Pelin YÜKSELAY
Kıbrıs’ın tarihi ve doğal güzellikleri bakımından simge isimlerinden birisi Lefke…
Özellikle 1974 yılından sonra sınır bölgesinde kalan Lefke, kelimenin tam anlamı ile çıkmaz sokak oldu. Bunun üzerine bir de Kuzey Kıbrıs’ta yönetime gelen hükümetlerin ilgisizliği eklenince, Lefke’deki sorunlar her geçen gün büyüdü.
Ticaretin ve üretimin durma noktasına geldiği Lefke, yıllar içerisinde sürekli iç göç verdi… Topraklarına tutunmak için mücadele edenler ise yaşadıklarının tek sorumlusu olarak gelmiş geçmiş hükümetleri görüyor…
Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde iki toplum lideri tarafından açılması gündeme getirilen ve bir türlü açılmayan Aplıç Kapısı da vatandaşların sorunlarına tuz biber ekiyor. Diyalog’a konuşan Lefkeliler, Aplıç Kapısı’nın bir an evvel açılması için liderlere çağrı yapıyor ve “Artık kurtarın bizi bu çıkmaz sokaktan” diyor.
Lefkeliler ne dedi?
Fedai Ahmet Ferit: Yıllardır birçok sorunu olan Lefke’ye kimse ne sahip çıkıyor, ne de ilgileniyor. Ben bu ülkede artık hükümet olduğuna inanmıyorum. Hükümet olsaydı eğer, Lefke bugün onlarca sorunla uğraşmak zorunda kalmazdı. Hükümetler yıllar önce Lefke’yi gözden çıkardılar zaten. O yüzden kimse artık bizle ilgilenmiyor. Birçok problemimiz var. Senelerdir Lefke, çıkmaz sokak konumunda. Bu durumdan kurtulmanın tek yolu ise Aplıç Sınır Kapısının açılması. Bugün oldu hala kapı açılmadı. Bunun yanında su problemimiz mevcut. Baraj bizim ama suyu yöneten ve kullanan başkası. Ayrıca üniversite, hastane, maden ile ilgili sorunlar da cabası. Bütün bu dertler artık kaale alınmalı. Lefke Belediyesine ve halkına artık birileri yardım etmeli. Bizler aynı zamanda Lefke’nin turizm yeri olmasını istiyoruz. Lefke denildiğinde artık turizmle bağdaştırılmalı. Bu yönde adımlar atıp, insanların bu bölgeye çekilmesi gerekiyor. Tüm bunların yanında müzakerelerle de ilgili sıkıntılarımız var. Hiç kimse halka gelişmelerle ilgili bilgi vermiyor. Biz kapalı kapılar ardında neler olduğunu bilemiyoruz. Başta Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı olmak üzere siyasiler, Kıbrıs müzakereleri ile ilgili artık bizleri bilgilendirmeli.
Öner Özbenli: En büyük sorun Aplıç Kapısı’nın kapalı olması. Kapı açılsa, Güney Kıbrıs’tan bölgeye geçecek olan Rumlar, ekonomimizi de biraz olsun canlandıracaktır. Ama “açılacak, açılıyor” deniyor, yıllardır hiçbir şey olmuyor. Bölge kapının kapalı olması nedeni ile büyük zorluklar yaşamaktadır. Bir an önce yetkililer bizi duymalı ve kapı açılmalı. Birçok esnaf bölgede kepenk kapattı. Bence kapının açılması ile beraber Lefke halkına da yeni iş imkânları doğabilir. “Mayınlar olduğu için kapı açılmıyor” diyorlar. Ben anlayamadım. Nerede mayın var? Bizlerle dalga geçiyorlar. Barış Gücü KKTC’ye o yoldan nasıl geçiyor o zaman?
Naim Erdoğan: Bölgenin en büyük sorunlarından biri su, diğeri de Aplıç Kapısı’nın kapalı olması. 30 yıldan fazladır Lefke’de ikamet etmekteyim, bu sorunlar bir türlü bitmedi, gitmedi. Ben Aplıç Kapısının bir an önce açılmasını istiyorum. Biz Rumlarla kardeşiz. Orada yaşayan insanlar zaten bir zaman buradan giden insanlar. Güney Kıbrıs’a geçişlerin kolaylaşması ve bölgeye canlılık gelmesi için bu kapının açılması şart. Ben Rumlardan bize kötülük değil, sevgi geleceğine inanıyorum. Bu yüzden bir an önce de Kıbrıs müzakerelerinde anlaşmaya varılmalı ve çözüm sağlanmalı. Aplıç sorunu yanında bir de su sorunumuz var. Barajımız var, barajımızda suyumuz da var ama su kanallar yolu ile başka bölgelere veriliyor. Bu uygulama bir an önce son bulmalı.
Ahmet Uzunoğlu: Bir Lefkeli olarak benim en büyük beklentim Aplıç Sınır Kapısının açılmasıdır. Kapının açılması ile beraber bölge hareketlenecek, çıkmaz sokak olma özelliğinden kurtulacaktır. Kapının açılması ile Lefke’nin güzel bir nefes alacağına inanıyorum ben. Bunun yanında bölgede diğer en büyük sorunlarımız geri kalmışlık ve işsizlik. Bölge gençleri Lefke’de yapacak iş olmadığından Lefkoşa’ya gidiyor. Lefkoşa’da iş bulan genç, her gün dünyanın benzin parasını vermemek için arkadaşları ile bir oluyor ve orada kalmaya başlıyor. Lefke’de artık işsizlik sorunundan dolayı ne yazık ki genç kalmadı. Bu gençleri bölgede tutmak amacıyla bir şeyler yapılmalı. Siyasiler Lefke bölgesini bir tek seçim zamanı hatırlıyorlar. Kapılarımız sadece oy istemek uğruna çalınıyor. Barajımızda suyumuz da kalmamıştır. Kış aylarında yağan yağmurlar, barajımızın dolmasını sağladı ancak kaçak su çeken kişiler, suyun hesapsızca kullanılmasını ve bitmesini sağladı. Narenciyeye en çok su istenen dönem ne yazık ki barajda su yoktu. Artık bu siyasilerin elinden kurtulmak için barış olmasını istiyorum çünkü kimse ne bizle ne de bölgemizle ilgilenmiyor.
Abdullah Ersen: Aplıç Kapısının kapalılığı ve işsizlik en büyük sorun. Kapının açılması ile bölgeye canlılık gelecek, ekonomi hareketlenecek. Günde 10 araba geçse, en az ikisi mutlaka durup bir şeyler alacaktır. İşsizlikte bölgedeki en büyük sıkıntı. İş bulamayan gençlerimiz Lefkoşa’ya göç etmek zorunda kalıyorlar. Çöp, hastane ve maden atıkları konusu da halen çözülmemiş sorunlarımız olarak durmaktadır.
Çelebi Ilık: Aplıç Kapısının açılması halkın en büyük istenci. Bu istencin karşısında ters bir cevap vermek yanlış olur. Kapının açılması sadece Lefke’ye değil, tüm bölgeye ve ülkeye katkı sağlar.
Cemal Dağtaş: Ben en büyük sorunun Aplıç Kapısı olduğunu düşünüyorum. Kapı bir an önce açılmalı. Kapının açılması bölgeye inanılmaz bir psikolojij rahatlık getirecektir ve zaten en önemli olan şey de odur.