Emir ERTORUN
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Tarihi değiştiremeyiz, bizim böyle bir talebimiz olmadı ama geleceği inşa ederken tarihimizdeki hatalardan dersler çıkarabiliriz. Tarihimizdeki kötülüklerin anası Enosis'tir. Kıbrıs'ta bütün olan bitenin gerek 1963 gerekse 1974'ün ana sorumlusu Enosis'in ta kendisidir" dedi. Rum tarafının okullarda "Enosis" konusunu kutlanacak veya onore edilecek bir olay haline getirmekten ne umduğunu ya da Kıbrıs'ın geleceğine nasıl bir fayda getireceğini anlayamadığını belirten Akıncı, “Hala daha tepkimizin nedenlerini anlamakta isteksizlik göstermelerini de anlamak mümkün değildir" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Pakistan ziyaretini tamamlayarak adaya döndü. İslamabad'daki Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısını "Yararlı bir zirve oldu" sözleriyle değerlendiren Akıncı, zirvede, devlet başkanları ile en üst düzeyde yerlerini aldıklarını ve "Gözlemci üye" olarak bulundukları zirveye hitap ettiklerini anlattı.
“Tarihi değiştiremeyiz ”
Akıncı, Rum Lider Anastasiadis'in “tarihi nasıl değiştireyim?” yönündeki açıklamalarını şu şekilde değerlendirdi: "Tarihi değiştiremeyiz, bizim böyle bir talebimiz olmadı ama geleceği inşa ederken tarihimizdeki hatalardan dersler çıkarabiliriz. Tarihimizdeki kötülüklerin anası Enosis'tir. Kıbrıs'ta bütün olan bitenin gerek 1963 gerekse 1974'ün ana sorumlusu Enosis'in ta kendisidir. Bunu bile bile okullarda Enosis konusunu kutlanacak veya onore edilecek bir olay haline getirmekte nasıl bir yarar umdular, nasıl Kıbrıs'ın geleceği için bir fayda gördüler bunu anlamak mümkün değil. Hala daha tepkimizin nedenlerini anlamakta isteksizlik göstermelerini de anlamak mümkün değil. Tarihi değiştiremeyiz ama geleceği kurarken barış kültürüyle yoğrularak bir gelecek kurmak isteriz."
“Finale götürebiliriz”
Akıncı, 8-10 tane konu başlığını ele ele finale götürebileceklerini ve bunu başarabileceklerini belirterek, şunları söyledi:
"Ama bunun için zamana değil, liderliğe, kararlılığa, politik istekliliğe ve karşı tarafın da duygularını anlamaya ihtiyaç vardır. Biz her attığımız adımda Rum tarafının duygularını da düşündük. Benim dönemimde bunun sayısız örnekleri var. Yeri ve zamanı geldiğinde onları da bir bir oturup açıklayacağım. O konular zaten bilmediğiniz şeyler değildir. Ama zaman geçince unutuluyor, bunları da ayrıntılı bir basın toplantısıyla bir gün açıklamayı düşünürüm.
Ben bu göreve geldikten sonra hangi konularda ne gibi adımlar atıldı. Ama Rum tarafından bir türlü bu konularla ilgili, mobil telefonlar konusu olsun, elektrik hatlarının kalıcı olarak birbirine bağlanması konusu olsun ve şimdi bir de bunun üstüne Enosis konusu geldi, bindirildi. Biz bu işlerle ilgilensin diye, barış kültürünü geliştirsin diye Eğitim Komisyonu kurduk. Ortada böyle bir komisyon varken, okullara gençlere Enosis plebisitini kutlanacak bir olay diye takdim etmenin anlamı ne olabilir.
Yani bunun anlamı en hafifiyle 'kiliseyi ve red cephesi partilerini memnun etmek., Komitede Anastasiadis'in partisinin böyle bir karara oy vermesinin başka ne anlamı olabilir. Genel kurulda çekimser kalarak böyle bir kararın geçmesine göz yummasının nedeni ne olabilir. Bütün bunları anlamakta zorlanıyorum, herkes istediği gibi anlamakta özgür olsa da bunun bir tek nedeni olabilir, seçimler erken başladı ve oy veren çevrelere şirin görünme erken başladı. İki şey aynı anda yürümez."