Diyalog Gazetesi

Lüzinyan Prensi adamıza geliyor

KIBRIS

Kozalak (The Pine Cone) sunumu için 17 Mayıs tarihinde adamıza gelecek olan Prens Phillip Roux De Lusignan, 18 Mayıs akşamı 20:00’da Bedesten’de başlayacak olan “Halka Açık” ücretsiz sunuma katılacak. Prens… Lüzinyan Ailesi’nin şu anki varisi olmakla birlikte, ailenin en büyük kişisi konumunda.
Prensle birlikte, Kudüs Krallığı Şövalyelerinin 23. Büyük Üstadı Odon De Pins ve Rodos Şövalyeleri 29. Majestesi Richard De Pins’in torunu Sir François De Pins’de geliyor. De Pins Ailesi aynı zamanda Selimiye Camii (Ayasofya Katedrali) ‘deki şapeli yaptıran aile olarak biliniyor. Şuan da kilitli olan şapelde, katedralin zemininde daha önce bulunan şövalye mezarlarına ait lahit kapakları bulunmakta; 
Lüzinyan Prensi Aşure istedi;
Kıbrıs’ta Lüzinyan Krallığı’nın son bulmasıyla, aile İstanbul’a göçmüştü. 1970’lerin sonuna kadar Lüzinyan Ailesi’nin bütün üyeleri İstanbul’da büyüdüler. Prens komşularının annesine öğrettiği aşurenin tadını özlediğini ve tek ricası olduğunu belirtti. Merit Crystal Cove Hotel’de konaklayacak olan Prens’in özel isteklerini, otelin Ahçıbaşısı Erhan Üçüncüoğlu’nun deneyimli ekibi gerçekleştirecek.
Royal Holloway Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ahmet Hilmi’nin şapelde kilitli şövalye mezarlarıyla ilgili derinlikli bir çalışması bulunmakta. Kozalak sunumuna da ilham veren bu çalışmanın, artık kilitli olan lahit kapaklarının odadan çıkarılarak müzeye taşınması, sergilenmesi, turizme kazandırılmasını da amaçlamaktadır. 
Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı’nın da destekleriyle, fotoğraf sanatçısı Salih Sevindik tarafından ilk kez katedralin bütün rölyefleri yakından fotoğraflandırıldı.
Fotoğraflar kitap içerisinde kullanılacak;
19. Yüzyıl’da Kıbrıs’a gelmiş, dünyaca ünlü sanat tarihçisi ve arkeolog Camille Enlart uzun araştırmalarda bulunmuş, “Kıbrıs’ta Gotik Sanatı ve Rönesans” dönemi isimli 600 sayfalık bir kitap yazmıştı. Kitap şu an Türkçe diline zenginlik getirmesi, sanat, tarih, turizm ve mimari açıdan ilgilenenlerin okuması için Türkçeye çevrilmekte. Henüz 200. sayfasına kadar çevrilmiş olan kitabın içerisine, Salih Sevindik’in çektiği fotoğraflar da eklenerek, Şubat 2020’de okuyucusuyla buluşması amaçlanmaktadır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.