Sonuç CEVİZCİ
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, yeni belediyeler yasasının içeriğine ilişkin bilgi vererek, gelirlerin artırılması ve tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.
Bu çerçevede BES ile uzlaşamadıklarını anlatan Harmancı, “Bu adımları atamazsak 2018 yılında belediyeden işten çıkarmalarla karşı karşıya kalacağız” dedi.
Harmancı Diyalog Tv’de yayınlanan Detay programına katılarak Aytuğ Türkkan’ın sorularını yanıtladı
Belediye Emekçileri Sendikası (BES) ile yaşanan toplu iş sözleşmesine ilişkin soruları yanıtlayan Harmancı, önemli mesajlar verdi.
“Kaosu kimse istemez bir sistem kurduk, maaşlar ödeniyor, esnaf ödenmeye başladı, eski günlere dönmek istemiyoruz” diyen Harmancı hükümetin Belediyeler Değişiklik Yasası yaptığını ve bazı değişiklikler olduğunu söyledi. Harmancı şöyle devam etti:
“Bu değişikliklerle birlikte Lefkoşa belediyesine yapılan devlet katkı payı 600 bin TL civarında artırıldı ama burada sosyal sigorta, ihtiyat sandığı ve vergi payesinin artık devlet katkı payından kesilecek olması var. Bunun da toplam bütçeye yükü aylık 1 milyon 500 bin TL. Yani 900 bin TL içine giriyoruz. 2018 yılının Ocak ayında da eski borçlar için kaynağından kesinti yapılacak. Yasa bize şunu diyor; “Personel giderleri 2018 Ocağına kadar belediyenin kendi gelirleriyle, devletin verdiği katkı payının toplamının yarısını geçemez”. Bu çok ciddi bir olay. Yani bizim gelirlerimizin üzerine 60 milyon TL koymamız gerekiyor. Şartlar buysa belirli bir program dahilinde ilerlememiz gerekiyor. İşte bu noktada gelirlerin artırılması ve tasarruf tedbirleri ortaya çıkıyor. Ama bu noktada sendika ile diyalog zeminini kaybetmeye başladık”
Her öneriye karşı çıkılıyor
Harmancı göreve geldiği zaman 900 çalışan olduğunu bugün itibarıyla sayının 869’a indiğini belirterek, bu yıl içerisinde de 17 kişinin emekli olmasını hedeflediklerini kaydetti.
Gerekli adımların atılamaması durumunda 2018’de Lefkoşa Belediyesi’nde kaos olacağını söyleyen Harmancı, “Biz bu artı değeri üretemezsek eğer, zaruret ilkesini işletmek zorunda kalacağız. Yasanın amir hükmü var ve biz o zaman çalışan çıkarmak zorunda kalacağız. Ben sendikaya bunu söylüyorum” dedi.
Toplu iş sözleşmesini 1.5 ay önce imzaladıklarını anlatan Harmancı, “Bu yasadan sonra 2016 yılı için hayat pahalılığını maaşlara yansıtmayalım, bir kısım çalışanın aldığı denge ödeneğini kaldıralım ve 12 gün ödenen bayramlığı 7 gün olarak ödeyelim dedik. Bundan toplam tasarruf 4 milyon 750 bin TL’ydi aşağı yukarı. Ama sendika bize 500 TL olan aile yardımı 925 TL’ye yükseltme, tüm diğer ek ödeneklere yüzde 100’e varan artışlar talep edildi” diyerek karşı karşıya olduğu pozisyonu anlattı.
Sendikayla konuşamıyoruz
Harmancı sendikanın önerileri arasında bir tek 17B’den maaş alan şube amirleri için “Belediyenin içinde bulunduğu ekonomik durumdan dolayı aile yardımı ve denge ödeneğinin kaldırılması” olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
“Sendikanın belediyenin içinde bulunduğu durumu tespit etmiş durumda olduğunu görünce biz de bunu aşağıya doğru genele yayılım” dedik, kabul görmedi. Haftaya pazartesi günü bunları yeniden görüşeceğiz ama hiçbir umudum yok. Çünkü sendika ile rasyonel şekilde konuşamıyoruz”
Daha ne yapayım? Polis Genel Müdürlüğü’nü mü yakayım?
Harmancı sendikanın belediyeyi batıranlardan hesap sorulmadığını söylemekle yetindiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Yargı sanki de benim gibi bir davranış sergileniyor. Ben Polis Genel Müdürü’ne şahsen gittim, üç kez belediyeye mali polisi çağırdım ve sürecin hızlandırılması için konuştum. Suç durusunda bulundum ama polis de “Sayıştay’dan gelen dosyaları incelememiz lazım. Bir dosyada 10 bin çek var, bunlar incelenmesi gerekiyor… Çok fazla da bir personelimiz yok” yok diyor. Ne yapayım Polis Genel Müdürlüğü’nü yakarım mı deyim? Ben ne yapabilirim ki? Ne yapılabilirdi de ben yapmadım ki? Kendileriyle birlikte Sayıştaylık’ın önünde eylem katıldım, daha ne yapabilirim ki?”
Şimdi ne değişti?
Harmancı, uzlaşı ve diyalog yolunu seçtiğini ancak gelinen aşamada BES’te uzlaşı konusunda yeterli bir olgunluk olmadığını kaydetti.
“1.5 ay önce Harmancı en iyisiydi de şimdi ne oldu?” diye soran Başkan Harmancı, kendisinin karar verdiği üst kademe yöneticilerine verilen görevler konusunda sendika yönetiminin memnun olmamasından bunların yaşandığını öne sürdü.
Sendikayla da istişare ederek kurumda sınıflandırmanın yapıldığını anlatan Başkan Harmancı, üst yapıdaki organizasyon yapısını şekillendirirken idarenin tasarrufunda olan bu konuya sendika yönetiminin müdahil olmak istediğini belirtti.
Sendikanın istemediği bir isme görev verildiği için sendika yönetiminin buna karşı çıktığını anlatan Harmancı, “Ben kimden nasıl verim alacağıma bakıyorum” dedi.
Sayıştay raporunda adı geçen bir kişi dışında görevlendirmeler yaptıklarını anlatan Harmancı, bu noktada bu kademedeki isimleri disiplin soruşturmasına peyderpey verdiklerini çünkü yasal olarak 2 ayda bir soruşturmanın kapanması gerektiğini anlattı. Bundan dolayı sırayla bunu yaptıklarını ifade etti.
Gerlirlerde yüzde 12 artış
LTB’nin hiçbir çalışanına ne maaş ne de herhangi bir ödenek borcu olmadığını anlatan Harmancı, bu süre içerisinde belediyenin gelirlerinde yüzde 12 artış sağladıklarını anlattı.
Harmancı bu trendi artırarak devam ettirmek istediklerini ifade ederek bu konularda çalışmalar yaptıklarını ifade etti.