Moderatörlüğünü Anıl Kaya’nın yaptığı panelde konuşmacı olarak Mağusa İnisiyatifi Başkanı Dr. Okan Dağlı, AB Derneği Eski Başkanı Ali Erel, Araştırmacı Yazar İsmail Bozkurt ve DAÜ Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yücel Vural yer aldı.
Panelinin açılışında, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Başkanı Cafer Gürcafer konuşma yaptı.
Panelin ilk konuşmacısı Mağusa İnisiyatifi Başkanı Dr. Okan Dağlı, 5 yıldır konunun konuşulduğunu, 1974’te rekabet üstü değerlerini kaybeden Gazimağusa’nın Kıbrıs’ın 3. büyük kentiyken şimdi kuzeyin 3. büyük kenti olduğunu, 8 km’lik sahil şeridi ile turistik özelliği olan kentin bu özelliğini de kaybettiğini söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Yücel Vural da, “Maraş’ın neyi ifade ettiği” ve “Yeni süreçte Maraş’ın nasıl bir rol üstleneceği” konularında iki başlık olarak yaptığı konuşmasında, Maraş’ta savaşın bitmediği bir görüntü olduğunu, bir topluma ait olan bir yere rehine muamelesi yapıldığını, bunun yeni döneme uygun olmadığını söyledi.
AB Derneği Eski Başkanı Ali Erel ise, Maraş’ın esas sıkıntısını Mağusalıların çektiğini, konunun Kıbrıs sorunun çözümünü bloke eden bir konu olduğunu ve konuyla ilgili güvenlik konseyi kararı olduğunu, Maraş alındığı günden beri Türk ordusunun kontrolünde, KKTC cumhurbaşkanının bile giremediği bir bölge olduğunu savundu.
Araştırmacı Yazar İsmail Bozkurt da, çok yakın tarihe kadar Mağusa’nın Kıbrıs’ın başkenti olduğunu, BM kararlarında Maraş’ın açılması konusunun gündeme geldiğini ifade ederek; geçmişte Türk yönetiminin mal sahiplerine mallarına sahip çıkması için çağrı yaptığını, Akıncı’nın kazanmasının yeni bir devinim yarattığını ancak Maraş’ın açılması kararının hemen verilemeyeceğini söyledi.