaptırıp arabasıyla gezebilir, soygun yapabilir, terör estirebilir.
Dört yıl önce Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu tarafından hazırlanan sahteciliği ve keyfiliği önleyecek, plaka yapanların izinlendirileceği yasal düzenleme gündeme getirilmezken, kiralık araç plakalarının rengi ve rakam yeri değiştirilerek ne amaçlandığını, yol güvenliğine katkısını, değişikliği yapan Bakanlık veya Bakanlar Kurulu kamuoyunu bilgilendirmelidir.
Yollarda dolaşan araçların güvenliği tartışmalardan uzak tutularak, parayı kim, nasıl, ne kadar toplayacağının gündeme getirilmesi de manidardır.”
“Muayenelerin teknik güvenirliliği yok”
KKTC’de araç muayenelerinin teknik ve güvenilir olmadığını öne süren Avcı, sadece Lefkoşa Araç Muayene Merkezi’nde salon araç teknik muayene cihazları olduğunu ve diğer merkezlerde bulunmadığını kaydetti.
Kamyon, otobüs, tır, tanker muayene aletlerinin ise KKTC’de hiç olmadığını belirten Avcı, hükümetin, bu araçların yoldaki güvenliğini neden sağlamadığını, neden öncelik vermediğini kamuoyuna açıklaması veya sistemin tamam olduğunu savunma cesaretini göstermesi gerektiğini ifade etti.
“Ehliyet sınavları yazılı yapılmalı…”
Avcı konuyla ilgili yazılı açıklamasında şunları kaydetti:
Yabancı ülkelerden gelen –TC hariç- ehliyetlerin sahteliği araştırılmadan ücret karşılığı KKTC ehliyetine çevrilmektedir. KKTC ehliyetlerinin üzerinde seri numarası olmadığından kopyalanmasına, sahtelenmesine imkan tanınmaktadır. Avrupa’da herkes cebinde ancak bir ehliyet ile dolaşabilirken KKTC’de sınırlama yoktur. Denetlemesi de yoktur. Ehliyet sınavlarını yazılı yapmamakta direnen hükümetler, hala daha sözlü ve standart olmayan sınavlarla ehliyet vermektedirler.
Ehliyet sınavlarında kullanılması gereken yasal kitap güncellenmedi, yasal olmayan ve denetimsiz kitaplar kullanılmaktadır. Şoför okulları için müfredat hiç hazırlanmamıştır.
Kamyon, otobüs, tır, tanker sürenler 5 yılda bir sağlık kontrolünden geçmesi gerekirken, KKTC’de ilk sağlık muayeneleri 60 yaşında başlamaktadır.”