Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Ömer Gür, bir hastaya domuz gribi teşhisi konulduğunu açıkladı.
Gür, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi yoğun bakım ünitesinde, izole edilen bir bölümde tedavi gören 52 yaşındaki bir kadın hastayla ilgili bildirimin dün ellerine ulaştığını bildirdi.
TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Gür, devlet hastanelerinde, doktorların bilgi tazelemesi dahil gerekli kitler ve ilaçların sağlanması konusunda gerekli önlemlerin alındığını; grip belirtisi gösteren hastaların telaşlanmadan hastanelere başvurmasını tavsiye ettiklerini söyledi.
Domuz gribi (H1N1) virüsünün de grip türlerinden biri olduğunu kaydeden Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür, grip bulguları olanların acil servislere değil polikliniklere başvurmasını istedi.
4 enfeksiyon uzmanının bir program dahilinde tüm hastanelere gideceğini kaydeden Dr. Ömer Gür, grip belirtileri görülen hastaların acil durumları yoksa acil servise değil grip polikliniklerine başvurmasını tavsiye etti. Gür, hastaların Lefkoşa’daysa enfeksiyon uzmanına; yoksa dahiliye, kulak burun boğaz veya çocuk hastalıkları uzmanı doktorlara da gidebileceklerini söyledi.
YDÜ’den detaylı açıklama
Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi'nde domuz gribi teşhisi konulan hastanın, tedavisinin izole edilmiş ortamda devam ettiği belirtildi.
YDÜ Hastanesinden verilen bilgiye göre, 11 Ocak’ta, özel bir hastaneden YDÜ Hastanesi’ne, ciddi akciğer enfeksiyonu şikayetiyle nakledilen 52 yaşındaki kadına, yapılan tetkikler ve araştırmalar sonucuna göre domuz gribi olarak da bilinen influenza virüsü A subtip H1N1 teşhisi konuldu.
Hastanın YDÜ Hastanesi’nde izole edilmiş durumda olduğu ve bulaşma riski taşımadığı belirtildi.
Hastanede düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Finn Rasmussen, hastanın mekanik ventilasyon cihazına bağlı bulunduğunu, akciğerlerinin yaklaşık yüzde 10-15’inin fonksiyonel durumda olduğunu, durumunun kritik olmakla birlikte, her geçen gün olumlu yönde küçük gelişmeler gösterdiğini belirtti.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Kaya Süer ise, domuz gribi hastalığının erken teşhis ve tedavisinde, hastalığın seyrinin endişe edilecek boyutlara ulaşma ihtimalinin az olduğunu söyledi.