Diyalog Gazetesi

Mahsul tarlada kaldı

KIBRIS

Tüketicinin feryadına kulak veren hükümet, fiyatı 15 lirayı bulan domates için ithal izni verdi bu sefer üretici isyan etti

 Fahiş fiyata kalitesiz domates tüketmek zorunda kalan tüketicinin feryadına kulan veren Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, 10-14 Eylül tarihleri arasında domates için ithal izni verdi. Bu kez de üretici “Ürün tarlada kaldı” diyerek alınan kararı eleştirdi. 

Diyalog’a ulaşan Yeşilköy’lü domates üreticisi Lisani Ki, ithal izni sonrasında ürünlerinin tarlada kalmasından şikâyetçi oldu. 
Tüccarın domates ithal ettiği için yerli ürünü almadığını ve ürettikleri domatesi satamadıklarını anlatan Ki, mağdur olduklarını söyledi. 
Lisani Ki, girdi maliyetlerindeki yükselmeye de dikkat çekerek “Biz 4 TL’ye malımızı veriyoruz” dedi. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de konuya ilişkin Diyalog’un sorularını yanıtladı. Şahali, “Bir gün Mağusa pazarında 15 TL etiketli domates görünce bu kararı aldım” diyerek, tüketiciye kaliteli ürün sunulması için ithal izni verdiklerini söyledi.

Şahali: 510 ton domates ithali gerçekleşti
“Sıfır mağdur yaratarak yapılabilecek bir iş olsa onu yapardım” diyerek sözlerine başlayan Şahali, iki ay boyunca yerli üreticinin satış yapmasına olanak sağladıklarını ancak kalitesiz ürünlerin piyasada oldukça yüksek fiyata yükselmesi sonrasında tüketici düşünerek adım atmak zorunda kaldıklarını belirtti.
Şahali, “Biz beş gün için domatesteki kalitenin yükselmesi için ithal izni verdik. Ama bunu 10 gün önce duyurduk ki herkes tedbirini alsın. Türkiye’de de ürün fiyatı çok düşük değildi ama en azından tüketiciye kaliteli ürün sunulması için bu kararı aldık” dedi. Şahali, 510 ton domates ithali gerçekleştiğini açıkladı. 
“Domates soğuk hava deposunda en fazla 10-12 gün bekleyebilir… Yani önümüzdeki hafta sonu artık ithal ürünlerin pazarı bitmiş olur ve üreticinin malı pazara girmeye başlar” diyen Şahali, üreticiyi düşündükleri gibi tüketicileri de düşünmek zorunda olduklarının altını çizdi. 
“Bir gün Mağusa pazarında 15 TL etiketli domates görünce bu kararı aldım” diyen Bakan Şahali, “Keşke sıfır mağdur yaratarak yapılabilecek bir iş olsaydı, o zaman onu yapardım” diyerek aldığı kararı savundu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.