Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu “Ekonomideki son gelişmeler ve alınacak önlemler” gündemiyle dün saat 10.45’te olağanüstü toplandı.
Başbakan Tufan Erhürman, TL’nin değer kaybından kaynaklı ciddi bir ekonomik darboğazdan geçildiğine dikkat çekerek, hükümetin iki haftadır çeşitli çalışmalar yürüttüğünü, bu çalışma uyarınca alınacak önlemleri Meclis’le paylaşmak istediklerini söyledi.
Döviz kurlarında yaşanan artışa işaret eden Erhürman, hükümetin sıkıntı bu boyutlara varmadan, Türkiye’deki seçimler öncesi bir çalışma yaptığını hatırlatarak o dönemde beklenenin seçimlerin ardından ekonomik şartların iyileşmesi olduğunu kaydetti.
Ancak durumun böyle gerçekleşmediğine işaret eden Erhürman hükümetin iki haftalık çalışmasını ve alınacak önlemleri öncelikle Meclis’le paylaşmak istediğini söyledi.
Yaşanan sıkıntıların tüm ülkenin ve tüm Meclis’in sıkıntısı olduğuna işaret eden Erhürman, bu önerileri Meclis’le paylaşacaklarını, önerilerde öngörülemeyen sıkıntılar varsa milletvekillerinin bunları dile getirmesi ve başka önerileri varsa bunu da belirtmelerini istedi.
23 maddelik bir paket geliştirildiğini kaydeden Başbakan Erhürman bunları şöyle sıraladı:
1- Temizlik ve bazı gıda ürünlerinde, yapılacak indirimin tüketiciye yansıtılması kaydıyla, KDV’de indirime gidilmesi.
2- Restoran ve lokantalarda KDV indirimine gidilmesi.
3- Beyaz eşyada KDV indirimine gidilmesi.
4- Kredi kartı ve banka kartıyla ödemelerde vergi iadesinin geri getirilmesi. Bu iadenin form doldurularak değil elektronik şekilde gerçekleştirilmesi. Böylece vergide kayıt dışılığı ortadan kaldırmak amaçlanıyor.
5- Döviz cinsinden kiralarda stopajın yüzde 13’ten yüzde 1’e düşürülmesi karşılığında döviz kurunun sabitlenmesi.
6- Elektrikte tüketicinin bazı saatlerde daha ucuz elektrik kullanmasını sağlamak için çoklu tarifeye geçilmesi.
7- İthalatta antrepoya giriş tarihindeki döviz kuru baz alınarak gümrükleme yapılması.
8- Vatandaşlara mülk satışında altı ay süreyle 140 metrekare altında olan ilk konutta tapu devir harcını yüzde 1’e indirmek, bunun dışında kalanlar için yüzde 6’dan 4’e indirmek.
9- Akaryakıt zamları yapılmaması dolayısıyla FİF’te ortaya çıkan açığın giderilmesi için alkol ve sarma sigara tütününde FİF artırımına gidilmesi.
10- Belirli metrekarenin üzerindeki ve özellikle havuzlu konutlarda 6 aylık süre için bir defaya mahsus ek bir vergiye ilişkin düzenleme yapılacak.
11- Casinolar ve bet ofislerden 6 aylık süre için bir defaya mahsus ilave bir vergi alınacak.
12- Emekli maaşı alıp yeni iş yapanların gelirleri için yeni vergi dilimleri üzerinden vergi hesaplaması yapılacak.
13- Yabancılara mülk satışında arsa ve konut satışına ilişkin sınırlamalar korunacak. Yalnızca 6 aylık süreyle 1 apartman dairesi olan satın alma hakkı 3’e çıkarılacak. Yabancılara mülk satışında tapu devir harcı birinci daire için yüzde 3'ten 8'e, ikinci daire için yüzde 6'dan 9'a, üçüncü daire için de yüzde 6'dan 10'a çıkarılacak.
14- Küçük esnafın birikmiş re'sen vergi borcunu kapatması için götürü usulle hesaplama sağlanacak.
15- Bilançoların şirket değerlerini gerçek şekilde yansıtmasını sağlamak ve kayıt altında olmayan aktif değerlerin kayıt altına alınmasını sağlamak için bilanço barışıyla ilgili düzenleme yapılacak.
16- Yükseköğretim öğrencilerinden alınacak sağlıkla ilgili kesintiler sağlık fonuna yatırılacak. KKTC’de ikamet eden yabancı uyruklularda da Sağlık Fonu için ödenek alınacak.
17- Çalışma ve ikamet izniyle gelenlerin çocukları için asgari ücretin yüzde 5’i kadar ödenek alınacak. Buradan gelen gelir eğitim harcamaları için kullanılacak.
18- Otellerde yerli ürün tüketimini artırmak için oteller ve yerli üreticiler arasında yapılan alım satım garantili sözleşmeler için teşvik düzenlemesi yapılacak.
19- Esnafın birikmiş sigorta borçları dondurularak güncel ödemelerini yapabilmeleri sağlanacak. Düzenli ödeme yapanlara birikmiş borçlarını ödemeleri için kolaylık sağlanacak.
20- Özel sektörde özellikle turizm sektöründe vatandaş istihdamı, devletin sosyal sigorta yatırımlarını desteklemesi benzeri yöntemlerle teşvik edilecek.
21- Liman işçilerinin aldığı ücretlerde kur sabitlemesi yapılacak
22- Devlet emlak malzeme dairesinin kiraladığı gayrı menkullerde, TL cinsinden geliri olan kiracıların kira bedellerinde kur sabitlemesine gidilecek
23- Merkezi İhale Komisyonu tarafından yapılan tüm ihalelerde avans uygulaması yapılacak.
Bu dönemde bir seferberliğe ihtiyaç olduğunu anlatan Başbakan Erhürman maddeleri sıraladıktan sonra gelecek önerileri değerlendirmeye hazır olduklarını belirtti.
***
5 gündür işe bisikletle gidip geldiğini söyleyen Denktaş, herkesin taşın altına elini koyarak tasarruf yöntemini bulması gerektiğini belirtti
Her şeyi devletten beklemeyin
Meclis’teki olağanüstü toplantıda Başbakan Tufan Erhürman’dan sonra söz alan Maliye Bakanı Serdar Denktaş, sadece hükümetin alacağı kararlarla sorunun tamamen çözülmesinin mümkün olmadığını kaydeden Denktaş, devlet dairelerinden başlayarak odalarda iki klima varsa birini çalıştırma, izaz ikramlarda daha tasarruflu davranma gibi önlemler alınması gerektiğini anlattı.
Denktaş bunun her hane için geçerli olduğunu, her bireyin tasarrufa gitmesi gerektiğini dile getirdi.
Maliye Bakanı olarak daha fazla vergi toplamak için aslında vatandaşın daha fazla harcama yapmasını temenni ettiğini dile getiren Denktaş, öte yandan şartlar gereği tasarruf yapılması gerektiğini kaydetti.
Şartlar gereği kendisinin işe 5 gündür bisikletle gidip geldiğini anlatan Denktaş, herkesin kendisine uygun tasarruf yöntemini bulması gerektiğini belirtti.
Olağanüstü bir halden geçildiğine işaret eden Denktaş “Bu bizim dışımızda olan olayların etkisi” dedi.
Basında Euro’ya geçilsin yorumları olduğunu ancak bunun mümkün olmadığını anlatan Denktaş, yapılan önerilerin ayaklarının yere basması gerektiğini belirtti.
Denktaş milletvekillerinden gelecek yorum ve önerileri beklediklerini kaydederek, “Birlikte hareket etme zamanıdır” dedi.
Denktaş: Paket hane halkını rahatlatacak
Meclisteki konuşmaların ardından söz alan Maliye Bakanı Serdar Denktaş, hükümet olarak dün öneri olarak getirilen paketin, ekonomiyi kurtarmak veya kamu maliyesini rahatlatmak için değil, hane halkını rahatlatmak adına yapılmış bir çalışma olduğunu.
Ekonomiyi rahatlatmak ve kamu maliyesi için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Denktaş, 23 maddelik paketin ise bugün incelenmek için Meclis’e getirildiğini kaydetti.
Hane halkının rahatlatmak adına bir şeyler yaparken, kamu maliyesinin bir takım gelir kayıpları olacağını, bu sebeple de bunların birbirini dengeleyebileceği bir paket hazırladıklarını ifade eden Denktaş, muhalefetin ek önerileri varsa onların da değerlendirilebileceğini söyledi.
Döviz borçlanmış bir kişinin vadelerinin uzatılacağını, belki daha fazla faiz ödeyeceğini, ancak en azından borcunu ödeyebileceğini ifade eden Denktaş, yeni senet veya pul parası alınmayacağını aktardı.
“Her kesimin en az 6 ay elini taşın altına koyması gerekir”
Her kesimin en az 6 ay elini taşın altına koyması gerektiğine işaret eden Denktaş, alınan makam arabasının ihalesinin geçen sene Kasım ayında açıldığını, araya seçimler girdiği için aracın alımının bugüne kaldığını aktardı.
Bisiklet konusunu açmasının kendisinin bireysel tercihi olduğunu ifade eden Denktaş, “Bireyler olarak de kendi içimizde tasarrufa yönelmemiz gerek, benim mesajım vatandaşaydı” dedi.
Döviz arttıkça, borsa arttıkça fiyatların artacağını, bunu engelleyecek enstrümanları olmadığını ifade eden Denktaş, bu dönemde işlerinin kolay olmadığını, ama iyi niyetle, bunların geçici olduğunu bilerek, ellerinden geleni imkanlar çerçevesinde yapacaklarını kaydetti.
Gelecek her öneriye açık olduklarını ifade eden Serdar Denktaş, “Ama bu önerileri yaparken arkaya, bohçanın içine de bakın” dedi.
SERDAR DENKTAŞ
Özgürgün, “Neden KDV indiriminde sadece lokanta temizlik ve beyaz eşyada” diye sordu
Gıda niye unutuldu?
Meclisin olağanüstü toplantısında söz alan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, ekonomiyle ilgili daha önce pek çok olağanüstü dönem yaşandığını kaydetti.
Ekonomik krizler her zaman olur diyen Özgürgün, Kıbrıs konusunda da birçok krizlerin yaşandığını olağanüstü toplantılar gerçekleştirildiğini söyledi.
Bugünkünden çok da ağır krizler yaşandığını, aylarca elektriksiz kalınan dönemler olduğunu söyleyen Özgürgün, atılması gereken adımları atmanın Meclis değil hükümetin işi olduğunu dile getirdi.
Öte yandan gelinen aşamanın sadece döviz artışına bağlanamayacağını söyleyen Özgürgün, “Döviz artışından önce zaten birçok sorun vardı, döviz toplasan 15 gündür yükseldi” diye konuştu.
KKTC Merkez Bankası’nın para politikası enstrümanlarına sahip olmadığını ancak zaten bu enstrümanlara Avrupa’daki hiçbir merkez bankasının sahip olmadığını söyleyen Özgürgün, “İşin özü başka yerdedir” diye konuştu.
Başbakan’ın sıraladığı tedbirlerin maliye politikası tedbirleri olduğunu söyleyen Özgürgün, “Neden KDV indiriminde sadece lokanta temizlik ve beyaz eşya? En ciddi mesele gıdadadır” dedi.
Özgürgün devletin yapması gereken ödemeleri yapamadığını, zaten bu ödemeler yapılsa çiftçinin, taşımacının ve diğer kesimlerin rahatlayacağını kaydetti.
Özgürgün tasarrufun kamudan başlaması gerektiğini söyledi.
Hüseyin Özgürgün, acı reçete olmadan krizden çıkılamayacağını da sözlerine ekledi.
“Bu ülke çok büyük sıkıntılar çekti ve hepsini aştı” diyen Özgürgün, önemli olanın hükümetlerin gerekirse acı reçeteler kullanarak gerekli adımları atması olduğunu söyledi.
Vekiller arası söz düellosu
UBP Milletvekilleri Olgun Amcaoğlu ve Dursun Oğuz ile Denktaş arasında milletvekili tahsisatlarının kesilmesi konusunda tartışma çıktı.
UBP milletvekili Olgun Amcaoğlu “Bu uygulamayı onaylayan bürokrat varsa istifa edeceğim" dedi.
Denktaş “dışarıda insanlar kan ağlarken, kalkıp da bunu mu düşüneceğiz? Bunu mu konuşacağız. Anayasaya aykırı olduğunu düşünüyorsanız, Anayasa Mahkemesine gidin” dedi.
Hüseyin Özgürgün yeniden kürsüye çıkarak, örnekler verdi ve Cumhurbaşkanı’nın örtülü ödeneği, izaz ikram ödeneği gibi ödeneklerin kesilmesi halinde milletvekillerinin tahsisatlarının kesilmesinin kendileri için bir sorun olmayacağını dile getirdi.
Eski dönemlerin eleştirilmesinden vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Özgürgün, “Sorun sadece reel sektörde mi?” diye de sordu.
****
YDP Genel Başkanı Arıklı, hükümetin açıkladığı önlemler paketini yetersiz buldu
“Pansuman işi görecek”
Olağanüstü toplantıda söz alan YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da, konuşmaları hayretler içerisinde dinlediğini söyledi.
Hükümetin ortaya koyduğu 23 maddeye baktığında bunun için yapılan çalışmaya değer miydi diye düşündüğünü dile getiren Arıklı, önerileri pansuman tedbirler olarak tanımladı.
Hükümetin bir şeyler yapıyor gibi görünmek için bu maddeleri hazırlayıp Meclis’i toplantıya çağırdığını savunan Arıklı, asgari ücretle geçinen bir vatandaşın hayvancının çiftçinin köylünün bu tedbirlerle sıkıntılarına çözüm bulup bulamayacağının sorulması gerektiğini dile getirdi.
Ülkede ilk defa ekonomik kriz yaşanmadığını, 1994 krizinin bundan daha büyük olduğunu söyleyen Arıklı, o krizde KKTC yöneticisi pozisyonunda olanların aldıkları önlemlerle çok kısa sürede sorunu çözdüğünü belirtti.
Kriz dönemlerinde acı reçete kullanmak gerektiğini ve bu reçeteyi herkesin eşit şekilde içmesi gerektiğini söyleyen Arıklı, açıklanan maddeler arasında bunu göremediğini anlattı.
Milli Eğitim Bakanı’nın din dersleri konusunda ideolojik adımlar atarak Türkiye ile randevuları sıkıntıya soktuğunu savunan Arıklı, hassasiyetler göz ardı edildikçe bu sıkıntıların süreceğini ileri sürdü.
“Ek mesai ucubesinden kurtulunmalı…”
Türkiye’den para gelmesine ihtiyaç olduğunu dile getiren Arıklı, Birikim Özgür’ün bu konuda yazdığı bir yazıyı okuyarak kendisinin bu dönemde Meclis’te olmamasına üzüldüğünü kaydetti.
Tasarruf tedbirlerinin doğru uygulanması gerektiğini kaydeden Arıklı “Ek mesai ucubesinden kurtulmak gerekir” diyerek vardiya sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.
Arıklı milletvekili maaşlarının sürekli gündeme getirilerek milletvekillerinin hedef haline getirildiğini de söyledi.
“6 bin dolar alan ve hiçbir iş yapmayan yurt dışı temsilcileri neden konuşulmuyor” diyen Arıklı, ilgili kişilerin TC elçiliklerinde oluşturulacak Kıbrıs masalarında görevlendirilebileceğini söyledi.
Denktaş’ın bisikletle işe gidip geldiğini söylediğine işaret eden Arıklı, RHA araçlar konusunda tasarrufa gidilmesi gerektiğini söyledi.
“Hala daha faiz yasası konusunda çalışma yapılmıyor” diyen Arıklı “Bu konuda neden adım atılmıyor ?”diye sordu.
Arıklı konuşmasında kamu maliyesi konusunda bazı sorular da sordu. Arıklı acı reçetelere ihtiyaç olduğunu söyledi.
***
Oğuz: Dağ fare doğurdu
Cumhuriyet Meclisi’nin ekonomi gündemli dünkü olağanüstü toplantısında Ana Muhalefet UBP milletvekilleri söz alarak görüşlerini aktardı.
UBP Milletvekili Dursun Oğuz, açıklanan maddelerin birçoğunun zaten normal zamanda da alınması gereken önlemler olduğunu söyleyerek, örneğin elektrik konusunda halkın cebini etkileyecek ciddi önlemler alınması gerektiğini belirtti.
Oğuz, esnafın zorda olduğunu, bu durumun yaklaşık bir yıldır devam ettiğini, önlemlerin geciktiğini söyledi.
Elektrik ile ilgili maddeye değinen Oğuz, en azından sıcaklar geçinceye kadar ihtiyaçlı kesimlere yönelik dört aylığına tek tip elektrik uygulamasına geçilmesi önerisinde bulundu.
Dövizle çalışanlara yönelik kur sabitlemesi yapılabileceğini dile getiren Oğuz, önlemlere yönelik “dağ fare doğurdu” nitelemesinde bulundu.
Oğuz, ev kiralarına yönelik de tedbir alınması gerektiğini söyleyerek, kiraların eğitim ücretinden daha fazlaya geldiğini, bu durumun da rahatlatılması gerektiğini belirtti.
***
Tatar: Önerileri önce
biz duymak isterdik
UBP Milletvekili Ersin Tatar, hükümetin önerilerinin dün bir gazetede yayımlandığını söyleyerek, “önerileri milletvekili olarak önce biz duymak isterdik” dedi.
Tatar, döviz kurlarının durumunu değerlendirerek, “Türkiye’nin borçları var ama bu yaşananları ekonomik felsefeyle açıklamak mümkün değil” dedi.
Döviz borçlarının yeniden yapılandırılmasının önemli olduğunu söyleyen Tatar, bu uygulamanın masrafsız yapılması gerektiğini belirtti.
Tatar, bankaların da bu ortamda “insaflı olmasını” isteyerek, Merkez Bankası’nın da denetim yaparak vatandaşın hakkını arayabileceğini kaydetti.
KDV düzenlemelerinde “keyfi uygulamalar” yapılmaması gerektiğini söyleyen Tatar, bunun sistemi bozabileceğini, kurun sabitlenmesinin daha yararlı olabileceğini savundu.
Tatar, hükümetin önerilerinin yasa gücünde kararname gerektirdiğini dile getirerek, Başbakanın her zaman hukuktan bahsettiğini ancak bugün yapılmaya çalışanın “hukuksuzluk olduğunu” iddia etti.
Trump ve ekibinin Türkiye'ye olan tutumunu kınayan Tatar, Kıbrıslı Türklerin de mağdur olduğunu, büyük haksızlık yapıldığını Avrupa’nın Türkiye’ye destek vermesi gerektiğini belirtti.
Yapılan çalışmaların Türkiye ile de değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Tatar, randevu alınarak toplantı yapılması gerektiğini kaydetti.
***
Canaltay: Kiralar TL olmalı
UBP Milletvekili Resmiye Canaltay, turizm sektörünün yerli halk tarafından tercih edilmediğini dolayısıyla yerli istihdamın teşvik edilmesinin işe yaramayacağını savundu.
Bankaların tefecilik yapmasının önlenmesi gerektiğini belirten Canaltay, eğitim ve turizmin iki önemli sektör olduğunu, turizmde Avrupa’da tanıtım yapılması ve öğrencilerin ev kiralarken dövizle değil TL ile bunu yapabilmesinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
Canaltay, zor günlerden geçildiğini Türkiye’nin krizden çıkmaması halinde buradaki tedbirlerin de işe yaramayacağını söyledi.
***
Sucuoğlu: Tehlike çanları çalıyor
UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, Türkiye’nin hak etmediği şekilde dış kaynaklı suni bir kriz içinde olduğunu söyleyerek, dövizin düşme trendine girdiğini, bunun devam edeceğini umduklarını belirtti.
Sucuoğlu, eski bir siyasiye 200 bin TL tutarında bir araç alındığını söyleyerek, “Tasarruf deniyor, bisiklet deniyor. Söylediklerimizle yaptıklarımız paralel gitmiyor” dedi.
Ülkenin ithalat ağırlıklı olduğunu, bu nedenle denge sağlamanın önemli olduğunu dile getiren Sucuoğlu, bu dengenin sağlanması adına turizm ve eğitimin önemli olduğunu ancak turizmde küçülme yaşandığını, gelen turist sayısının azaldığını ve bunun “büyük bir tehlike olduğunu” savundu.
Sucuoğlu, Avrupa’dan gelen turistlerde azalma olduğu gibi iç turizmde de azalma yaşandığını söyleyerek, istatistiki bilgi verdi.
“Tehlike çanları çalıyor. Uyarıyorum. Türkiye’de reklam yapmanın faydası yoktur” diyen Sucuoğlu, tanıtımın Avrupa’da yapılması gerektiğini belirtti.
Üretici borç batağında
Üretici ve hayvancıya yönelik herhangi bir önlem bulunmadığını dile getiren Sucuoğlu, bu sektörlerin “borç batağı” içinde olduğunu savundu.
Denetim olmadığından fiyatların sürekli arttığını söyleyen Sucuoğlu, denetim çağrısı yaparak, döviz düşse de fiyatların düşmeyeceğini belirtti.
Türkiye ile ilişkilerin önemine işaret eden Sucuoğlu, gerginliğe sebep olan adımların tekrar değerlendirilmesini temenni etti. Sucuoğlu, “Acı reçete gerekiyorsa, yapılmalı” dedi.
Eğitimde kur sabitlenmezse…
Eğitimde de kur sabitlemeye gitmek gerektiğini, üniversitelere gelecek öğrenci sayısında azalma olabileceğini dile getiren Sucuoğlu, “Sıkıntı yaşanacağının ayak seslerini şu anda duyuyoruz. Acı reçete ise acı reçete. Bu gençlerin adadan ayrılmasına izin vermemeli tedbir almalıyız” dedi.
***
Çavuşoğlu: Öneriler yetersiz
UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, hükümetin “önerilerinin yetersiz, sunumun amatör, hedefin belirsiz, amacın kamuoyunu oyalamak olduğunu” iddia etti.
Hükümetin halkı oyaladığını, vaktini çaldığını savunan Çavuşoğlu, muhalefetin sabırla hükümetin atacağı adımları beklediğini söyledi.
Çavuşoğlu, KKTC’nin en büyük sıkıntılarından birinin kurumsal yapıların oluşmaması olduğunu belirtti.
Denktaş’ın “bisikletle işe gelirim” demesini eleştiren Çavuşoğlu, bu tavrın ciddiyetle bağdaşmadığını savundu.
Ekonomik krizlerde tüm ekonomistlerin yatırım ve üretime devam çağrısı yaptığını dile getiren Çavuşoğlu, ülkede ise üreticilerin zorda olduğunu, gerekli ödemelerin yapılmadığını söyledi.
Yerli halkın işsiz olduğunu, göç etmeye hazırlandığını belirten Çavuşoğlu, bunlara tedbir alınması gerekirken Çanakkale ziyareti, din dersleri, milletvekili maaşları gibi farklı konularla gündem değiştirildiğini ileri sürdü.
Çavuşoğlu, üreticinin akaryakıt ve kuraklık haritasını beklediğini söyledi.
Bazı önlemleri olumlu bulmakla birlikte, insanların fiş almak istememesini eleştiren Çavuşoğlu, bunun ekonomide büyük kayıplara sebep olduğunu kaydetti.
Nazım Çavuşoğlu, topyekun yapılan bir planlamaya herkesin destek vermesi gerektiğini, ancak faturayı sadece yakalanabilen kesmenin doğru bir yaklaşım olmadığı görüşünü de belirtti.
***
Hasipoğlu: Üzerimize
düşeni yapmaya hazırız
UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu konuşmasında, 23 maddelik öneri paketinin önceden paylaşılmasını arzu ettiklerini, çünkü bazı araştırılması gereken teknik konular olduğunu belirterek, gene de üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını kaydetti.
İlgili bakanların önümüzdeki günlerde yapacakları görüşme taleplerini geri çevirmezlerse daha yapıcı katkı yapabileceklerini ifade eden Hasipoğlu, “Devlet olarak vatandaşa TL kullanmayı tavsiye ediyorsak, öncelikle kendimiz TL kullanmaya başlamalıyız” dedi.
İçinde bulunulan kriz ve zam faktörünün Türkiye’deki krizle alakalı olmadığını belirten Hasipoğlu, hükümetin açıkladığı 23 maddeden daha fazla bir şey yapılması gerektiğini söyledi.
***
Amcaoğlu: Partilere
bilgi verilmeliydi
UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu, önerilerin öncelikle bir basın yayın kuruluşu aracılığıyla değil, tüm siyasi partilerin bilgisine getirilmesi gerektiğini kaydetti. Amcaoğlu, öneri talebinin samimiyetine inanmadığını söyledi.
Milli seferberlik ilan edilmesi gerekliliği konusunda herkesin hemfikir olduğuna işaret eden Amcaoğlu, tek tek 23 maddeyi konuşmaktansa, bütçenin ne şekilde çalıştığının bilinmesi gerektiğini, tedbirlerin sadece günü geçiştirebileceğini belirtti.
Dolaylı vergilerin bütçe içinde en aza indirilmesi gerektiğine işaret eden Amcaoğlu, vergi dilimlerinin aşağı çekilmesi için çalışmalar yapılması önerisinde bulundu.
Amcaoğlu, ek mesainin azaltılması ve sürekli vardiya sitemine geçilebilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması çağrısında bulundu.
***
Atun: Bütçe tehlikeye girdi
UBP Milletvekili Sunat Atun da konuşmasında, 2017 yılına değinerek, dönem dönem döviz kurlarında yükselişler ve petrol fiyatlarında dalgalanmalar olduğunu anımsatarak, bunu bazı zamanlarda Fiyat İstikrar Fonu ile sübvanse ettiklerini anımsattı.
2018 yılında hükümetin ekonomiye odaklanmadığı eleştirisinde bulunan Atun, TC kaynaklarına gereken önem verilmediğini ve bütçenin tehlikeye girdiğini ileri sürdü.
Döviz artışına yapılabilecek bir şey olmadığını söyleyen Atun, fakirleşmenin önüne geçilmesi için, ülkenin gelir seviyesini arttırmak gerektiğini, iç kaynakları, TC yatırım kaynaklarını iyi kullanmak, ülkeye süratle dış yatırımcı getirmek gerektiğini vurguladı.
Atun, bunun için de yatırımın ciddi bir şekilde planlanması gerektiğini kaydetti.
***
Gündüz: Badire birlikte aşılmalı
UBP Milletvekili Menteş Gündüz, herkesin bu zor günlerde daha çok birlik ve paylaşıma ihtiyacı olduğunu söyledi.
Yapılan önerilerin daha önceden bilinmesi gerektiğini ifade eden Gündüz, bunun basından duyurulmasını eleştirdi.
Önerilerden görmek istediği bazı şeyleri duyamadığını belirten Gündüz, öneriler içinde uçak fiyatlarını, esnafı rahatlatacak önlemlerin bulunmadığını kaydetti.
Ortak akılla bu badirenin nasıl atlatılacağının hesabının yapılması gerektiğine işaret eden Gündüz, “Bu maddeler çıkmadan keşke herkesle konuşulsaydı” dedi.
“İşin özü söz değil, eylem zamanıdır” diyen Gündüz, hükümetin kararlarının daha radikal olması, ancak buna rağmen aklıselim davranılması gerektiğini vurguladı.
****
Taçoy: Sadece 6’sı finansal önlem
UBP Milletvekili Hasan Taçoy, hükümetin sunduğu önlemler paketinde 6 tane finansal önlem bulunduğunu, geriye kalanların ise ev ekonomisi olduğunu ileri sürdü.
Bütçeye bir katkı paketinden başka hiçbir katkı olmadığını ifade eden Taçoy, artan döviz fiyatıyla devletin gelirlerinin de oransal olarak arttığını, ancak her şey döviz olarak planlanırsa, bunun seviyesinin farklı olacağını belirtti.
Dövizin değerinin ve ülkede yaşanan enflasyon oranın da ithal edilmesi gerektiğini belirten Taçoy, cari dengenin bozulmaması gerektiğini söyledi.
Gelirlerin ayarlanıp, insanların alım güçlerinin garantilenmesi gerektiğine işaret eden Taçoy, gerçek anlamda insanların alım gücünün geriletilmemesi için, bu hayat koşullarının devam ettirilebileceği önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
***
Berova: Döviz borcu
olanlar çıkmazda
UBP Milletvekili Özdemir Berova konuşmasında, dövizin yükselişi ve zamlara değinerek, elektrik zammının vatandaşı en çok mağdur eden zamlardan olduğunu, hükümetin elektriğe çok yakında bir zam daha yapacağını öğrendiklerini kaydetti.
Döviz borcu olan insanların kara kara ne yapacaklarını düşündüklerini belirten Berova, hükümetin 23 maddelik paketini eleştirdi.
Bunun paket olabilmesi için hedefinin belirlenmiş olması gerektiğine işaret eden Berova, paketin sadece “cek-caktan ibaret” olduğunu söyledi.
Ülkede ekonomik sıkıntıların aşılabilmesi için üretimin arttırılması gerektiğine işaret eden Özdemir Berova, ülkede yükseköğrenimden gelecek geliri koruyabilmek adına da hiçbir şey yapılamamasını eleştirdi.
***
Pilli: Bu bir siyasi kriz
UBP Milletvekili Ali Pilli de konuşmasında, ülkede bir ekonomik krizi olduğu gerçeğini vurgulayarak, bunun siyasi bir kriz olduğunu belirtti.
KKTC’nin bu siyasi krizin neresinde olduğunun iyi anlaşılması ve ona göre tedbir alınması gerektiğini ifade eden Pilli, ülke olarak çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Hükümetlerin krizi iyi denetlemek ve yönetme görevi olduğunu belirten Pilli, piyasaya sıcak para akışının önemine işaret etti.
Pilli, elektriğe yeniden zam yapılmaması gerektiğini vurgulayarak, bu konuda çalışma yapılması gerektiğini belirtti.
***
Sennaroğlu: Halk geleceğinden endişeli
UBP Milletvekili Önder Sennaroğlu da, halkın geleceğinden endişeli olduğuna işaret ederek, büyük bir huzursuzluğun söz konusu olduğunu kaydetti.
Sorunun kaynağının hükümet olmadığını ifade eden Sennaroğlu, hükümet ve muhalefetin hep birlikte buna bir çare bulması gerektiğine işaret etti.
Hükümetin sunduğu 23 maddelik önlem paketinin, halka çare olmadığı görüşünü ifade eden Önder Sennaroğlu, bankaya döviz borcu olan, ev, araba, okul gibi giderler için kredi alanların borçlarının 2 katı olduğunu, ancak insanların gelirlerinin TL cinsinden olduğunu, gelirlerinin artmadığını söyledi.
İnsanların borçlarını nasıl ödeyeceğini soran Sennaroğlu, bütün piyasanın döviz üzerinden iş yaptığını, hükümetin bir kriz masası oluşturup acil önlemler alması gerektiğini vurguladı.
öz 6 Yıl Önce
KKTC parasını basın kardeşim. Her devletin parası var. KKTC de devlet ise KKTC Lirasını tedavüle çıkart, yabancı paraların dolaşımını da yasakla.