Diyalog Gazetesi

Kritik ziyaret 

KIBRIS

Türkiye ve İngiltere’nin, Kıbrıs’taki garantörlüğü Londra’daki Kraliyet Sarayı’nda masaya yatırılıyor

Türkiye’deki seçimlere kısa bir süre kala Londra’ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın İngiltere Kraliçesi 2. Elizabet ve Başbakan Theresa May ile biraraya gelecek. Her iki görüşmede ‘Garantör ülkeler olarak’ Kıbrıs sorununu öncelikle ele almaları bekleniyor.

Erdoğan’ın bu tarihi ziyaretine Generl Kurmay Başkanı Orgeneral Hulisi Akar ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da eşlik etmesi, garantörlük konusunun kapsamlı bir şekilde tartışılacağı yönündeki beklentileri güçlendiriyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan dün İngiltere'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında “İki garantör ülke olarak Kıbrıs ile ilgili son durumu gözden geçirecek, Avrupa'daki gelişmeleri değerlendireceğiz” dedi.
Erdoğan, dün Londra’ya vardıktan sonra Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu’nun kapanışında konuştu. Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde firmalarımızın karşılıklı olarak Türkiye'de veya Birleşik Krallık'ta faaliyet göstermesiyle mal ve hizmet alıp satmasıyla yetinmeyelim. Katma değeri fazla ve yüksek teknoloji içeren ürünleri birlikte üretme imkanlarını araştıralım" dedi.
Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki ortaklığa dikkat çeken Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi:
“Tatlı Dil Forumunun benim gönlümde ayrı bir yeri var. Birleşik Krallıkla mevcut stratejik ortaklığımızın da tatlı dil forumunun da temelleri malum başbakanlığım döneminde atıldı. İkili ilişkilerimize önemli katkı sağlayana bu platformu, 2011 yılında gerçekleştirdiğim Londra ziyaretim sırasında dönemin başbakanı David Cameron ile birlikte kurmuştuk. Tatlı Dil Forumu her yıl daha da güçlendi, kurumsallaştı ve bugünlere geldi. Burası siyasetçilerin yanı sıra iş adamlarımızın, akademisyenlerin ve medya mensuplarının bir araya gelmek suretiyle oluşturdukları bir olgunluktur. Bunu özellikle de ‘timetable’ diyebileceğimiz toplantılar olarak da değerlendirmemiz mümkün. Formun güçlenmesi ve gelişmesi için destek vermekle yetinmedim, fırsat buldukça da katıldım.
Türkiye’yle Birleşik Krallık arasındaki stratejik ortaklığı basit bir tercih olmanın ötesinde her iki ülkenin ve aynı zamanda geniş bir coğrafyanın menfaatleri açısından bir gereklilik olarak değerlendiriyorum. Türkiye olarak Avrupa Atlantik bölgesinin güvenliğine önem veriyoruz. Ortadoğu’da kalıcı barış ve güvenliğin sağlanması için çalışıyoruz. Suriye, Irak, Afganistan ve Somali gibi ülkelerin istikrara kavuşturulmasını hedefliyoruz. Terörizmin her türüyle ortak mücadele edilmesini istiyoruz. Tüm bu hususlar ülkelerimizin öncelikli gündeminde önemli bir yere sahiptir.” 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.